“AĞLAMAK YERİNE ONUN HEDEFLERİNE DOĞRU YÜRÜMEK DAHA DOĞRU OLUR”

24 Haziran 2015 18:55

İşadamı Şevket Demirel, vefat eden ağası 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in 45 sene, yarım asır bu ülkenin, her noktasına imza atmış olan ve her nevi derdini bilen, toparlayan, çare arayan reçete yazan insan olarak tarihe geçtiğini belirterek,  “Çarşamba günü vefat eden Demirel’e devlet her yönüyle sahip çıktı. Büyük bir devlet merasimi hazırladı. TBMM’de yapılan törende ‘Nüfus kâğıdında mevta benimdir, fakat şu andan itibaren devletindir’ dedim” diye konuştu.

İşadamı Şevket Demirel, ağası  9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in cenaze töreninin ardından dün Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın’ı makamında ziyaret etti. Şevket Demirel, cenaze töreni öncesi, sırası ve sonrasında belediye olarak yapılan yardım ve hizmetlerden dolayı teşekkür etti.

‘NÜFUS KÂĞIDINDA MEVTA BENİMDİR,

FAKAT ŞU ANDAN İTİBAREN DEVLETİNDİR’

Beraberinde Nihan Demirel Atasagun ve Neslihan Demirel ile birlikte Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ı makamında ziyaret eden İşadamı Şevket Demirel, teşekkür ziyaretinde duygu yüklü bir konuşma yaptı. Demirel, “Çarşamba günü vefat eden Demirel’e devlet her yönüyle sahip çıktı. Büyük bir devlet merasimi hazırladı. TBMM’de yapılan törende ‘Nüfus kâğıdında mevta benimdir, fakat şu andan itibaren Devletindir’ dedim. Demirel, 45 sene, yarım asır bu ülkenin, her noktasına imza atmış olan ve her nevi derdini bilen, toparlayan, çare arayan reçete yazan insan olarak tarihe geçmiştir.

“TÜRKİYE’NİN DÖRT KÖŞESİNDEN BİNLERCE İNSAN GELDİ”

Merasime Türkiye’nin 4 köşesinden binlerce kişi koşarak gelmiş, bir kısmı Ankara’da bir kısmı burada selamladı. Halen daha gelenleri vardır. Demirel’e ölümünden önce ‘Devlet büyüklerinin mezarı Ankara’da kanunla tayin edilmiştir. Fakat Demirel köyden çıktı, yine aynı köyüne gitmelidir ve bu Türkiye’ye örnek olmalıdır’ demiştim. Allah nasip etti öyle oldu. Kayalardan ibaret olan 1000 dekarlık bir arazinin ortasında Demirel’in mezarını ve dağını ağaçlayıp dünkü attığımız topraklarla beraber orada gözyaşlarını döktük.

70 MİLYONUN BABASI..

Hiçbir kimse öldükten sonra yokluğunda daha çok kıymet kazanan varlıklardan biri olmaktan kendini kurtaramaz. Bugün Demirel yokluğunda, hakikaten 70 milyonun babası olarak, refah öncüsü olarak görünüyordu. Bu görüntü şimdi daha renkli, sağlam hale geldi. Tarihte hiçbir vilayetin, kasabanın, köyünün başına yüzyıllar boyunca böyle büyük bir devlet adamının gelip hizmet etmesi ve bu şekilde kendi mahalline gelip yatması mümkün değildir.

“‘DAVRAZ VE GELİNCİK DAĞI ARASINDA

BİR MANEVİ ALANA YATMAK İSTERİM’ DEMİŞTİ”

Ölüm her yerde ölüm, mezar her yerde mezardır. Fakat Demirel’in kendi mahallinde yattığı takdirde daha çok mutlu olacağını tahmin ettim. Nitekim dün bu mutluluğunu söylercesine, gerek hava şartları, gerek tabiat müsaitti. Kuru ovalar taşlar yeşildi. Daha önce mutabakatını aldığım zaman ‘Davraz ve Gelincik Dağı arasında bir manevi alana yatmak isterim’ dedi. Onun da mutabakatını aldım.

“HİZMETLERİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM”

2 gün törenler yapılarak Isparta’da bu defni yaptık. Bugünde bu definde hizmetleri geçen Valilik, Belediye, SDÜ ve Isparta halkına derinden şükretmek, bir vazifeli, bir görevli olarak bir mecburiyet hissi olarak yola çıktım. Belediyeye de hizmetleri için teşekkür ederim.

“ISPARTA’MIZ HER GEÇMİŞİNİN TAKİBİNDE SON DERECE HASSASTIR”

Bu hadise dünden itibaren sarsılmakta olan Türkiye’nin birliğini tekrar yerine oturttuğunu tahmin ediyorum. Muafı, muhalifi, herkes Demirel için bir hatıra anlatıyor, dua ediyor, ağlıyor, yeni hedefler tayini için müzeyi geziyordu. Orada tekrar hedefini buluyor, dua edip ayrılıyordu. Isparta’mız her geçmişinin takibinde son derece hassastır. Onun için Demirel buraya gelerek cumartesi günü toprağa verildi. Ruhu bu topraklardan, bu köylerden, köylerine şehirlerine daha kolay ulaşacaktır tahmin ediyorum. Her zaman anmak, her zaman eserlerini görmek, müzesini gezmek mümkün olacaktır.

