“İl Özel İdaresi AKP tarafından seçim bürosu gibi kullanılırken meclisin itibarı aklına gelmedi mi?”

29 Temmuz 2015 19:01

MHP Grup Sözcüsü Kerem Araz, İl Genel Meclisi Başkanı AK Partili Ali Bolat'ın meclisin itibarını zedelediğini söyledi.

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ile İl Genel Meclisi AK Parti Grubu arasındaki 'takas' tartışması giderek büyüyor. İl Genel Meclisi'nin Böcüzade Parkı'ndan 11 bin 795 m2'ye karşılık Kaymakkapı'daki Özel İdare taşınmazının takas teklifine kızan ve başta İl Genel Meclisi Başkanı Ali Bolat olmak üzere meclis grubuna çeşitli eleştirilerde bulunan Belediye Başkanı Günaydın'a AK Parti grubunun tepkisi sert olmuştu.

AK Parti Grubu'na cevap İl Genel Meclisi'nin MHP Grubu'ndan geldi. Grup Sözcüsü Kerem Araz, Günaydın'a 'meclisin itibarı var' eleştirisinde bulunan Meclis Başkanı Ali Bolat'a ağır yüklendi. Birkaç örnek veren Araz, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Bolat'ın meclisin itibarını zayıflattığını ileri sürdü.

Kerem Araz’ın açıklamaları şöyle:

“ İl Genel Meclisi Başkanlığı makamında tarafsızlığını yitiren, sadece AKP’li üyelerin başkanı olan Sayın Ali Bolat’ın geçtiğimiz hafta içerisinde yaptığı basın açıklamasını esefle okuduk, izledik.

Mensucat Fabrikası arkasında İl Özel İdaresi’ne ait 100 dekarlık arsa üzerinde yapılması planlanan 5000 kişilik yükseköğretim yurt kampüsü projesi ile ilgili benim, grubumuzun, belediye başkanımızın ve il başkanımızın çeşitli açıklamaları daha önce olmuştur. Meclis Başkanı özellikle buranın ihale yöntemi ile verildiğini, bu ihalenin açık ve şeffaf olduğunu üzerine basa basa dile getirmiştir. Bu bir marifet değil, zaten yapılması gereken işlemdir. Zaten bizler aksini düşünse idik çoktan Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunurduk.

Sayın Başkan, ihalenin veriliş şartlarını mecliste anlatırken, 2 ili (Urfa ve Niğde) örnek göstermiş dolayısıyla bu konuda Isparta İl Özel İdaresi’nin yüksek kazanımlar elde ettiğini iddia etmiştir. Meclis Başkanının bu açıklamalarından sonra kendisinin örnek gösterdiği Niğde ilinde, İl Özel İdare’ye bırakılan payın yüzde 25 olduğunu, Urfa’da da ihalenin henüz tamamlanmadığını öğrendik. Isparta İl Özel İdaresi’nin de arsadan yüzde 7 pay aldığını gördük. Bundan sonra da meclis oturumunda bu ihale ile ilgili sukutu hayale uğradığımızı dile getirdik. Yaklaşık 8 ay önce ihale yetkisi alınırken bundan yüksek gelir beklendiği, Özel İdare’nin bu gelirlerle tüm köylere hizmet götüreceği anlatılmıştır.

Şimdi görüyor ve duyuyoruz ki, buranın Ispartalı işadamlarına karşılıksız teklif edildiği ama talep görmediği anlatılıyor. Yükseköğrenim hayatında barınma alanına ihtiyaç olduğu, paralel yurtlarından çıkanlar için yer temin edildiği, fakir öğrenciler için yurt yapıldığı gibi gerekçeler öne sürülüyor. Yani İl Özel İdare’nin buradan bir kazanç beklemediği, bu yüzde 7’lik oranın ekstradan oluştuğu, bu oranında kazanç kabul edilmesi gerektiği gibi yalanlarla kamuoyu aldatılıyor. Yani ölümü gösterip, hastalığa razı ediyorlar.

