“Kesinlikle Dinen caiz değildir”

8 Temmuz 2015 19:19

Babasının maaşını alabilmek için boşandığı eşi ile aynı evde imam nikâhlı bir şekilde kalabilmenin helal olup olmadığı sorularının yöneltildiğini belirten İl Müftüsü Galip Akın, "Bu bir hiledir. Nikâhta şaka yoktur. Böyle bir şey kesinlikle dinen caiz değildir” dedi.

Isparta İl Müftülüğü'nde hizmet veren “Alo Fetva” hattını arayan vatandaşlar ilginç sorular yöneltiyor. Dini sorular yöneltilen Alo Fetva Hattı'nda kadın ve erkeklere ayrı birim halinde hizmet veriliyor. Çoğunlukta "oruç" ve "zekat" sorularının yöneltildiği "Alo Fetva" hattında, Ramazan ayının tatile denk gelmesi nedeniyle "tatil" ve "seferilik" sorularına da cevap veriliyor.

İl Müftüsü Galip Akın, Ramazan Ayı dolayısıyla "Alo Fetva Hattı"nda görevlilerin cevapladığı  soruları anlattı. Babasının maaşını alabilmek için boşandığı eşi ile aynı evde imam nikâhlı bir şekilde kalabilmenin helal olup olmadığı sorularının yöneltildiğini belirten İl Müftüsü Galip Akın, "Bu bir hiledir. Nikâhta şaka yoktur. Böyle bir şey kesinlikle dinen caiz değildir. Bu Türkiye’nin yarasıdır. Maalesef cehaletle insanlar babasının maaşını alabilmek için resmen boşanmış  görünerek devletten maaş alma yolunu tercih etmişlerdir. Bu bir hiledir. Çünkü nikâhta ve talakta şaka yoktur. Ciddi ise ciddi şakası da ciddidir. Böyle bir şey kesinlikle dinen caiz değildir” dedi.

Camiye yapılan çay şeker yardımı fitre zekât yerine geçer midiye soruların da yöneltildiğini kaydeden Müftü Galip Akın, elbette bunlar fitre zekât yerine geçmez. “Zekât, fitre, fidye, zekât kimlere verilir kimlere verilmez soruları da yöneltiliyor. Damada, geline, kayınbabaya, anneye, babaya zekât verilir mi, kardeşlere verilir mi, soruları ile karşı karşıya kalıyoruz ve bunların bütün cevaplarını kardeşlerimize veriyoruz” ifadelerini kullandı. 

Seferi iken oruç tutmayanların mutlaka kaza etmesini gerektiğine değinen Müftü Akın “seferi iken orucunu tutar ya da tutmaz. Tutamıyorsa daha sonra tutacağını kitaplarımızda belirtilmiştir. Oruç bu şekli ile bize gelen fetvalar farklı farklıdır. Biz fetvalar fetva sorana göre değişir. Onların niyetlerine ve kendilerinden aldığımız sorulara göre dinimizin cevaplarını veriyoruz” dedi.

Bu haber 707 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...