“AĞLAMAK YERİNE ONUN HEDEFLERİNE DOĞRU YÜRÜMEK DAHA DOĞRU OLUR”

Sevdiği Isparta’yı her zaman dile getirmek bakımından büyük bir sevgi kaynağı olacaktır. Bu bakımdan bu ziyareti zaruri buldum. Millete memlekete, devlete ve devletin istikrarına, sükûnu, hoşgörüsüne hayırlar getirmesi dileğiyle Allah kendisine cennetten büyük köşeler versin. Öyle dua ettim sizlerde ediniz. Şehir de ağladı, ama ağlamak yerine onun hedeflerine doğru yürümek daha doğru olur. Reis te şehre güzel şeyler yapıyor, her zaman arkasındayım demişimdir, yine öyle olacağım. Mühim olan Isparta sevgisidir. Bu sevgidir bizi buraya koşturan getiren, yücelten. Onun için bu kısa ziyaretimizde tekrar tekrar belediyeye, mensuplarına Isparta halkına nezdinizde teşekkür ederim”

ATASAGUN; “CUMHURBAŞKANI AMCAM DEYİNCE ÇOK HOŞUNA GİDERDİ”

9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e yakışan bir tören düzenlendiğini ifade eden Nihan Demirel Atasagun da, “O’nun ideallerine inanmanın hikâyesini dinledikten sonra daha da çok etkilendik. Onun siyasi liderliğinden gelen kalabalıkları sevmesi ve kalabalıklarla iç içe olması ama cumhurbaşkanlığı ile birlikte daha düzeni sevmesiyle birlikte gerçekten bu törenler bir düzen içerisinde oldu, hem de halkla iç içe oldu. Şehirden İslamköy’e giden ring otobüsleri insanların sokakta gerçekten istekli olması sizin yaptığınız yönlendirmelerle gerçekleşti. Size ve halkımıza teşekkür ederiz. Demirel sevene teşekkür ederiz. Sayın Cumhurbaşkanı amcamın ruhu şad olsun. Ben ona president amcam derdim. Böyle sağ tarafından gülerdi. Cumhurbaşkanı amcam deyince çok hoşuna giderdi” derken, Babalar Günü dolayısıyla kabrinin dolup taştığını ve oradaki insanların gönülden yüksek sesle Yasin-i Şerif okumalarının kendilerini  duygulandırdığını dile getirdi.

GÜNAYDIN; “ÜLKE SIKINTI İÇERİSİNDEYKEN DEMİREL İLE BİRLİKTE RAHATLADI”

‘Bu yaşınıza rağmen, bir büyüğümüz olarak buraya kadar geldiniz ve bizlere teşekkür etme lütfunda bulundunuz’ diyen Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, “Bunu sizin bir güzelliğiniz, yüceliğiniz, medeniliğinizin bir göstergesi olarak görüyorum” dedi.  Süleyman Demirel’e ilişkin anılarını da paylaşan Başkan Günaydın, kendisini çocukluk ve gençlik yıllarından bu yana yakından takip ettiğini kaydetti. Türkiye’nin sıkıntı içerisinde olduğu dönemlere dikkat çeken Başkan Günaydın, o dönemlerde benzin dahi bulunamadığını, ancak Süleyman Demirel ile birlikte ülkenin rahatlatıldığını aktardı.

Demirel’in yasaklı duruma düşmesi ve Zincirbozan’a gönderildiğini hatırlatan Günaydın, Isparta’dan çıkan bir lider olması dolayısıyla, milliyetçi kimliği ile birlikte yanında yer aldığını ve o yıllarda siyaset yaptıklarını kaydetti. 

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın diğer taraftan, Süleyman Demirel Demokrasi Müzesi’nin projesini çizen bir kişi olarak da o günlerdeki İşadamı Şevket Demirel ile birlikteki anılarından bahsetti. Günaydın, “Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakan iken bana külliye projesi yaptırmak istemiştiniz. O zaman bende kendisinin 6 defa gitmesi, 7 defa gelerek, büyük bir demokrasi mücadelesi verdiğini bildiğim için müze projesini buna göre şekillendirdim. O yıllarda 7 kubbe projelendirmiştik ve bir de ana kubbe yapmıştım. Onu da bir gün Cumhurbaşkanlığı yapacağını düşünerek planlamıştım” şeklinde konuştu.

İşadamı Şevket Demirel’i her zaman bir abi olarak gördüğünü dile getiren Günaydın, “Bende çok duygulu ve üzüntülüyüm. Memleketimize milletimize uzun yıllar hizmet veren mücadele veren bir insandır. Sizler gibi dua ediyorum, gani gani rahmet diliyorum.” 

Bu haber 954 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...