Isparta’ya 33 adet gölet müjdesi

9 Kasım 2012 19:43

18. DSİ Bölge Müdürlüğünü ziyaret eden Vali Memduh Oğuz, Bölge Müdürü Murat Acu’dan taşkın koruma ve gölet çalışmaları başta olmak üzere bölge müdürlüğü olarak yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

 Bölge müdürlüğü olarak 2013 yılında yapılacak olan çalışmalar hakkında Vali Oğuz’a brifing veren 18. DSİ Bölge Müdürü Murat Acu, bakanlık olarak 1000 günde 1000 gölet projesi doğrultusunda Isparta’ya 33 adet göledin yapılacağını ifade etti.

Isparta’nın içme suyu olarak faydalandığı Darıderesi Göledi hakkında açıklamalarda bulunan Bölge Müdürü Acu, içme suyu şebekesinde kayıp kaçak oranı düşürüldüğü takdirde Eğirdir Gölünden su almaya gerek olmayacağını belirtti.

BÖLGE MÜDÜRÜ ACU; “2014 YILI SONUNA

KADAR ISPARTA’YA 33 YENİ GÖLET KAZANDIRACAĞIZ”

Bölge Müdürü Acu konuşmasında; “Sayın Valim 2003 yılından günümüze kadar şu anda inşaatı devam eden yatırımlar dahil olmak üzere bölge müdürlüğü olarak Isparta’ya 413.578.000 liralık yatırımız oldu.

Özellikle Sayın Bakanımızın başlatmış olduğu 1000 günde 1000 gölet projemiz var. Bu proje doğrultusunda Isparta’ya inşaatları devam eden 11 göledimiz dahil 2014 yılı sonuna kadar 33 adet gölet yapacağız.

BÖLGE MÜDÜRÜ ACU; “İÇME SUYUNDA KAYIP-KAÇAK ORANI ÇOK FAZLA”   

Sayın Valim sizlerinde malumu olduğu üzere merkez Darıderesi Göledi Isparta’ya içme suyu sağlamakta. Bu göletten yıl içerisinde şu ana kadar içme suyu olarak 6 milyon metreküp su verdik, yılsonu itibariyle bu rakam daha da artacak.  Tabi burada şehir merkezinde içme suyu ağında kayıp kaçak oranı var, belediyeden aldığımız bilgilere göre % 55 oranında kayıp, kaçak oranı var. Eğer kayıp kaçak oranı makul seviyeler düşürülürse Darıderesi Göledi ile birlikte hali hazırdaki diğer kaynaklar Eğirdir Gölünden su almaya gerek kalmadan yetecek vaziyettedir.

 Sayın Valim Darıderesinin havzası 10 milyon metreküptür. Ben buranın dolu savağını çalıştırmadan işletmesini yapabilecek durumdayım. Planlamasını hızlı bir şekilde yaptığımız ikinci göledi bitirirsek pompaj maliyeti olmadan cazibeli şekilde iki göledi münavebeli çalıştırmak suretiyle bir metreküp suyu dahi boşa akıtmayacağız.

Bölge Müdürü Acu; “Islahı yapılacak olan derelerin imar planı yapılmış vaziyette bize teslim edilmesi gerekmekte”

Sayın Valim geçtiğimiz günlerde Mehmet Tönge Mahallesinde bir taşkın olayı yaşandı. DSİ’nin görevi taşkın yataklarını ıslah etmektir. Bu mahallemizde dere yatakları ne kadar kuru görülse de aşırı yağışlarda sıkıntı meydana gelmekte. Biz burada belediyemizle beraber bir çalışma yapacağız, belediyemizin desteği bizim için çok önemli. Sadece güzergah şurasıdır diye bize gösterilmesi değil de meclis kararıyla birlikte dere yatağının bize teslim edilmesi işlerimizi kolaylaştıracaktır. Yolun orta refüjünden geçtiğimizde kesit yetmeyecek yerler var ve bu sefer yolun dışına taşmamız gerekecek. Çok uzun kapalı devreler her zaman artezyen etkisi yaratmakta, onun için ıslah dereleri açık kanalla yapılmakta, bu nedenle burada açık bir çalışma yapacağız.

Sayın Valim burada birde bizim Isparta şehir içinde devam eden bir hattımız var. Burada 1 kilometrelik mesafeyi bir türlü geçemedik. Geçen sene koordinasyon kurulunda eski bölge müdürümüz tarafından bir yıl daha uzatılması öngörülmüş ama henüz bir gelişme kaydedemedik. Hiç olmazsa burada vatandaşlardan muvafakat alırsak, sonradan bunun belediyemiz tarafından mülkiyet problemi halledilene kadar girecektim ama bu konu çözülmedi. Artık bu aşamadan sonra burayı yatırım programından çıkartmak zorunda kalacağım. Problem çözüldüğünde de ikmali olarak yatırım programına yeniden teklif edeceğim.” dedi.

