“Avrupa’daki Kriz ortamı Kesme çiçeği de etkiler"

8 Temmuz 2015 19:21

Kesme çiçek üretiminin yüzde 90'ının Avrupa pazarına gittiğini belirten üretici Mehmet Erdoğan, "Örneğin Romanya'ya gönderiyoruz, buradan Bulgaristan ve Yunanistan'a dağılıyor. Ama Yunanistan, Rusya gibi birçok yerde ekonomik kriz konuşuluyor. Bu üreticiyi de etkileyecektir" dedi.

Isparta Merkez Deregümü köyünde kesme çiçek üretimi yapan Mehmet Erdoğan, Avrupa’daki ekonomik kriz ortamının kesme çiçekçiliği olumsuz etkileyeceğini öne sürdü.

Isparta'da çoğunluğu Antalya şirketleri olmak üzere birçok serada karanfil üretimi yapıldığını ileten Erdoğan, üretimin büyük kısmının yurt dışına ihraç edildiğini söyledi. Erdoğan, "Türkiye pazarlarına ürettiğimiz karanfillerin yüzde 10'luk kısmını pazarlayabiliyoruz. Geri kalan yüzde 90'lık kısım ise yurt dışına ihraç ediliyor. Burada yapılan çalışmalar sayesinde ülkemize büyük bir döviz girdisi sağlanıyor. Sadece dikilen bir fide sayesinde büyük meblağlarda döviz ülkemize kazandırılmış oluyor" dedi.

Yılda yaklaşık 7,5-8 milyon dal civarında kesme çiçek ürettiklerini kaydeden Mehmet Erdoğan, "Bunların yüzde 95'ini Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz. Başta İngiltere, Hollanda, Almanya ve Balkan ülkelerine, eylül ayından sonra da Ukrayna ve Rusya'ya çiçek gönderiyoruz" dedi. Isparta'da yetişen çiçeğin kalitesi ve verimi açısından rağbet gördüğünü aktaran Erdoğan, buradaki ürünün vazo ömrünün daha fazla olduğunu kaydetti. Yaz döneminde karanfilin sadece Isparta'da, dünyada ise Kolombiya'da yetiştirildiğine dikkati çeken Erdoğan, Kolombiya'nın Avrupa'ya uzaklığı ve kalitesi nedeniyle Isparta'dan giden çiçeğin tercih edildiğini vurguladı. Erdoğan, Isparta'nın kış dönemlerinde karanfil üretimi yapan Antalya'yı, yaz dönemlerinde tamamladığını iletti.

Bu haber 786 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...