“Toplatılması ve satılması yasak!”

9 Temmuz 2015 19:21

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Avcı, gergedan böceğinin ekonomik değeri olmadığını ve toplanıp satılmasının yasak olduğunu söyledi.

Türkiye'de son dönemde '90 bin dolara satılıyor' iddialarının gündeme gelmesine neden olan gergedan böceğiyle ilgili açıklama yapan SDÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Avcı, bu böceğin söylenildiği gibi yüksek rakamlarda satışının yapılmadığını vurguladı. Gergedan böceğinin nadir bulunan bir tür olmadığını kaydeden Prof. Dr. Avcı, kızıl kahverengi ve parlak baş yapısıyla birçok kişi tarafından görüldüğünde dikkati çeken bir böcek olduğuna işaret etti.

'DİŞİLERDE BOYNUZ YOKTUR'

Boynuzlu ve iri yapısı nedeniyle Avrupa'nın en büyük böceklerinden biri olan gergedan böceğinin Afrika bölgesinde çok daha büyüklerinin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Avcı, "Biraz meşhur olmasındaki sebebi de buna bağlı olabilir. 4- 5 santimetre boyunda olan gergedan böceklerinin erkeklerinde ön kısmında boynuz, dişilerinde ise bu boynuz yoktur. Bu böcek güçlüdür ve kendi ağırlığının kat kat fazlasını kaldırabilir. Bu böceği ülkemizin hemen hemen her yerinde bulmak mümkündür" dedi.

'SONBAHARA DOĞRU ÇİFTLEŞME DÖNEMİNE GİRER'

Gergedan böceklerinin çiftleşme dönemini anlatan Prof. Dr. Mustafa Avcı, böceğin kurtlarının yaşlı ağaçlarda veya kesilmiş ağaçlarda yaşadığını söyledi. Özellikle çınar ve meşe gibi ağaçları barınak olarak seçtiklerini aktaran Prof. Dr. Avcı, "Bu ağaçların odunlarında kurtlarının beslenmesi 2- 3 yıl sürebiliyor. Ergin hale ulaştıktan sonra ortaya çıkabiliyorlar. Bu böcek türlerini ormandan toplayalım, kendimiz besleyelim gibi düşünce yanlıştır. Doğada temmuz ayında çok rastlanmakla birlikte sonbahara doğru giderek azalır. Çiftleşme dönemine girerken yumurtalarını yine ağaçların odunlarına bırakan ergin böcekler ölüp gidecektir" diye konuştu.

'TOPLATILMASI VE SATILMASI YASAK'

Gergedan böceklerinin toplanması ve bunun yurtdışına satılmasının kesinlikle yasak olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Avcı, bunun biokaçakçılık suçu kapsamında değerlendirilerek ciddi cezaları olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Avcı, şöyle dedi:

"Fiyatının çok yüksek olduğunu duyanların bu böcekleri toplama ve satmaya yönelmesi de suç işlemeye girmektedir. O nedenle bu yola kimsenin gitmemesi gerekir. Önemli bir zararı da eğer rastladığı böceği toplayıp öldürüp satmaya kalkarsa doğadaki popülasyonu da azaltmamız söz konusu olur. ve böceklerin neslini sıkıntıya sokabiliriz. Hiç kimsenin bu yola gitmemesini öneriyorum."

 

 

Bu haber 709 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...