“Fuarlar, çiftçilerimiz için diplomasız üniversite”

13 Kasım 2012 18:37

Fuarda yer sıkıntısından dolayı birçok üreticinin fuarda stant açamadığını belirten Ziraat Odası Başkanı Kutlu; “Bu Isparta’mız için bir kayıptır. Fuarlar çok büyük bir önem teşkil ediyor. Çiftçilerimiz için diplomasız bir üniversite, Isparta’mız için de dumansız bir fabrikadır” dedi.

Isparta Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, Isparta Göller Bölgesi Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın bu yıl 8’ncisinin düzenlendiğini ancak bir adım ileriye gidilemediğini söyledi.

Başkan Kutlu, 8 – 11 Kasım 2012 tarihleri arasında açılan ve bu yıl 8’ncisi düzenlenen Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı ile ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu: “Fuara ilgi yine fazla idi. Ortalama on binin üzerinde ziyaretçi vardı. Ancak yine yer sıkıntısı hat safhada idi. Çiftçilerimizin özellikle Isparta fuarına gelmelerini çok istedim. Çevre il ve ilçelerden ziraat odası başkanlarını davet ettim. Yurt dışından da gelen ziyaretçilerimiz oldu. Özellikle merkez köylerdeki çiftçilerimizin hepsine mutlaka gelmelerini söylüyorum. Yani katılım ne kadar fazla olursa bizim için o kadar iyi olur. Biz çaba sarf ediyoruz ama yetkililerden hiçbir kıpırdama yok. Acilen geniş bir fuar alanına ihtiyaç var. Mesela; açık alanda traktörler duruyor yer olmayınca. Kapalı alanda olsa bu sefer dışarıdan gelen katılımcılar giremiyor. Yer olmadığı için giremeyenler de oluyor. Bu Isparta’mız için bir kayıptır. Fuarlar çok nem teşkil ediyor. Çiftçilerimiz için diplomasız bir üniversite, Isparta’mız için de dumansız bir fabrikadır. Dışarıdan gelen katılımcılar burada otelinde yatıyor, lokantasından yemek yiyor, alış-veriş yapıyor, Isparta’ya para bırakıyorlar. Onun için bu fuar çok önemli. Üniversite nasıl Isparta’ya bir dumansız fabrika gibi gelir getiriyorsa, Bu fuarımız da Isparta’ya kazandıran dumansız bir fabrikadır.

“8’NCİSİ OLMASINA RAĞMEN HİÇBİR İLERLEME YOK”

Bu yıl 8’ncisini düzenlememize rağmen fuarda hiçbir değişiklik yok. Kabuğumuzu kırıp dışarıya çıkamadık daha. 22 – 25 Kasım tarihleri arasında Aydın’da fuar var. Bu fuara da götüreceğimiz çiftçilerimizi. Orada geçen yıl gördüklerimizi gelecek yıl gittiğimizde değişikliklerle karşılaşıyoruz. Ama bizde ne açılım var, ne büyüme var, aynı yerimizde sayıyoruz. Bu Isparta’nın bir eksikliği. Isparta tarım ve hayvancılık fuarının artık büyüyüp, dışarıya açılması lazım.

“HEM PARA KAZANIYOR, HEM PARA BIRAKIYORLAR”

Beni de arayanlar oluyor fuardan yer ayırtmak için. Mesela Ordu/Ünye’den balcı geldi fuarımıza. Vatandaş alış-veriş yaptı. Kendisi de burada yemek yedi, alış-veriş yaptı. Yani hem para kazandı, hem para bıraktı. Paranın sirkülasyonunu sağlıyor yani. Aslında bu çok önemli bir şey. Bunun için ‘yerimiz yok’ denmemeli. Mümkün olduğu kadar biz de davet edelim ama beni aradıkları zaman yerimiz yok dediğimizde olmuyor.

Isparta’da örtü altı domatesçilik ilerlemesine rağmen bu zamana kadar stand açamadılar. Deregümü’den bir yetkili gelip fuara katılmak istediklerini söyledi. Fuardan 4 – 5 m²’lik yer istedi.

“GÜLBİRLİK DE STANT AÇMALI”

Isparta’da örtü altı üretim artmasına rağmen, bu yıla kadar fuarda stand açamamışlardı. Bu yıl açabildiler ancak. Bu bir güzelliktir. Tarım fuarında bunların yer alması güzel bir şey.

Öte yandan, Isparta denince akla gül ve halı geliyor. Fuarda ayrıca Gülbirlik’in de bir stant açması lazım. Ayrıca halıcılık standı da açılması lazım. Fuara gelen insanın illa ki tarım görmesi şart değil, Isparta’nın gül’ünü, halı’sını da görmesi lazım. Fuar alanı geniş olsa, bunlar da olabilir ancak yer sıkıntımız mevcut. Ziraat Odası başkanı olarak ben gerçekten çaba sarf ediyorum; fuarımız gelişsin, ziyaretçi sayımız artsın, ilimize ekonomik katkı sağlasın diye.

 

 

Bu haber 687 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...