İzcilik Kulübü’nden ‘Kapalı alan’ eğitimi

13 Haziran 2015 15:21

Eğitimci – Yazar Sinan Ece; bilişim, yabancı dil, iletişim yetkinliğinin yanı sıra kritik ve analitik düşünme yetkinliğinin de son zamanlarda öne çıktığını belirterek; “Günümüz dünyasında gelişime, dönüşüme, bilgi çağının getirdiği farklılaşmaya, bilgi bombardımanına ve algı yönetimine hazırlıklı olmaları için tüm öğrencilere kritik ve analitik düşünme yetkinliğini kazandırmak zorundayız” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2015 Yılı Gençlik Projeleri Destek Programına ilişkin Isparta Gençlik Spor ve İzcilik Kulübü Derneği’nin ‘Engelim İzci olmama engel değil’ Projesi kapsamında Eğitimci – Yazar Sinan Ece, ‘Kritik analitik düşünme’ konulu eğitim semineri düzenlendi.

Geçtiğimiz gün Öğretmenevi Konferans salonunda gerçekleştirilen seminere; Okul Müdürleri, Öğrenci Velileri ve Öğrenciler katıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan Isparta Gençlik Spor ve İzcilik Kulübü Derneği Başkanı Mehmet Ay, bundan böyle yeni projelerle halkın huzuruna çıkarak bilgilendirme seminerleri düzenlediklerini söyledi. Başkan Ay bu konferansı düzenlemekteki amaçlarının, kritik ve analitik düşünmenin anlaşılmasına ve sistematik olarak farklı alanlarda uygulanmasına, akademisyen ve diğer ilgililerin katkı sağlayabilecekleri bilimsel bir zemin hazırlamak olduğunu vurguladı.

Kritik ve analitik düşünmenin dikkatli, uyanık ve başka görüşlere açık olmanın yanı sıra, zekice ve eleştirel düşünebilen kişilerin de kabul edeceği argümanlar sunmak olduğunun altını çizen Ay; “Kritik ve analitik düşünmenin kullanımında pasif olmamalı, aksine aktif olmalıyız” dedi. Başkan Ay, 'Engelim İzci olmama Engel Değil’ projesindeki son kapalı alan seminerinin bu olduğunu sözlerine ekledi.

Programda daha sonra kürsüye konferansı verecek olan Eğitimci – Yazar Sinan Ece çıktı. Ece de konuşmasında; “Beni siz değerli Ispartalılarla buluşturan Isparta Gençlik Spor ve İzcilik Kulübü ve onun değerli Başkanı Mehmet Ay’a teşekkür ediyorum. Ben bugün sizlere eğitimde güncel konular yanında; düşünme teknikleri, kıyas, karşılaştırma, propaganda hakkında bilgiler vereceğim. Kritik analitik düşünme, düşmanların, rakiplerin hatta muhatabın bizleri yanıltmak, yönlendirmek ve getirmek istedikleri yanlış konumlar için oyunu iyi anlamak, çözmek ve tedbirlerini almak; bizlere sunulan veya gündeme taşınan bilgileri eleştirel gözle kritik ederek bilgilerin arka planını anlamak ve sorun olarak gözüken, gösterilen olay ve konuları detaylarına kadar araştırıp sağlıklı ve doğru bir sonuca ulaşmak için bir düşünme sanatı olarak benimsenmeli ve insanların bununla iç içe yaşamasının sağlanması son derece önemlidir” dedi.

Öğrencilere kendi alanları dışında yetkinlik kazanmayı tavsiye eden Ece; “Bilişim, yabancı dil, iletişim yetkinliğinin yanı sıra kritik ve analitik düşünme yetkinliğinin de son zamanlarda öne çıktığını görmekteyiz. Günümüz dünyasında gelişime, dönüşüme, bilgi çağının getirdiği farklılaşmaya, bilgi bombardımanına ve algı yönetimine hazırlıklı olmaları için tüm öğrencilere kritik ve analitik düşünme yetkinliğini kazandırmak zorundayız. Kritik ve analitik düşünme sadece beşeri bilimler için değil tüm insanlar için önemlidir. İslâmî gelenek ile rasyonalist düşüncenin ayrı ayrı değerlendirilmemesi gerekir. İlahî olan ile insanî olanın ayrılması gerekir. İnsan fikirlerinin kutsallaştırılmaması önemli bir konudur. Dini düşünceler dâhil, insanların ürettiği düşüncelerin tartışmaya açık olduğunun kabul edilmesi gerekir. İlahî olana itaat edilir ancak İslami fetvalar da insani olan dâhil her türlü kararı rasyonel bir şekilde sorgulayabilmeliyiz. Aklımız, bu noktada bağlı kalacağımız bir kaynaktır. Bu konuda İslâmî geleneklerimizle rasyonel düşünceyle bir çelişki yok. İlahi düşünceler dışında insani düşünceleri tartışabilmeli, sorgulayabilmeli, bunlara aklımızla cevap arayabilmeliyiz” şeklinde konuştu.

Seminer sonunda ise konferansı veren Eğitimci – Yazar Sinan Ece’ye konferansı düzenleyen Isparta Gençlik Spor ve İzcilik Kulübü Derneği Başkanı Mehmet Ay tarafından çiçek takdim edildi.

 

Bu haber 918 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...