Yaz aylarında göz rahatsızlıklarına dikkat!

6 Ağustos 2015 19:03

Isparta Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özgür Uzun Adenoviral Konjonktivit (göz gribi) rahatsızlığının gözde en sık görülen ve en fazla salgınlara yol açan hastalıklarından biri olduğunu söyledi.

Lens kullanan hastaların, enfeksiyonlara karşı hem daha hassas olduğunu hem de hastalığın daha ağır seyredebildiğini belirten Uzun “Havuz ve denize girerken lenslerinin mutlaka çıkarılması gerekir ve lens kullanan hastalar gözlerinde kızarıklık, yanma ve batma gibi şikayetler hissettiklerinde hemen lensleri çıkarıp göz doktoruna başvurmalıdırlar” dedi.

Op. Dr Özgür Uzun, hastalığın bulaşacağı özelliğine dikkat çekerek bulaşım şekillerinin elden ele, gözden göze, ortak gözlük, havlu, yastık, makyaj malzemesi ile olabileceği gibi, son yıllarda yüzme havuzlarından da sık bulaştığını belirtti. Op. Dr. Uzun özellikle lens kullanan kişilerin çok dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi.

“Hastalık, çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu, grip benzeri bulgularla başlayabilir. Genellikle, tek taraflı başlar ve 2 hafta sonra diğer göze geçebilir” şeklinde konuşan Op. Dr. Özgür Uzun “Şikayetler genellikle sulanma, batma ve ağrı şeklinde oluyor. Muayene yapılırken kapak ödemi, gözlerde kızarıklık ve çapaklanma olabiliyor” diye konuştu.

GÖZ GRİBİNDEN KORUNMAK İÇİN

Göz gribinde doktor kontrolünde kullanılacak ilaçlar ile genellikle 2 hafta içinde iyileşme görüleceğini söyleyen Op. Dr. Özgür Uzun “Gözün ön tarafındaki kornea dediğimiz camsı kısımda tutulma olursa iyileşme süresi uzaya bilir. Adenoviral Konjonktivit tedavisinde amaç, enfeksiyonun başka kişilere bulaşmasını önlemek ve kişisel hijyene dikkat etmektir. Gözler kaşınmamalı ve havlu, yastık, gözlük gibi eşyaların kullanımına dikkat edilmeli hastanın eşyaları ayrılmalıdır” dedi.

Op. Dr. Özgür Uzun göz gribi ile ilgili açıklamasında şunlara yer verdi. “Ortamdaki diğer kişilerle de yakın temastan kaçınılmalı özellikle de küçük çocuk ve kronik hastalığı olan yaşlı hastalardan mümkün olduğunca uzak durulması gerekir. Soğuk kompresyon, belirtileri azaltarak hastayı rahatlatabilir ve gelişebilecek bakteriyel konjonktivitlerin önlenmesi gerekebilir.”

Bu haber 651 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...