Ev sahipleri aile yerine öğrencileri tercih ediyor

10 Kasım 2012 15:28

Ekonomisi öğrenci ve asker odaklı olan Isparta’da üniversitenin eğitim ve öğretime başlaması ve öğrencilerin şehre gelmesiyle kira ücretleri de gözle görülür derecede arttı. Emlakçılar ev sahiplerinin evlerine aile yerine daha yüksek fiyata verebildikleri için öğrencileri tercih ettiklerini söyledi.

Tüm fakülte ve meslek yüksek okulları dahil yaklaşık 57 bin öğrencinin öğrenim gördüğü Süleyman Demirel Üniversitesinde 2012 – 2013 Öğrenim yılı 28 Eylül 2012 tarihinde başlamıştı. Üniversiteye ilk kayıtların yanı sıra mevcut okumakta olan öğrencilerle birlikte il merkezinde ortalama 40 bin öğrenci konaklıyor. Durum böyle olunca, başta yurtlar olmak üzere ev tutarak konaklama ihtiyacı karşılanıyor.

“ISPARTA EKONOMİSİ

ÖĞRENCİ VE ASKERE BAĞLI”

Kiralardaki artışın Isparta’da adeta öğrenciye endekslendiğini ifade eden Çevikbaş Emlak Müşavirliği Sahibi Mehmet Çevikbaş, konu ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede şu bilgileri verdi: “Isparta’da yaşayan herkesin bildiği gibi ilimizin ekonomisi için öğrenci ve asker unsuru çok önemli bir faktör. Bu iki faktör esnafın ayakta durmasını sağlıyor diyebiliriz.

“YURTLAR YETMEYİNCE

EVE RAĞBET ARTIYOR”

İlimiz merkezinde özellikle öğrencilerin gelmesi ile konutların kira ücretlerinde büyük artış yaşanıyor. Bu durum her yıl olduğu gibi bu yılda aynı şekilde oldu. Öğrenciler gerek kayıt için gerekse SDÜ’de öğrenim görürken kalacakları yer temini için ilimize akın ettiler. Bu da başta yurtlar olmak üzere ev kiralarının artmasına sebep oldu. Bilindiği gibi, ilimizdeki yurtların kapasitesi üniversitede okuyan öğrenci sayısının çok altında olmasından dolayı yurtlara yerleşemeyen öğrenciler konaklama ihtiyacını ev kiralayarak karşılıyorlar. Bu kiralama işlemi genelde üç – beş arkadaş bir araya gelerek yapılıyor.

“EV SAHİBİ AİLE YERİNE

ÖĞRENCİYİ TERCİH EDİYOR”

Gelir düzeyi orta seviyede olan bir aile aylık 250 TL kira verebilirken, üç – beş öğrenci birleşerek aynı eve 500 TL kira ödeyebiliyor. Bu durumda ev sahibinin tercihi de aile yerine öğrenci olunca hem ev kiraları yükselmiş oluyor, hem aileler bu zamanlarda kiralık ev bulmakta büyük güçlük çekiyorlar. Dolayısıyla da aileler bu durumda mağdur hale geliyorlar” dedi.

Bu haber 698 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...