“Bina otoparkları amacı dışınca kullanılmayacak”

6 Ağustos 2015 19:15

MHP’li Belediye Meclis Üyesi Harita Yüksek Mühendisi Süleyman Gülboy;  ‘bina otoparklarının amacı dışında kullanılmaması’ uyarısında bulundu.

Gülboy’un açıklaması şöyle: “Isparta Belediye Meclisinin 9 Ocak 2015 tarih ve 8 nolu kararı ile kullanım türlerine göre ayrılması gereken otopark miktarları belirlenmiş ve karar yürürlüğe girmiştir.

Yapı kısmen veya tamamen bittiği takdirde mal sahibinin müracaatı üzerine, yapının ruhsat ve eklerine uygun olduğu ve kullanılmasında fen bakımından mahzur görülmediği takdirde Belediye tarafından İmar Kanununun 30. Ve Planlı Alanlar Yönetmeliğinin 64.Maddesine göre en geç 30 gün içinde yapı kullanma izin belgesi verilmektedir.

Bu maddeye göre verilen izin yapı sahibinin kanuna, ruhsat ve eklerine riayetsizlikten doğacak mesuliyetten kurtaramayacağı gibi her türlü vergi, resim ve harç ödeme mükellefiyetinden de kurtaramayacağı yine İmar Kanununun 30.madde hükmüdür.

Ayrıca İmar Kanununun 37.maddesine göre kullanma izni aldıktan sonra otopark yeri, plana ve yönetmelik hükümlerine aykırı olarak başka maksatlara tahsis edilemez. Bu fıkra hükmüne aykırı hareket edildiği takdirde idarece yapılacak tebligat üzerine en geç 3 ay içerisinde bu aykırılık giderilir. Mülk sahibi tebligata rağmen müddeti içerisinde gerekli düzeltmeyi yapmaz ise belediye encümeni kararı ile bu hizmet idarece yapılır ve masrafı mal sahibinden tahsil edilir.

Otoparkların amacı dışında kullanılamayacağı Otopark Yönetmeliğinin 8.Maddesinde de belirtilmiştir. Belediyeler, bina otoparklarının kullanımını engelleyici her türlü ihlalleri önlemekle yetkili ve görevlidirler. Aksi takdirde İmar Kanununun ilgili hükümleri uygulanır.

Planlı Alanlar Yönetmeliğinin 51. Maddesinde sobalı binaların zemin ve bodrum katında odunluk, kömürlük  veya depolama yerlerinin ayrılması zorunlu bulunmaktadır. Bu yerlerinde amacında kullanılması gerekir. İmar Kanununun 35.Maddesi gereğince binanın zemin seviyesi altında kat kazanmak maksadıyla bina cephe hattından yola kadar olan kısımda, zeminin kazılarak yaya kaldırım seviyesinin altına düşürülemeyeceği belirtilmiştir.

Yine İmar Kanununun 30. Maddesine göre yapı kullanma izin belgesi verildikten sonra kanuna, ruhsat ve eklerine riayetsizlikten dolayı yapı sahibinin sorumlu olacağı tabiidir.

Bu haber 739 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...