VALİ OĞUZ; “DSİ YATIRIMLARI

ARTARAK DEVAM ETMEKTE”

Isparta’nın DSİ yatırımları açısında önemli bir vilayet olduğunu belirten Vali Memduh Oğuz, bu yatırımların artarak devam ettiğini görmekten dolayı da memnun olduklarını ifade etti.

Vali Oğuz konuşmasında; “Sayın bölge müdürümüz 33 göletten bahsetti, bu Isparta için önemli bir rakamdır. Hepsi gayet düzenli bir şekilde kendi mecrası içerisinde takip ediliyor. Çok şükür bu göletlerin tamamıyla ilgili olarak bizi darboğaza sokacak bir durum yok. Sadece zamanı, yasal süreci neyse o sürede tamamlanıyor. Bundan dolayı da vali olarak memnunum ve bu hizmeti götüren arkadaşlarımıza başta bölge müdürümüz olmak üzere tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.

VALİ OĞUZ; “HALKIMIZ KENDİSİNE SAĞLANAN

 SU İMKANINI BEREKETE ÇEVİRMEKTE”

Halkımız kendisine sağlanan bu imkanı çok iyi kullanıyor ve oradan bereket ve ekonomik fayda elde ediyor. Isparta elbette bundan daha fazlasını da isteyecek, bu konuda bizimde gelecekle ilgili olarak planlamalarımız var.

VALİ OĞUZ; “SU BASKINLARI KONUSU

KOORDİNELİ BİR ŞEKİLDE ÇÖZÜLMELİ”

Diğer bir konuda su baskınları, taşkınlar konusu. Geçtiğimiz günlerde benim yurt dışında olduğum bir dönemde Mehmet Tönge Mahallesinde su taşkını oldu, yine aynı şeklide geçtiğimiz yıl Sütçüler İlçemizde aynı sıkıntılar meydana gelmişti. Bu hadiseler yaşandığında hemen aklımıza DSİ geliyor. Biz öteden beri özellikle kent merkezinde dahil DSİ üzerine düşüp de yerine getirilmemiş bir görev var mı diye dikkatle bakıyoruz. Bu vali olarak benim işim. Biraz önce bölge müdürümüzün söylediği gibi DSİ teşkilatımız hizmeti yapmaya aracıyla, gereciyle ve maddi imkanlarıyla tam olarak hazır. Yarın başla dendiği anda hemen başlayabilecek durumda, bunun kamuoyu tarafından bilinmesini arzu ederim. DSİ’nin Isparta kent merkezinde taşkınlardan korunma işine girişmesi için önünde hiçbir engel yok. Sadece bir güzergahın imar planı yapılmış olarak teslim edilmesi yeterlidir.

Benim vazifem kamu kurumları arasında koordinasyonu sağlamaktır. Varsa bir tıkanıklık onu gidermektir. Mademki biz yağış bölgesindeyiz ve her an beklemediğimiz büyüklükte yağışlar olabilir. Öyleyse bunu bir an önce kurumlar birbirini mazeret olarak göstermeden herkes üzerine düşen görevi yapıver dimi bir daha böyle sıkıntılar yaşamayız.

VALİ OĞUZ; “DARIDERESİ GÖLEDİ

ISPARTA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Diğer bir konuda Darıderesi Göledi konusu, orada dikkat çekici iki konu var. Birincisi; yerel yönetim alanına giren kayıp kaçak meselesi, kayıp kaçak denildiğinde vatandaş şunu bilmeli; şebekenin şu veya bu şekilde düzenli olmamasından kaynaklanan kaçaklardır. Ekonomik olarak geri dönmeyen, kaynaktan çıktı ama kullanıcının eline geçmedi, mesele bu. Bu bir alt yapı meselesidir, bir yerel yönetim meselesidir, bunun mutlaka çözülmesi lazım. Bu kayıp kaçak oranlarının kabul edilebilir oranları vardır, ama Isparta’daki rakam eğer % 55 ise bu çok yüksek bir rakam. Kayıp-kaçak oranını en kısa zamanda, en seri şekilde makul bir orana indirilmesi lazım. İkincisi; Eğirdir Gölü bizim süsümüz, ziynetimiz. Ondan istifade edebiliriz ama herhangi bir şeklide enerji harcamadan kendi kendine gelebilecek bir su kaynağımız varsa; Darıderesi 2 Göledi bize bu imkanı veriyorsa onu büyük bir memnuniyetle karşılarız. Bölge müdürümüz bunu çok süratli bir şeklide sürdüreceğini söyledi, bundan çok memnun oldum. O zaman hiç başka bir kaynağa ihtiyaç kalmadan, üstelikte çok az enerji kullanarak Isparta’ya su kazandırmak büyük bir kazançtır. Bunu zaten Sayın belediye başkanımızla birkaç defa değerlendirdik, bu projeyi gönülden destekliyorum. Sayın orman bakanımız bu projeye destek ve talimat verdiler ve oda gönülden desteklemekte.   

Bütün çalışan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum, başarılar diliyorum. Vatandaşlarımız da müsterih olsun” dedi.

Bu haber 761 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...