Isparta gündemini işgal eden Böcüzade Parkı ile İl Özel idaresi’ne ait Kaymakkapı meydanındaki alanın takası konusunda da görüşlerimizi paylaşmak istiyorum. Böcüzade Parkı’ndaki 11 bin m2’lik alanla ilgili bilirkişi kararı ortada. Meclis tutanak ve görüntüleri de ortada. İl Genel Meclisi’nin takasla ilgili son teklifiyle ilgili ‘bu tekliften Belediyenin haberi var mı’ diyor sorduk. Bize ‘haberi var’ denildi. Sonradan anlaşıldı ki muhatap kurum Isparta Belediyesi’nin son tekliften haberi yok. Bunun yanında İl genel meclisinin aldığı komisyon kararı da teknik açıdan bakıldığında belediyeden istenilen takas karşılığı alan belli değil. Biz bundan dolayı evet dedik. Bir tarafta ‘kamu yararı’ diyeceksiniz, İl Özel İdaresi’nin kazancından vazgeçeceksiniz diğer taraftan da ‘kamu menfaati’ diyeceksiniz Böcüzade Parkı’nı istiyoruz’ diyeceksiniz. Bu ne yaman çelişki. Isparta halkı ve İl Özel İdaresi orada çok şey kaybetti. ‘Deprem riski var’ dediniz esnafları çıkardınız. O esnaflar battı, işini kaybetti. Ama o bina yıllarca orada atıl kaldı. Sonra alel acele yıkıldı ve yeşil alan olarak halka bırakıldı. Madem kamu menfaatini düşünüyorsunuz yeşil alan halkın malı olarak kalsın, altını da Isparta Belediyesi kamu yararı için otopark yapsın. Isparta Belediyesi bunun altında kalmayacaktır. Sayın Belediye Başkanımız kamu menfaatini her zaman gözetmiştir ve gözetmeye devam edecektir. Yeter ki samimi olunsun, yalan söylenmesin, kamu menfaati her alanda korunsun. Yurt alanını karşılıksız vermeye kalkarken kamu yararı düşünülüyor da, şehrin otopark ihtiyacını karşılamak için hazırlanan projeyi uygulamak kamu yararı ve kamu menfaati olmuyor mu?  Ayrıca Belediyeden istenilen yerin bitişiğindeki Süleyman Demirel Kongre  merkezinde kiracıdan dolayı maddi olarak büyük kayıplar vardır, benim önerim bir an önce meclis başkanı bu konuda özel idareye gelir getirecek insiyatif ortaya koysun....

 Taktir kamuoyunun.

İl Genel Meclisi’nin MHP Grubu Kaymakkapı’daki alanının bir başka taşınmaz ile takasına sıcak bakmaktadır. Bu konuda her zaman oyunu ‘evet’ yönünde kullanmıştır. Son oturumda Böcüzade Parkı ile Kaymakkapı’daki İl Özel İdare alanının takası konusunda alınan karara grubumuz evet oyu vermiştir. Ancak meclis tutanaklarından da anlaşılacağı üzere Böcüzade Parkı içerisinden 11 bin 795 m2’lik alan talebi yoktur. Kararda ‘……..11795 m2 taşınmaz bitişiğinde bulunan ve mülkiyeti Isparta Belediye Başkanlığı’na ait olup, E=1,00, Hmax=12,50 yapılaşma şartlarında olan taşınmazın, 746 parselin hizasından dik bir kesitle ayrılarak 747 nolu parselin 141. Caddeye kadarki bölümünün tek bir parsel haline getirilerek oluşan yeni parselin; Mülkiyeti ilimiz Özel İdaresi’ne ait olup, halen boş bulunan ve Isparta Belediye Başkanlığı’nca da otopark olarak kullanılması talep edilen Çelebiler Mahallesi’nde tapunun 15 pafta, 440 ada, 93 nolu parselde kayıtlı 1.164.95 m2 arsa vasıflı taşınmaz ile takası komisyonlarımızca uygun mütalaa edilmiştir.” deniliyor. Ortada Böcüzade Parkı’ndan 11 bin 795 m2 talep yoktur. Bu konuda da kamuoyu yanıltılmıştır.

Son olarak sayın Ali Bolat meclisin itibarından bahsetmiş. Sayın Belediye Başkanımızın meclisi itibarsızlaştırdığını beyan etmiş. Atabey Belediye Başkanı AKP’li Tevfik Atasoy, Atabey MHP İl Genel Meclis Üyesi Aziz Eraslan’ın eşine ait olan işletmesini tamamen siyasi sebeplerle kapatırken sayın Ali Bolat neredeydi? Bu meclisin itibarını zayıflatmıyor mu? Bir meclis başkanı meclis üyesinin haklarını bu konuda savunmayacak da, ne zaman savunacak. Ali Bolat neden korkuyor?

İl Özel İdaresi’nce İl Genel Meclisi oturumlarında kullanılmak üzere tahsis edilen bilgisayarların 7 Haziran seçimlerinde AKP Seçim Koordinasyon Merkezi’nin hizmetine verilmesi ne derece doğrudur. Bu meclisin itibarını zayıflatmıyor mu?

Biz verdiğimiz önergelerimizde Isparta’ya ilçelerine, kasabalarına ve köylerine hizmet için istiyoruz. Yunanistan için hizmet istemiyoruz. Bu hizmet taleplerimizin reddedilmesi meclisin itibarını düşürmüyor mu?

Yine 7 Haziran seçimlerinde İl Özel İdaresi gibi bir kamu kurumu AKP tarafından seçim bürosu gibi kullanıldı. Hatta bir miletvekilinin seçimlerde kullandığı üzerinde parti logoları olan araç, her gün oradaydı Sayın Ali Polat’ın aklına o gün meclisin itibarı hiç gelmedi mi...

Bu haber 912 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...