“Verimli tarım arazilerindeki sanayi-konut yapılaşması engellenmeli”

9 Kasım 2012 19:49

Türkiye’de hayvancılık sektöründe en büyük sıkıntının ‘yem bitkisi açığı’ olduğunu söyleyen TARUM Şube Müdürü Ramazan Çelik, bunun başlıca nedenlerinin parçalı araziler ve verimli tarım arazilerindeki sanayi – konut yapılaşması olduğunu söyledi.

Türkiye’de hayvancılık sektöründe en büyük sıkıntının ‘yem sıkıntısı’ olduğunu kaydeden SDÜ Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi (TARUM) Şube Müdürü Ramazan Çelik,

Bunun önüne geçebilmek için de, parçalı miras hukukundan kaynaklanan arazilerin toplulaştırılması ayrıca, verimli tarım arazilerindeki sanayi yapılaşması ve konut yapılaşmasının da engellenmesi gerektiğini söyledi.

Isparta’da bununla ilgili örnek veren Çelik, “Isparta – Üniversite yolu üzerinde sağlı-sollu, çevre yolundan üniversiteye kadar olan araziler, yine Eğirdir yolu üzerindeki sağlı-sollu araziler sanayi yatırımları ve yapılaşma için kullanılmakta. İmar planında bu şekilde planlanmış. Bu problemin yerel yönetimlerce, Isparta Valiliği ve Isparta Belediyesi tarafından bir an önce çözülmesi gerekmektedir” dedi.

AMACI

SDÜ Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi (TARUM) Şube Müdürü Ramazan Çelik, ilk olarak merkezin kuruluş amaçlarından bahsetti. Çelik; “Tarımsal araştırma ve üretimde teknolojiyi takip etmek, uygulamaya aktarmak, bölgesel problemler için çözüm üretmek ve piyasayı yönlendirmeye yönelik araştırma ve eğitim çalışmaları yapmak.

Çiftlik ölçeğinden bölgesel ölçeklere kadar etkili planlama ve danışmanlık hizmetleri yapmak.

SDÜ Ziraat Fakültesi bünyesinde yer alan bölümlerin bilimsel araştırma ve deneme faaliyetlerinde ihtiyaç duyduğu teknik altyapıyı sağlamaktır” dedi.

FAALİYETLERİ

TARUM Şube Müdürü Ramazan Çelik, Merkezin faaliyetleri arasında ise; danışmanlık hizmetleri, hayvancılık ünitesi, yemleme, süt üretimi, budama, aşılama, gübreleme, fidan yetiştiriciliği, zirai mücadele, saanen keçisi, bıldırcın üretimi, kangal köpek çiftliğinin yer aldığını belirterek, bunlar hakkında bilgi verdi.

EĞİTİMLER PERİYODİK OLARAK DÜZENLENİYOR

İlk olarak eğitim faaliyetleri ile ilgili bilgi veren TARUM Şube Müdürü Ramazan Çelik, eğitimlerin mevsimine göre değiştiğini belirterek, şu ana kadar 200’ün üzerinde çiftçiye eğitim verdiklerini ve bu eğitimlerin periyodik olarak her yıl düzenlendiğini ifade etti.

Ayrıca üreticilerimiz, çiftçilerimiz yılın her günü gelip bizden danışmanlık hizmeti alabilirler. Merkezimizde, ayrıca proje danışmanlığı yapılmakta. Her türlü bitkisel ve hayvansal üretim projelerine danışmanlık verilmekte.

