“Diabet, çağımızın hastalığı”

12 Kasım 2012 19:24

“Diabet, çağımızın hastalığı haline gelmiştir”

Türkiye’de 13 milyon kişinin Diabet Hastası olduğunu vurgulayan Cemiyet Başkanı Mustafa Aytaç, “Diabet; modern yaşam tarzına geçme, hareketsiz yaşam, aşırı ve dengesiz beslenme, şişmanlık, genetik yatkınlıkla ortaya çıkan ve halk sağlığını tehdit eden en büyük sağlık sorunudur” dedi.

 

14 Kasım Dünya Diabet Günü, her yıl olduğu gibi bu yılda bu yılda çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Türk Diabet Cemiyeti Isparta Şubesi Başkanı Ecz. Mustafa Aytaç, bu önemli gün öncesi Diabet’le ilgili  açıklamalarda bulundu.

“ESKİDEN BULAŞICI HASTALIK VARDI,

ŞİMDİ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIK VAR”

Davraz Yaşam Hastanesi toplantı salonunda bir basın toplantısı yapan Türk Diabet Cemiyeti Isparta Şube Başkanı Ecz. Mustafa Aytaç bulaşıcı olmayan hastalık “şeker” ile dünyada 400 milyon, ülkemizde de 13 milyona yakın diabet hastası ile ve bir o kadar da gizli diabetli olduğunun altını çizdi. Diabet’in asrın felaketi, gelişmiş yaşam hastalığı olduğunu ifade etti.

Süleyman Demirel Üniversitesi Endokroloji Uzmanı Doç. Dr. Banu Kale Köroğlu’nun da katıldığı toplantıda konuşan Aytaç sözlerine şöyle devam etti; “ Dünyamız son yüzyılda bulaşıcı hastalıklar salgınından bulaşıcı olmayan hastalıklar değişimi yaşamaktadır. 19. yüzyılın sonuna kadar tifo, kolera, verem, çiçek, difteri, grip gibi bulaşıcı hastalıklar ülkelerdeki ölümlerin ana nedenleri olmuştur. Bu hastalıklardan bazıları hala üçüncü dünya ülkelerinde devam etmektedir. Bununla birlikte sanayileşen ve modernleşen toplumlarda su kaynağı, beslenme ve barınma gibi konularda önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Bunlara ilaveten antibiyotiklerdeki gelişmeler, aşılanma programları gelişen ülkelerde daha sonra da gelişmekte olan ülkelerde radikal değişikliğe yol açmıştır. Halk sağlığında bu iyileşmeler enfeksiyon hastalıklarından kaynaklanan ölümler dramatik olarak düşmüştür, yerine sanayileşme ve fasfoot zincirlerinde kontrol edilemeyen büyümeye bağlı olarak bulaşıcı olmayan hastalıklardan oluşan yeni bir hastalık felaketi toplumları etkilemeye başlamıştır. Bu felaketi Gelişmiş Yaşam Hastalığı olarak adlandırılmıştır. Bulaşıcı olmayan hastalık salgınının başında gelen ve ikiz hastalık olarak bilinen Şişmanlık Obezite ve (şeker) hastalığı bugün ülkemizde en büyük sağlık sorunu olmuştur. Bugün dünyada 400 milyon diabetle, ülkemizde 23 milyona yakın diabetli vardır. Diabet sinsi bir hastalıktır. Ortaya çıkmadan 10 -12 sene süren bir hazırlık dönemi geçirir. Ülkemizde diabet teşhisi konulduğunda organ hasarları tesbit ediliyor yani diabet daha ortaya çıkmadan hastalığın gizli döneminde göz, böbrek, kalp, ayak, ve cinsel organ hastalıkları hasarlar başlamış oluyor. Diabet tedavisinin ekonomik yükü ile birlikte bu durumu ne kadar öncelikli bir halk sağlığı sorunu ile karşı karşıya olduğunun gerçeğini ortaya koymaktadır” dedi.

Süleyman Demirel Üniversitesi Endokroloji Uzmanı Doç. Dr. Banu Kale Köroğlu ise toplantıda “gizli şeker” hakkında bilgiler verdi. Doç. Dr. Köroğlu konuşmasında şunları söyledi; “Ülkemizde bilinen diabetli kadar bilinmeyen, henüz tespit edilmemiş diabet riski olan halk tabiriyle gizli şeker hastaları vardır. Sık idrara çıkma, çok su içme genel bulgulardan yaklaşık 15 – 20 sene önce başlar. Hastada şikayetler olmadığı halde organ organ hasarlarının oluştuğu bu dönem gizli şeker dönemidir. Gizli şeker tanısı koyabilmek için hastaya şeker yükleme testi yapılır. 8 saat açlıktan sonra 75 er gr glikoz verilir. 2 saat sonraki ölçüm için 140 ı geçmemelidir. Bu testin amacı diabet tanısı koymak kadar olmasa da normal sınırlarından yüksek seyreden yani ne normal ne diabetli arasındaki kişileri teşhis etmektedir. Kimler risk altındadır veya diabet açısından tetkik edilmelidir.

Fazla kiloları olan (obezler), 1. derecede akrabalarında diabet olanlar, Kan yağları ve kan basınçları (tansiyon) yüksek olanlar,4 kgüzeri doğum yapan anneler, Hamilelik boyunca şekeri çıkanlar, Damar hastalıkları şikayeti olanlar, İnsülün direnci dediğimiz insülin alıp da kullanamayanlar, Açlık kan şekeri 110 un üzerinde olanlar, Gününün herhangi bir saatinde 140 ve üzeri çıkanlar risk altındadır. Açlık kan şekeri 126 ve üzeri olanlar diabetlidir.  Toplu kan şekeri 200 ve üzeri olanlar da diabetlidir. Gizli Şeker Bulguları ise; Hızlı yemek yeme, açlık halinde sinirlilik, Soğuk terleme

Fenalık hissi, Tatlı yeme hissi, zaman zaman ağır yemek yiğince uyku hali ve yorgunluk.  Bazen uykudan uyanıp mutfakta bir şeyler yeme. Bunlara bağlı olarak hasta şişmanlamaya başlar, kan yağlar yükselir, tansiyonunda yükselme olur. Bunlardan birkaç yıl sonra klasik olarak su içme, sık idrara çıkma gibi bulgular ortaya çıkar” dedi.

 

 

Bu haber 837 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...