Vişne üreticisi hayal kırıklığına uğradı

8 Ağustos 2015 13:34

Isparta’da Kiraz’ın ardından Vişne sezonu da buruk açıldı. Üretici, vişnesine kilogramda 3 lira fiyat beklerken, 1 lira 40 kuruşla karşılaşınca hayal kırıklığına uğradı. Fiyatlar karşısında morali bozulan üretici, işçi tutup vişnesini toplatıp toplatmamakta kararsız.

Ziraat Odası Başkanı Müslehattin Can Selçuk, üreticinin bir yıl boyunca çocuğu gibi bakıp büyüttüğü ve ileriye dönük hesaplar yaptığı kirazdan sonra vişnenin de fiyatıyla üreticisini üzdüğünü söyledi. Emsallerine göre üstün özellikleri sayesinde Isparta vişnesinin kilosunun en az 3 veya 4 TL'yi hak ettiğini belirten Selçuk, üreticilerin bu yıl da fiyat konusunda mağdur olduklarını söyledi.

Gerek Vişneleri toptan alan firmalara gerekse Vişne Alım Merkezi sahiplerine de seslenen Başkan Selçuk; “Gelin bir çok konuda üstün özelliklere sahip vişnemize hep birlikte sahip çıkalım. İyi fiyat vererek hem siz, hem de üretici kazansın. Eskisi gibi yüzler gülsün’ dedi. Isparta’da bu yıl 6 bin ton civarında vişne rekoltesi beklendiği, ürünün büyük bir bölümünün meyve suyu ve konsantresi yapılmak üzere Meyve Suyu Fabrikalarına bir kısmının ise ihraç edildiği belirtildi.

Vişne üreticisi Mehmet Demir, bu yıl vişne üreticisinin hava şartları nedeniyle büyük zararla karşılaştığını ifade ederek; “İşçi tutup toplatmaya kalksak işin içinden çıkamayacağız. Fabrikalar sanayi tipi vişne için 1 lira 40 kuruş gibi bir taban fiyatı biçiyorlar. Bir işçinin maliyeti ise günlük 50 lira civarında. Aynı işçinin ortalama topladığı vişne 50- 60 kilo arasında değişiyor. Böyle bakınca bir işçinin toplamış olduğu vişne, kendi ücretini bile çıkarmıyor. Biz de işçi tutup toplatmak yerine sırıkla hasat etmeye başladık. Bu yöntemle hasat etmenin vişneye çok büyük zararlar verdiğini biliyoruz, ancak elimizden başka bir şey gelmiyor. Alın terimiz heba olup gidiyor. Bizim yerimize aracılar kazanıyor” şeklinde konuştu.

 

 

Bu haber 780 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...