SDÜ’de İlk organ nakli gerçekleşti

4 Ağustos 2015 19:22

Bakanlıktan Organ Nakli Merkezi ruhsatını alan SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi ilk operasyonu başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülbül ve ekibi tarafından yapılan operasyonda beyin ölümü gerçekleşen bir hastadan alınan böbrek, 45 yaşındaki Çapçı’ya nakledildi. 

SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi bölge adına önemli bir işe daha imza attı. Sağlık Bakanlığı sonunda beklenilen Organ Nakli Merkezi ruhsatını SDÜ’ye verdi. Ruhsatı alan hastane hemen kolları sıvayarak ilk böbrek naklini gerçekleştirdi. İlk operasyon hakkında bilgi verilmek üzere dün Hastane Konferans Salonu’nda basın toplantısı yapıldı. Organ Nakli Merkez Müdür Prof. Dr. Mahmut Bülbül tarafından gerçekleştirilen basın toplantısına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan da katıldı.

İLK NAKİL 45 YAŞINDAKİ HASTAYA YAPILDI

Toplantının açış konuşmasını yapan SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Yıldırım, Isparta’nın artık organ nakli yapan hastanesiyle iftihar etmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Yıldırım, “İlk organ nakil merkezini kurduk ve ilk organ naklini gerçekleştirdik. Bakanlık yetkilileri 25 Mayıs 2015 tarihinde denetleme yaptılar. Bu denetlemeden 2 hafta sonra organ nakil ruhsatını aldık. 31 Temmuz’da ilk organ naklini gerçekleştirdik. İlk naklimiz 13 yıldır böbrek nakli bekleyen hastanemizin takip ettiği 45 yaşındaki Ayhan Çapçı’ya oldu. Yaklaşık 3 saat süren başarılı bir operasyon sonucunda hastamız böbreğine kavuştu. Hastamız şuan çok iyi. Organ naklinde emeği geçen herkese teşekkür ederiz” dedi.

SON İNCELEMEDEN 2 HAFTA SONRA RUHSAT GELDİ

Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Mahmut Bülbül de 17 yıl önce Isparta’ya geldiğinde ilk hayalini kurduğu organ naklinin gecikmeli de olsa gerçekleşmesinden dolayı onur duyduğunu belirtti. Organ Nakli Merkezini kurmanın kolay bir iş olmadığına işaret eden Prof. Dr. Bülbül, “1,5 yıl önce organ nakli ünitesini kuralım diye çalıştık. Bu çalışmalar sonucunda bakanlığa başvuru yaptık. Bu da Aralık 2014’te oldu. O süreç içerisinde size ameliyathane, servis, yoğun bakım ünitesi gerekiyor. Ayrıca birçok çalışma ve birçok tetkik yapılması gerekiyor. Tüm bunların yanında hastaların hayatlarını idam ettirebilmeleri için çok özenli çalışmalar yapılması gerekiyordu. Başvurumuz sonucunda 25 Mayıs’ta Sağlık Bakanlığı bize bir ekip gönderdi. Bizi denetlediler. Her şeyi incelediler ve 2 hafta sonra ruhsatımızı verdiler” dedi.

BİR ÇAY BARDAĞI İDRAR ÇIKARAMAYAN HASTA ŞİMDİ 1,5 LİTRE ÇIKARTIYOR

Öte yandan süreç içerisinde birçok hastanın kaydı tutulduğunu belirten Prof. Dr. Bülbül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çalışmalar sonucunda bir nâkile karar verdik. Kendi hastanemizde beyin ölümü gerçekleşen birisinden ailesinin onayı alınarak böbreği başka bir hastaya nakledildi. Bakanlıkta sıranın bizde olduğunu söyledi. Antalya’daki üniversite ve bazı merkezlerle bu böbreğin kime uygun olduğu çalışması yapıldı. Uyuşma sağlayan Ayhan Çapçı’ya bu böbrek nakledildi. Bugün bir çay bardağı idrar çıkarmayan hasta bugün 1,5 litre idrar çıkarıyor. İnşallah ona bir ömür boyu hizmet edeceği bir böreği ona takmış olduk.”

500 HASTA POTANSİYELİ VAR

Diğer taraftan şuanda SDÜ Hastanesinde diyalize giren 40, nâkile ihtiyaç duyan 40-45 hasta olduğunu ifade eden Merkez Müdürü Bülbül, şunları söyledi: “100’ün üzerinde sadece bizde hasta var. Bizim dışımızda birçok diyaliz merkezi var. BAKA bölgesi Antalya’yı saymazsak 500 civarında bir hasta potansiyeli var. Biz bunların birçoğuna hizmet vermeyi hedefledik ve böyle bir merkez kurduk. Bir hastanın diyalizden kurtulmuş olması önce kendi sağlığı için sonra da ülke ekonomisi için önem arz eden bir konu.

İLK AŞAMADA BÖBREK VE KARACİĞER İÇİN RUHSAT ALDIK

Şuan Böbrek nakline başladık. Arkasından karaciğer nakliyle devam edeceğiz. Başka organ nakilleri için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlk aşamada böbrek ve karaciğer nakli için ruhsat aldık. Yapılabilen her türlü organ nakliyle ilgili çalışmalarımız olacaktır.

HAYIRSEVERLERDEN DESTEK BEKLİYORUZ

Bu işlerin yapılabilmesi için altyapılara, mekânlara ihtiyaç var. Isparta’da gönlü bu iş için atan birçok hayırsever insanımız var. O hayırseverlerden buraya bir organ nakli merkezi kurulması konusunda üniversitemize desteklerini bekliyorum. Üniversitemizin ayrıca kalp merkezine ihtiyacı var. Onun için de destek bekliyorum.

ARTIK HOCALARIMIZ BEKLENTİYİ YÜKSELTTİLER

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan ise heyecanlı bir gün yaşadıklarını bildirdi. Prof. Saltan, “Bu üniversitenin kuruluş aşamasından beri içinde yer alan bir ferdi olarak hocalarımızda gurur duyuyorum. Üniversitenin büyümesi sadece öğrenci sayısıyla olmuyor. Bizim bu şekilde de büyüyebilmemiz gerekiyordu. Bunu da başarmış olmak çok büyük mutluluk. Artık hocalarımız beklentiyi yükselttiler” dedi.

ORGAN BAĞIŞI YAPSINLAR

Böbrek nakledilen 45 yaşındaki Ayhan Çapçı da, bu operasyonun ardından kendisini yeniden doğmuş gibi hissettiğini söyledi. Çapçı, “Organ nakli için organ bağışı çok önemli. Çünkü benim gibi bekleyen çok hasta var. Vatandaşlarımıza organ bağışı konusunda çağrıda bulunuyorum” dedi.

Bu haber 877 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...