3 kategoride 128 bin dekarlık alanda ödeme yapılacak

5 Haziran 2015 20:21

Nisan ayı içerisinde meydana gelen zirai don olayın Ürünleri zarar gören Çiftçilere ödeme noktasında sona gelindi. İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğüne yapılan itirazlar değerlendirildi dekar başına yapılacak ödemeler belli oldu. Ödemeler ise ziraat bankası kanalı ile yapılacak.

Isparta’da 23 Nisan gecesi meydana gelen zirai don olayından zarar gören çiftçilere müjde. Ödenecek olan paralar ziraat banaksına talimat verilerek çiftçilerin hesabına geçiyor.

Vali Vahdettin Özkan, “Ödeme listelerini bugün (dün) itibariyle hazırlamış durumdayız tarım teşkilatı olarak. Bunları Ziraat Bankasına göndereceğiz” dedi.

23 Nisan gecesi meydana gelen zirai don olayı ile birlikte özellikle Isparta’da meyve bahçeleri büyük oranda zarar görmüştü. Vali Vahdettin Özkan olayın ardından geniş bir teknik kadro ile il merkezi, ilçeler ve köylerde hasar tespit çalışmalarının gerçekleştirildiğini kaydederek, ilgili bakanlıklar ve özellikle başbakanlığın konu ile yakından ilgilenerek ödeneği Isparta’ya aktardığını kaydetti.

Vali Özkan, “Hasar meydana geldiğini hemen ertesi gün hepimiz mesai arkadaşlarımızla beraber çiftçilerimizle beraber olduk. Tarım teşkilatının bütün personeli, ziraat odaları ve diğer meslek kuruluşları ile birlikte 24 Nisan’da hasar tespitini yapmaya başladılar. Yaklaşık 100 personelimizi aktif olarak bu tespitlerde çalıştırdık. Bütün arkadaşlarımız çok büyük bir özveri ile gerçekten çok kısa zamanda çiftçilerimizle ve çiftçi örgütleri ile beraber bir çalışma yaptılar. Çiftçilerimizin dertleri ile hemdert olarak ve bunları beraber tespit edip ilgili bakanlıklarımıza sunduk” dedi.

Vali Özkan Isparta’da 10 bin çiftçinin durumunun tespit edildiğini kaydederek dün itibariyle çiftçiye ödenecek paranın ziraat bankasına gönderildiğini açıkladı.

Özkan; “Bunlar 26 Mayıs’ta askıya çıkarıldı, itirazlar alındı, itirazlar değerlendirildi ve yaklaşık 10 bin çiftçimizin durumları tespit edildi. Bu itirazların değerlendirilmesinden sonra ödeme listelerini bugün (dün) itibariyle hazırlamış durumdayız. Bunları ziraat bankasına göndereceğiz. Başbakanımızın göndermiş olduğu bu paranın çiftçilerimize zarar derecesine ve zarar nispetine göre teksim edeceğiz” dedi.

Vali Özkan çiftçiye 3 kategoride 128 bin dekarlık alanda ödeme yapılacağını ve yaklaşık 7 bin çiftçiye üst sınırdan ödeme yapılacağını kaydederek ‘devlet olarak çiftçinin yanındayız’ dedi ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Özkan şöyle devam etti; “Çiftçilerimizin ayağı yukarı %70 – 75’ine tekabül eden 7 bin 7.500 çiftçiye üst kategoride dekar başına 250 lira vereceğiz. Bu çiftçilerin işlediği alan 90 bin dekardır. 2. Kategori de %50 – 70 arasında zarar gören çiftçilerimizdir. Bu çiftçilerimiz biraz daha az sayı olarak 1.900’e yakın çiftçimiz. Bunların işlediği alan da aşağı yukarı 15 bin dekara tekabül etmektedir. Bu çiftçilerimize de dekar başına 200 lira vereceğiz. 3. Ve en az zarar gören kategori; %30 civarında zarar gören çiftçilerimizdir. Bunlar da sayısal olarak 2 bin 500 çiftçiye tekabül etmektedir. İşlediği alan da 13 bin dekar civarında. Bu çiftçilerimize de dekar başına 175 lira vereceğiz. Bütün çiftçilerimize geçmiş olsun diyorum. Elbette ki bu tür yardımlarla çiftçilerimizin maruz kaldığı bütün zararı gideremeyiz ama devlet olarak çiftçilerimizin yanında olmak ve bunların dertleri ile hemdert olmak veya en azından belirli oranda bu zararları giderme yönünde bir tasarrufta bulunulmuş oldu. Tarım teşkilatımızın tüm personeline, ziraat odalarımıza, iratla ilgili meslek kuruluşlarına, tüm çiftçilerimize mağduriyetin giderilmesi yönünde gösterdikleri fedakarlıktan dolayı teşekkür ediyorum. Keza bu noktada seferber olan bakanlıklarımıza, başbakanlığın ilgili bürokratlarına, milletvekillerimize, ve emeği geçe herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Özkan, son olarak bu tür doğal afetlerde tarım sigortasının çok önemli olduğunu belirtti.

Bu haber 1093 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...