‘ANAHTAR TESLİMİ BAHÇE KURULUMU’ HİZMETİ

Ayrıca isteyen çiftçilere Anahtar Teslimi Bahçe Kurulumu hizmeti verdiklerini belirten Çelik, “Mesela siz diyorsunuz ki benim şu kadar arazim var. Ben buraya bahçe kurmak istiyorum. Bu şekilde gelen çiftçilerimize biz öncelikle arazinin yapısı ile ilgili, o bölgede ve yörede hangi bitkinin daha uygun yetişeceği, hangi çeşidin daha iyi verim alabileceği ve Pazar paylarını anlatıyoruz. Fidan bahçesi kurulmadan önce il k olarak arazi altyapısının düzenlemesi gerekiyor. Daha sonra toprak analizleri yapılıyor. Sonra fidanların yeni gelişen teknolojiye uygun olarak bodur fidanı mı, yoksa orta bodur mu yoksa eski çeşit mi yapılabileceğini çiftçimize anlatıyoruz. Daha sonra çiftçi ikna olduktan sonra tarlayı bize teslim ediyor. Bunun ekonomik giderleri hesap edilerek mutabık kalınırsa biz standart ölçülerde, teknik ölçülere uygun olmak üzere tamamen aleti, ekipmanı, işçiliği bizden olmak şartıyla bahçeyi kuruyoruz, fidanlarını dikiyoruz. Ayrıca, çiftçiye fidan yetiştiriciliği, gübrelemesi, zirai mücadelesi ile ilgili bilgileri ve dokümanları da kendisine vererek anahtar teslimi ile kendisine teslim ediyoruz. Bununla da kalmıyor, çiftçinin her zaman ihtiyacı olan bilgi desteğini istedikleri her zaman veriyoruz. Bu şekilde çiftçiye danışmanlık hizmeti verme gibi bir misyonu da üstleniyoruz” dedi.

SÜT İNEKÇİLİĞİ İŞLETMESİ

Hayvancılık ünitesi ile ilgili olarak da bilgi veren TARUM Şube Müdürü Ramazan Çelik; “Hayvancılıkla ilgili çalışmalarımızda şu ana kadar elimizde Süt İnekçiliği İşletmesi mevcut. Şu anda 40 sağman ineğimiz var, 40 kadar da gebe ineğimiz var. Ayrıca buzağı ve düve dediğimiz hayvanlarımızla 100 civarında canlı inekçiliğimiz faaliyet gösteriyor.

Buradaki amacımız; hayvan yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken konular olan; beslenmesi, hijyen şartları, sağım teknikleri, buzağı büyütme gibi faaliyetler konusunda hayvan yetiştiricilerine bilgi sağlamak.

“EN BÜYÜK SIKINTIMIZ YEM BİTKİSİ AÇIĞI”

Hayvan besiciliği de önemli bir şey. Türkiye’de şu an en büyük sıkıntımız hayvancılık sektöründe yem bitkisi açığı. Bu açığı da kapatmak için öncelikle biz kendimiz örnek olmak durumundayız. Yem bitkisi açığını kapatmak için üniversitemizin 1000 dekarlık deneme çiftliğinde hem meyve çeşitleri üretimi, hem de yem bitkisi çeşitleri üretimi yapılmaktadır. Burada ayrıca yem bitkisi çeşitlerinden Korunga tohumu (yabani yonca) tohumluk üretimi ve tritikale tohumu da Isparta’mızda Tarımsal Araştırma Uygulama Merkezimizin çalışmaları arasında. Çiftçimize tanıtımı ve dağıtımı yapılmış olup, tohumluk satışlarımız devam etmektedir.

“KÜÇÜK PARSELLER EN BÜYÜK ENGEL”

Yem sıkıntısı; ülkemizde tarım arazilerinin çok parçalı miras hukukundan kaynaklanan küçük parsellerden oluşması en büyük engel teşkil etmektedir. Bu birinci problem olmakla birlikte, öncelikle arazi toplulaştırması projelerine hukuken düzenlemeler getirilmesi ve parçalı miras hukukundan kaynaklanan arazilerin toplulaştırılması ayrıca, en önemli faktörlerden birisi de verimli tarım arazilerinin sanayi yapılaşması ve konut yapılaşmasın da engellenmesi gerekiyor. Buna Isparta’dan örnek vermek gerekirse;  Isparta – Üniversite yolu üzerinde sağlı-sollu, çevre yolundan üniversiteye kadar olan araziler, yine Eğirdir yolu üzerindeki sağlı-sollu araziler sanayi yatırımları ve yapılaşma için kullanılmakta. İmar planında bu şekilde planlanmış. Bu problemin yerel yönetimlerce, Isparta Valiliği ve Isparta Belediyesi tarafından bir an önce çözülmesi gerekmektedir” diye konuştu. 

Bu haber 902 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...