Ulu Önder Atatürk, törenlerle anıldı

10 Kasım 2012 15:31

Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 74’ncü yıldönümünde ilimizde törenlerle anıldı.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 74’ncü yıldönümü dolayısıyla ilimizde tören düzenlendi.

İlk tören, saat Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi. Buradaki törene; Vali Memduh Oğuz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz, SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İskender Akkurt, Belediye Başkan Vekili Orhan Eren, daire müdürleri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, öğrenci gurupları ve vatandaşlar katıldı.

Çelenklerin sunumu ile başlayan törende; saatler 09:05’i gösterdiği anda Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk anısına iki dakikalık saygı duruşu bulunuldu ve akabinde İstiklal Marşımızın okunması ile bayrakların göndere çekilmesinin ardından buradaki tören son buldu.

Daha sonra Zübeyde Hanım İlkokulu tarafından, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, ebediyete intikalinin 74’ncü yıldönümü münasebetiyle hazırlanan Belediye Kültür Sineması salonundaki programa geçildi.

Burada ilk olarak günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı.

“ATATÜRK, KENDİNİ MİLLETİNE ADADI”

İlk konuşmayı Okul Müdürü Bilal Özdemir yaptı. Özdemir, “Çok yönlü ve üstün bir kişiliği olan Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının üzerinden tam 74 yıl geçti. Her fani gibi O da payına düşeni yaşadı. O, kısacık hayatında bir milletin kötü talihini yenmesini sağladı. O, dünya tarihinde benzeri görülmemiş izler bırakarak bu dünyadan göçtü. O, mensubu bulunduğu milleti için canını ortaya koymaktan çekinmedi. Her türlü zorluğa katlanarak, kendini milletine adadı.

“O, TÜRK MİLLETİNE İNANMIŞ VE

MİLLETİ İLE GURUR DUYMUŞTU”

Mustafa Kemal, ileriyi gören bir liderdi. O, Türk milletine inanmış ve milleti ile gurur duymuştu. Atatürk demek, hürriyet demektir, aydınlık demektir, Vatanperest demektir. Atatürk demek, çağdaşlık demektir. O, yıllar önce kurduğu, bizim de yüceltmek zorunda olduğumuz Türkiye Cumhuriyeti ilkelerini bırakarak sonsuzluğa gitti. Bizler de O’nun yolundan ayrılmayacağımızı vurgulayarak, O’nun yüce anısında saygıyla eğiliyoruz” diye konuştu.

Piyade Binbaşı İlhan Özsavran ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Yurdumuzun kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin kurucusu, Milletimizin Ulu Önderi, Ordumuzun Ebedi Başkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün fani dünyadan ayrılarak ebediyete intikalinin 74’üncü yıldönümünde Türk Milleti olarak her köşesi aziz hatıraları ile dolu olan ülkemizde gönüllerimizi dolduran saygı, sevgi, minnet ve şükran hisleri ile anıyoruz.

“KAZANDIĞI BÜYÜK ZAFERLERİ ORDUSUNA,

 ÜSTÜN BAŞARILARI MİLLETİNE MÂL ETMİŞTİR”

Atatürk gibi şöhreti ülke sınırlarını aşmış, bütün dünya ülkeleri tarafından tanınmış, hayatı ve eserleri ile tarihe mal olmuş bir müstesna insanın sadece şahsiyetinin bir yönünün dahi incelenmesinin ve anılmasının güçlüğünü takdir edeceğiniz inancıyla önemli addettiğim bazı hususları bilgilerinize sunuyorum. Öncelikle ifade etmeliyim ki; Türk olmakla mutlu, Atatürk gibi bir öndere sahip olmakla gururlu, Atatürkçülüğe inançla bağlı, Atatürk ilke ve inkılaplarının ışık tuttuğu yoldan ilerleyen, en büyük eseri olan Türkiye Cumhuriyeti’ni sonsuza kadar yaşatma azim ve iradesini taşıyan bir Atatürk gençliğinin hayatında tarihe akıp giden her 10 Kasım bir yas günü değil, Atamızın huzurunda ileriye doğru yapacağımız atılımlar için bir inanç tazeleme, yeni bir ruh, güç, şevk ve heyecan kazanma günüdür. Atatürk’ün tevazu ile kazandığı büyük zaferleri ordusuna, üstün başarıları milletine mâl etmiştir.

“EŞSİZ BİR DEVLET ADAMI, GERÇEK BİR İNKILAPÇI,

ÖLÜMSÜZ BİR LİDERDİR”

Atatürk, tarihin akışını değiştirmiş bir kahramandır. Eşsiz bir devlet adamı, gerçek bir inkılapçı, ölümsüz bir liderdir. Ebedi Baş Komutanımız, bütün askerlik kademelerinden geçerek ulusunun özünde yoğrularak, mesleğinin şahikasına ulaşmıştır. Mustafa Kemal’in, 1. Dünya Harbinin mağlubu, devleti yıkılmış, vatanı işgal edilmiş, halkının arasına nifak girmiş orduları dağıtılmış bir ulusu ‘Ya İstiklal, Ya Ölüm’ parolası altında birleştirerek şaha kaldırması, işgalci düşmanı imha ederek aziz vatanımızı kurtarması, istiklalimizi temin etmesi, dünya tarihinde eşi görülmemiş, başlı başına bir destandır.

Askerlik hayatı büyük zaferlerle taçlanmış bulunan Mustafa Kemal Atatürk, aynı zamanda askerlik mesleğine katkıda bulunan bir komutandır.

“İLKE VE İNKILAPLARI, TÜRK ULUSUNUN

VAZGEÇİLMEZ DEFTERİ OLMUŞTUR”

Atatürk ilke ve inkılapları,asrın medeniyetleri seviyesine doğru yükselme yolunda Türk ulusunun güvenilir ve vazgeçilmez defteri olmuştur. Atatürk ilkeleri ışığı altında gerçekleştirilen bir seri inkılap ile Türkiye Cumhuriyeti yepyeni bir siyasi, hukuki, sosyal ve ekonomik yapıya kavuşmuştur. Bu inkılaplar, devletin ve toplumun yapısını çağdaşlaştırmış, modernleştirmiştir. Hiçbir ulus, hiçbir ecdadına karşı, Türk Ulusunun Atatürk’e borçlandığı derecede büyük bir minnet yükü altına girmemiştir. Türk Ulusu Ata’sına şükran borçludur”.

Program; şiirlerin okunması, Atatürk’ün hayatının anlatıldığı slayt gösterimi, Atatürk’ün sevdiği şarkıların seslendirilmesi ve Atatürk Oratoryosu ile devam etti. 

Bu haber 2089 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...