Üzüm bu yıl yüz güldürdü

10 Kasım 2012 15:26

Üzümlerin bağlardan toplanması ve sofralık olanların kasalanarak satışa sunulması, geri kalanının pekmez yapılması çalışmaları tamamlandı. Üzüm üreticisi Hatice Çelik, bu yıl üzüm fiyatlarından memnun olduklarını bildirdi.

Gül ve Elma üretiminde Türkiye’nin önemli şehirlerinden olan Isparta’da Üzüm üretimi de önemli bir yer tutuyor. Özellikle Senirkent ilçesinde üretilen üzümlerin bir bölümü ihraç ediliyor.

ÇELİK; “FİYATLARDAN MEMNUNUZ”

Isparta Merkezinde ise üzüm üretimi az olmasına rağmen iyi durumda. Bu yıl üzüm fiyatından memnun olduklarını ifade eden Çiftçi ve Üzüm Üreticisi Hatice Çelik, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Bu yıl havaların yağışlı olması nedeniyle baş gösteren Mildiyö hastalığı ve bazı bağlarda dolunun neden olduğu hastalıklar, üzüm üretimini geçen yıllara göre azalttı. Bu da üzüm fiyatlarının yükselmesini beraberinde getirdi. Hastalıklardan etkilenmeyen bağlarda, üretici üzümün kilosunu 90 kuruş ile 1 lira arasında sattı. Bu ben gibi bağdan topladığı üzümleri pazara getirip satanlar için daha da yükseliyor. Yani, pazarda üzümün kilosu 1,5 hatta 2 TL’ye kadar çıktı.

Bu yıl bağlardaki hastalıklardan korunmak için önceki yıllara oranla daha çok ilaçlama yapıp zararı en aza indirmeye çalıştık. Eylül ayının sonunda başladığımız üzüm hasadı da bugünlerde tamamlandı. Bir çok üretici bağlardan topladıkları üzümlerin sofralık olanlarını pazara götürüp sattı. Bir kısmını ise ezerek ve kaynatarak Pekmez yapıp kışa hazırlık yaptı” dedi.

KUTLU; “ÜZÜM REKOLTEMİZ YAKLAŞIK 25 BİN TON”

Isparta Ziraat Odası Başkanı Bayram Kultu ise konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “2012 yılı için ilimiz genelinde üzüm rekoltesi yaklaşık 25 bin ton oldu. Bunun bir kısmı sofralık olarak satıldı. Özellikle Senirkent ilçemizdeki üzümlerin bir kısmı ise işlenmek üzere Fabrikalara gönderildi. Bir kısmı pekmez yapıldı, çok az bir kısmı ise kurutmalık olarak düzenlendi” dedi.

 

Bu haber 897 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...