‘’Rekolte düşmesine rağmen 20 milyon Avro’luk bir girdi sağlayabiliriz’’

14 Temmuz 2015 16:52

Gerek don olayı gerekse kötü hava şartları nedeniyle bu yıl gül çiçeği sezonunda istenilen verimin alınamadığını ancak, kazancın geçen yıllarda olduğu gibi aynı olabileceğini kaydetti.

Olumsuz iklim şartları nedeniyle bu yıl yaklaşık 6 bin tonluk rekolte sağlanabildi. Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, nisan ayında yaşanan don olayının rekolteyi olumsuz etkilediğini belirterek, rekolte düşmesine rağmen ekonomik kazancın geçen yıllarda olduğu gibi 20 milyon Avro’yu bulabileceğini aktardı.

Yaklaşık 6 bin tonluk gül çiçeğinden maksimum 1 ton gül yağı elde edileceğini vurgulayan Hasan Çelik, üretilen bu gül yağının dünya pazar ihtiyacını karşılayamayacağını kaydetti. En büyük rakip olan Bulgaristan'ın da aynı durumda olduğuna işaret eden Genel Müdür Çelik, ‘’İki ülkenin ürettiği gül yağı 2.5 ton civarında olur. Bu, dünyadaki kozmetik sanayisinin ihtiyacını karşılayacak rakamlar değil. Arz- talep dengesindeki makas açılacak’’ dedi.

Öte yandan arz- talep dengesindeki makasın açılmasından dolayı hem gül çiçeği, hem de gülyağı fiyatının yükseleceğini tahmin ettiklerini belirten Çelik, ‘’Isparta'nın sağlayacağı ekonomik girdide çok fazla bir düşüş olacağını zannetmiyorum ama tabii ki bir düşüş olacaktır. Bu düşüşün de verim, kalite ve fiyatların yükselmesiyle kapatabileceğini tahmin ediyorum’’ diye konuştu.

Diğer taraftan don olayı olmasaydı 7 bin tonların üzerinde bir rekolte beklediklerini aktaran Çelik, ‘’Belki 7500 tonları bulacaktı ki sektörde büyük bir rahatlama yaşayacaktı ama olmadı. 7500 tonluk beklentimizden yüzde 25'lik düşüş söz konusu oldu. Geçen yıla göre çok fazla bir kayıp yok ama bu yıl kimse beklentisine ulaşamadı. Verim olarak bakıldığında yağışlı bir sezon geçti. Yağışlı sezon verimi ve kaliteyi pozitif yönde etkiledi’’ şeklinde konuştu.

Bu haber 755 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...