Koruyucu ailelere devlet desteği

29 Haziran 2015 18:38

Sosyal devlet gereği çocuk yurtlarının kaldırılması sonrası hayata geçirilen koruyucu aile, sevgi evleri, çocuk evleri gibi uygulamalar ilimizde başarılı sonuçlar veriyor. Aile ortamında büyüyen çocuklarda özgüven, cesaret, sevgi gibi duyguların yanı sıra akademik başarı da beraberinde gelmeye başladı. 

KORUYUCU AİLE  OLMAK İÇİN NE YAPMALI?

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Kütük, bir ailenin koruyucu aile olabilmesi için geçecek süreci anlattı ‘’Koruyucu ailelikte, aile bizde olan çocuklardan birisini almak istediğini bildiriyor. Almak istediği çocuktaki şartları söylüyor. Bunlar kız çocuğu, erkek çocuğu, şu yaş diye. Biz aileyi inceliyoruz. Çocuğun şartlarıyla ailenin şartları oluştuğu zaman bir adaptasyon süreci için çocuğu ailenin yanına veriyoruz. 3-6 hafta ailenin yanında gözlemliyoruz. Bir uyum varsa çocuğu ailenin yanına veriyoruz’’ dedi.

“ÇOCUĞUN BİR ELİNDEN BİZ, DİĞER ELİNDEN KORUYUCU AİLE TUTUYOR”

Koruyucu aileleri bu süreçten sonra yalnız bırakmadıklarını bildiren Kütük, ‘’Çocuğu koruyucu aileye verdiğimiz zaman 450 ile 700 lira arasında aileye ekonomik destek veriyoruz. Yılda 2 kez kış ve yazın çocuğa kıyafet alabilmesi için aldığı miktarın 2 katı yardım yapıyoruz. Eğitim öğretim başlangıcında ve ikinci yarıyılın başlangıcında eğitim ödeneği olarak 2-3 katı desteklerimiz oluyor. Çocuğun servis ücretini, sınavlara hazırlık kurslar gibi kurslar için fatura getirilmesi durumunda bunları da ödüyoruz.  Aile sadece çocuğu aldığı zaman tüm sorumlulukları almış olmuyor biz de devredeyiz. Bir elinden biz tutuyoruz diğer elinden koruyucu aile tutuyor’’ diye konuştu.

“ÇOCUK REŞİT OLUNCAYA KADAR KORUYUCU AİLELİK DEVAM EDİYOR”

Öte yandan bu uygulamada gerçek anne ve babanın da çocuğu istediği zaman görebildiğini ifade eden Kütük, şöyle devam etti; ‘’Evlatlık gibi bir uygulama değil. Gördüğümüz kadarıyla bu uygulamanın neticeleri çok çok daha güzel. Çocuğun okul başarısı, kültürel gelişimi ve sosyalleşmesi daha iyi oluyor. Biz süreçlerde çocuğu verirken çok titiz davrandığımız için bugüne kadar olumsuzluk yaşamadık. Ama yaşandığı oluyor. Çocuk verilip geri alındığı oluyor.  En ufak bir yanlış uygulamada devredeyiz. Çocuğun okulunda öğretmenleriyle ve komşularıyla görüşmelerimiz sürekli oluyor. Bizim hoşumuza gitmeyen bir durum olduğunda çocuğu alıyoruz. Isparta’da böyle bir durum yaşanmadı.  Sevgiyi içinde yaşamayanlar bu işi yapamazlar. Çocuk reşit oluncaya kadar koruyucu ailelik devam ediyor. Hatta Isparta’da koruyucu aile olarak aldığı çocuğu evlendirenler bile var.

“İLK ETAPTA ÇOCUĞU HEMEN ALMIYORUZ”

Ayrıca şu anda 26 çocuk evimizde 148 çocuğumuz var. Koruyucu ailede 74 çocuğumuz var. Bir de biz çocuğu almadan ailenin yanında destekliyoruz. Bu sayı da 562. Ekonomik sebeplerden dolayı çocuğa bakamayacak aileyi bulursak o aileyi destekleyerek anne ve babanın yanında büyümesini sağlıyoruz. Anne ve baba yanında hiç kalamayacak durumda olanları biz alıyoruz. Kendi müracaat edenler oluyor. Bulunduğu okuldan bize ihbar oluyor. Muhtar, sivil toplum kuruluşları ve kaymakamlığın dikkatini çekenler oluyor. Biz inceleme yapıyoruz. Önceliğimiz çocuğu hemen alıverelim olmuyor. Bir sıkıntı varsa ailenin sıkıntısını çözelim ve orada yetişmeye devam etsin istiyoruz. Olmadı, aldık, koruyucu aileye verelim diyoruz.  O da olmadı çocuk evleri, o da olmadı sevgi evlerinde bakıyoruz. Hemen ilk etapta çocuğu almayız. Örneğin doğum yapmış eşi yok, bakamayacağım diyenler var, onlar veriyor. Aile içi şiddet ya da ekonomik durumlarda devreye girme durumlarımız var.

“ISPARTA’DA 26 ÇOCUK EVİ VAR”

Bizde şuanda her yaş grubundan çocuk var. 1 haftalık bebek de var. 17-18 çocuğumuz da bu yıl reşit olacak. Isparta’da 1 yıldır 26 çocuk evi standart oldu.  Isparta sanki standardını bu anlamda buldu.’’

Bu haber 938 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...