Akıllı telefonlar sinir hasarına yol açabiliyor

26 Haziran 2015 18:46

Süleyman Demirel Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon ile Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri tarafından yapılan akıllı telefon kullanımının median sinir hasarına yol açabileceği ve el fonksiyonlarını olumsuz etkileyebileceği ile ilgili çalışma ses getirdi.

Çalışmada Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Öğretim Üyeleri  Yrd. Doç. Dr. Esra Erkol İnal, Prof. Dr. Serpil Savaş, Araştırma Görevlisi Dr. Azize Çetintürk, Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Kadir Demirci ve Araştırma Görevlisi Dr. Mehmet Akgönül yer aldı.

Yrd. Doç. Dr. Esra Erkol İnal, akıllı telefonların fazla kullanımının davranışsal bağımlılık yapabildiği uyarısında bulundu. Psikiyatri Anabilim dalı ile ortaklaşa yaptıkları çalışmada akıllı telefon bağımlılığı olan üniversite öğrencilerinin el bileklerinde median sinirin kalınlaştığını, en çok kullanılan başparmakta hareket esnasında ağrı olduğunu, başparmak gücünün azalarak el fonksiyonunu bozduğunu gösterdiklerini ifade etti.

Sağlık çalışanları ve öğrencileri tarafından sıklıkla takip edilen tıbbi web sitesi Medscape’in 12 Haziran tarihli bülteninde haber olan çalışmada konunun önemi vurgulanarak büyük kitlelere ulaşması sağlandı.

Bu haber 883 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...