‘Sahurda da hurma tüketin’

7 Temmuz 2015 19:09

Cennet Baharat Sahibi Ufuk Koçak, Hurma’nın onlarca faydasının olduğunu belirterek, gerek iftarda oruç açarken gerekse sahurda tok tutması açısından tüketilmesinde büyük yarar olduğunu söyledi.

Orucu iftarda Hurma yiyerek bozmanın Peygamber Efendimizin tavsiyesi ve sünnet olduğunu ifade eden Cennet Baharat ve Kuruyemiş Sahibi Ufuk Koçak; “Bilindiği gibi Hurma, Ramazan ayının vazgeçilmezlerindendir. Bir anlamda da olmazsa olmazlarındandır. Konuyla ilgi hadislere ve Peygamberimizin uygulamasına bakıldığında bulabilenlerin hurma ile, bulamayanların ise su ile iftar etmeleri tavsiye dilmiştir. Peygamberimiz (s.a.v) bu konuda ‘Herhangi biriniz iftar etmek istediği zaman orucunu Hurma ile açsın, Hurma bulamazsa su ile iftar etsin” buyurmuşlardır. Peygamberimiz, akşam namazından önce bir kaç taze hurma ile orucunu açardı. Taze hurma bulamazsa, kuru bir hurmacıkla iftar ederdi. Kuru hurma da bulamazsa, birkaç yudum su içerek iftar ederdi. Kısacası, Hurma ile oruç açıp iftar etmek sünnettir. Bu sünneti yerine getirmek için iftar sofralarımızda Hurma bulundurmakta yarar olduğunu düşünüyorum” dedi.

Hurma’nın sadece iftarda oruç açmak suretiyle tüketilmesinin yanı sıra gün boyunca tok kalabilmek için Sahurda da Hurma yenilebileceğine dikkat çeken Koçak; “On bir ayın sultanı Ramazan’a merhaba dediğimiz şu günlerde Hurma tüketimi de artmış durumdadır. Ancak bu yıl Ramazan özellikle de havalar bu kadar sıcakken nasıl geçecek, uzun süreli açlık bizi ne kadar zorlayacak, ya susuzluk…. Bir sürü soru da kafamızı doldurmaya başladı.

İşte bu noktada Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin unutulmaması gerektiğini düşünüyorum. Uzmanlar,  özellikle vücudumuzun uzun süre aç ve susuz kaldığı için iftarda yavaş yavaş aralar vererek besinleri tüketmeyi, hurma, su veya zeytin ile iftar açılmasını öneriyorlar. Bunun yanı sıra, sahurda da daha uzun süre tok kalmak için özellikle sahurda Hurma, Fındık, Ceviz gibi kuruyemişler tüketmenin daha isabetli bir uygulama olduğu konusunda birleşiyorlar” dedi.

Bu haber 730 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...