“Ürün var, yatırımcı yok”

1 Temmuz 2015 19:26

KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, Isparta’da ARGE konusunda endüstri ve ticarileşmeye dönüşebilecek birçok ürün ortaya çıktığını belirterek, “Bu ürünlerin ticarileşmesi için yeni yatırımcılara ihtiyaç var. Biz Isparta’da bunları söylüyoruz. Ama herkes yatırıma cesaret edemiyor. Isparta zenginleri risk almakta çok cesur değil” dedi

 “ARGE ÜRÜNLERİ YAYGINLAŞIYOR”

KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, müdürlüğün desteklemeleri içerisinde ARGE desteklerinin önemli bir miktar tuttuğunu belirtti. Isparta’da Türkiye için önemli yeniliklere destekler verdiklerini belirten Yıldırım, “Bunlar içerisinde üniversite hocalarının yaptığı ve piyasada yapılan projeler var. Büyükşehirlerdeki büyük projeler kadar olmasa da gücü nispetinde girişimcilerimizin ARGE konusundaki ürünler yaygınlaşıyor” dedi.

“ISPARTA ZENGİNLERİ RİSK ALMAKTA CESUR DEĞİL”

Türkiye’de ilk kez kefir tanesinin üretiminin Isparta’da gerçekleştiğini ifade eden Yurdun Yıldırım, buna patente alındığını söyledi. Bunun gibi birçok projenin olduğunu ancak gizlilik nedeniyle bunları açıklayamadıklarını belirten Yıldırım, her yeniliğinde ne yazık ki ticarileşemediğinden yakındı. Yıldırım, şunları söyledi: “Önemli olan ticarileşmede yatırım gücünün de olması. ARGE’ci arkadaşlarımızın fikri güzel. KOSGEB’in desteğiyle de o fikir bir prototipi halinde ortaya çıkıyor. Ama sanayileşmesi, endüstriye dönüşmesi zayıf kalabiliyor. ARGE konusundaki ortaya çıkan ürünlerin ticarileşmesi için yeni yatırımcılara ihtiyaç var. Biz Isparta’da bunları söylüyoruz. Ama herkes yatırıma cesaret edemiyor. Isparta zenginleri risk almakta çok cesur değil. Ortaya çıkan ürünleri İstanbul, Ankara, İzmir, Konya vs illerde tanıtabilsek belki ön plana çıkmış olur. Bu konuda eksikliğimiz var.

“ORTAKLIK KÜLTÜRÜ ZAYIF”

Örneğin üniversitede bir hocamız güzel bir proje ortaya çıkardı. Sanayileşebilir. Kendisi yapamıyor. Çünkü bir taraftan hocalıkta yayınlar yapması lazım. Bir taraftan da ürünün endüstriye dönüşmesi ticarileşmesi lazım. Yatırımcı arıyorlar ama bulamıyorlar. Bu konuda eksikliğimiz var. Burada ortaklık kültürü zayıf.Hoca belli bir ürün ortaya çıkarmış. Masaya oturduğunda belli pay almak istiyor. Yatırımcıya da başlangıçta o payı vermek ağır geliyor. Birlikte kazanalım birlikte büyüyelim konusunda zayıflığımız var. İnsanlarımızda ortaklık korkusu var.

“MUCİTLER KOSGEB’E PROJELERİNİ GETİRSİNLER”

Başlangıçta hırslı olmamak lazım. Başlangıçta ürünün ortaya çıkması ve kısa zamanda kazandırması zor. Tanıtımı ve pazarlaması belli bir süreç gerektiriyor. Ama mutlaka yatırımcılarımız için karlı olabilecek ürünler ortaya çıkabiliyor. Isparta’da mucit tipli insanlarımız var. Bunların elinden tutmak gerekiyor. Ama hepsine ulaşamıyoruz. Mucitler KOSGEB’e gelsinler projelerini getirsinler. Yarıtımcılar da ellerini taşın altına koysunlar.”

 

Bu haber 828 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...