“Anayasayı değiştirecek temsil gücü ortaya çıktı”

25 Temmuz 2015 10:00

Baro Başkanı Av. Gökmen Gökmenoğlu, 7 Haziran'dan sonra oluşan parlamentonun biran önce hükümeti kurup, Anayasa üzerinde çalışması gerektiğini söyledi.

Baro Başkanı Av. Gökmen Hakkı Gökmenoğlu, Türkiye'nin yeni Anayasa ihtiyacını gündeme getirdi. 7 Haziran'dan sonra oluşan parlamentoyu 'fırsat' olarak nitelendiren Gökmenoğlu, seçimden sonra oluşan tabloyu 'Türkiye için en iyi ve en büyük temsil gücü' olarak tanımladı ve yapboza dönen 1982 Anayasası'nın artık ihtiyaçları karşılamadığının altını çizdi.

“YAP-BOZA DÖNMÜŞ”

Baro Başkanı Gökmenoğlu, 7 Haziran'dan sonra oluşan parlamentonun biran önce hükümeti kurup, Anayasa üzerinde çalışması gerektiğini söyledi. Gökmenoğlu, "Anayasa Türkiye'nin artık bir ihtiyacı. Bu kaçınılmaz. 1982'de yapılan bir Anayasa. 1982'de yapılan Anayasa'nın ne kadar bu topluma cevap verdiği şöyle tarih sürecine baktığınızda ortaya çıkıyor. Anayasa'nın mutlaka ve mutlaka değişmesi lazım.1982 Anayasası zaten Anayasa olmaktan çıkmış. 1982 Anayasa'nın yüzde 70'i değişmiş. Değişmeyen yüzde 30'u kalmış. Yap­boza dönmüş" diye konuştu.

“İVEDİ OLARAK HÜKÜMET KURULMALIDIR”

Anayasa'nın milli mutabakat metni olduğunu vurgulayan Gökmenoğlu, şöyle devam etti: "Türkiye'de biz yüzde 10'luk barajın kalkmasını istiyoruz. Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunu değişsin. Bunları da arzuluyoruz. Meclis aritmetiğine baktığınızda, bugün Türkiye'nin büyük bir siyasi görüş ve düşüncesi mecliste temsil ediliyor. Aslında bugünkü meclis, eğer hükümet kurulma mutluluğuna bizi eriştirecek olursa belki de en güzel Anayasayı yapacak meclistir. En iyi temsilin gerçekleştiği meclistir. Evet, belki tek başına iktidar oluşamadı, tek iktidar gücüyle meclis gündeme gelemedi ama bence insanların görüş ve düşüncesini en iyi yansıtan meclis budur. İvedi olarak o veya bu şekilde, A partisi ya da B partisi fark etmez hükümet kurulmalıdır. Bu şansı mutlaka değerlendirmek gerekiyor."

“SEÇİM KANUNLARIMIZDA BÜYÜK DEĞİŞİKLİK YAPILMASI GEREKİYOR”

Mevcut Anayasal sistem nedeniyle yüzde 41 oy alan partinin tek başına iktidar olamadığını belirten Gökmenoğlu, Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu'nda değişiklik yapılması gerektiğini savundu. Gökmenoğlu, şöyle dedi: "Yüzde 41'e yakın oy almış parti tek başına iktidar olamıyor. Demek ki bizim seçim sistemimizde, seçim kanunlarımızda büyük değişiklik yapılması gerekiyor. Biz parlamenter sistemden yanayız. Parlamenter sistem Türkiye'nin bence olmazsa olmazıdır. Bunun dışında düşünülecek her sistem Türkiye'nin coğrafik yapısına ve genetiğine aykırıdır. Parlamenter sistem Türkiye için biçilmiştir. Ama bu haliyle de istemiyoruz. Türkiye'nin genetik yapısına uydurulmalıdır. Biz de güçler ayrılığı sisteminin çok katı oluşturulması lazım. Amerika'da böyledir. Amerika'da yasama­yürütme­yargı sisteminde geçişler çok serttir. Kimse kimsenin görevine müdahale etmediği gibi görevini de eleştiremez.

“GÜÇLER DİĞERİNİN GÖRÜŞ ALANINA GİRMEMELİ”

Biz de geçişler çok yumuşak bir sistem. Parlamenter sistemse kuralları net bir şekilde konulmalı. Güçler diğerinin görüş alanına girmemeli veya girip eleştirememeli. Eleştirme yetkisi elinde olmamalı. Parlamenter rejim Amerika'da farklı yaşanıyor. Erkler arasındaki sınırlar çok sert, keskin. Herkes kendi işini ve görevini yapıyor. Kendi işini yaparken diğerinin işine karışmıyor. Biz kendi iş ve gücümüzü yapmamız dışında her güç diğerinin alanına girerek belli bir alanı ele geçirme mücadelesini veriyoruz. Zaman içinde yargı, 'yürütmeyi kontrol ediyorum' diyerek yürütmenin işine karışıyor. Yargı 'Her şey benden sorulur. Yürütmeyi kontrol etmek zorundayım' gücünü hissettirerek yetki alanını aşıyor. Yürütmeye bakıyorsunuz 'icra makamıyım. Yargı erkini engel görüyorum. Bu engeli ortadan kaldırmalıyım' düşüncesiyle, yargının işine müdahale ediyor.

“BARİYER OLUŞTURULMALI”

Anayasa'da yapılması gereken değişikliklerden birisi, parlamenter rejimi koruyarak keskin kuralları belirlemek. Güçler arasındaki mesafeyi aşmadan, birbirlerine saygılı bir şekilde kendi yetki alanlarına girmeyi müsaade etmeyecek bir bariyer oluşturulmalı. Biz de sınır yok. Herkes birbirinin işine karışıyor. Kimse kendi işini düzgün yapmıyor. Herkes kendi işini düzgün yapmalı, akabinde başkasının işini eleştirmeli."

 

Bu haber 796 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...