“Anızları yakmayın” uyarısı

20 Temmuz 2015 19:32

Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, tahıl hasadının başladığı şu günlerde hasattan sonra tarlalardaki anızların yakılmaması konusunda vatandaşları uyardı.

Anız yakmanın aslında tarlaya büyük zarar verdiğini ifade eden Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Şölen, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada ; “Birim alandan yüksek verim almak bölgeye uygun yüksek verim potansiyeline sahip çeşitlerin kullanılması, tarımda makineleşmenin artması ve uygun kültürel işlemleri mümkün olmamaktadır. Tarımsal gelişmeler ve makineleşmeme ile birlikte son yıllarda anız yakılmasında da artış görülmektedir.

Çiftçilerimiz tarlada anız ve kuru otları ekonomik değer taşımadığı ve tohum yatağı hazırlamayı zorlaştırdığı, çeşitli hastalıkların önlenmesi, böcek e diğer zararlıların yok edilmesi ve daha yüksek verim alınacağı gerekçesi ile yaygın olarak yapmaktadır. Ancak bu yakma esnasında telafisi mümkün olmayan zararlar meydana gelmektedir.

Bunlar toprağın yapısında ve bitki büyümesinde önemli fonksiyonları olan ve verdiğimiz gübrelerin alınmasında çok büyük öneme' sahip olan organik maddeyi azaltmaktadır.

Toprağın sıcaklığının yükselmesi sonucu toprağın mikrobiyolojik aktiviteleri gerilemekte ve biyolojik denge bozulmaktadır. Sıcağa dayanıklı patojenler hızla artmaktadır. Toprak su ve rüzgar erozyonuna daha hassas olmaktadır.

Anız yangınları esnasında hava kirlenmekte ve zaman zaman karayollarında görüş azalmakta bu ise trafik kazaları ile can ve mal kayıplarına neden olmaktadır. Anız yangınları komşu tarlalardaki hasat edilmemiş ürünlere, traktörlere, meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, telefon direklerine zarar vermekte ve en önemlisi de orman yangınlarına da neden olmaktadır.

Toprak'ta yaşayan bir çok yaban hayvanları ve böcekler yok edilmektedir.

Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri bozulmakta ve toprak verimliliği düşmektedir. Ülkemiz için maddi ve manevi kayıplara neden olan anız yangınları kaybolan doğal kaynaklarla birlikte yanmış tarlalar ve ormanlık alanlar kötü durum sergilemektedir. Bu durum Ülke ve Ülke Turizmini dahi olumsuz etkilemektedir.  Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı anız ve yol kenarlarındaki kuru otlan yakmak yanlış ve kanunen yasaktır.

Buğday ve arpa ekili alanlarda hasat yapıldıktan sonra arta kalan anızların yakılması Isparta İli Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonunun aldığı kararlar doğrultusunda kesinlikle yasaklanmıştır. Ormanlara 4 km mesafede ve 6831 sayılı Orman Kanunu 31. ve 32. maddeleri kapsamına giren Köy hudutları içinde anız ve benzeri bitki örtüsünü yakanların ı yıldan 3 yıla kadar hapis (110-2) ve adli para cezası ile cezalandırılacağı, ayrıca 2872 sayılı Çevre Kanununun 20. maddesinin ı. bendi gereğince (Bu kanunun ek-l maddesinin (c) bendine aykırı olarak anız yakanlara her dekar için 50 TL idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza 5 kat artırılır.) idari para cezası uygulanacaktır” dedi.

 

Bu haber 642 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...