Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı yazdı..

12 Ağustos 2015 19:18

Sayın Zehra Ulusoy’un ardından   

 

Fatımatüzzehra Ulusoy 7 Mart 1913’te Kalaycı Konağı’nda doğmuştur. 102 yılını dolu dolu yaşayan Sayın Zehra Ulusoy 12 yıldır kaldığı Darüşşafaka Yakacık Rezidans’ ta hayata gözlerini yummuştur. Allahtan rahmet diliyorum. Hepimizin onun gibi bir ömür geçirmesini temenni ediyorum.

Üniversite eğitimini Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Türkoloji Bölümü’nde tamamlayan rahmetli Zehra Ulusoy’a mesleği sorulduğunda, “Ben, bir iş kadınıyım” demiştir. Örnek bir iş kadını ve hayırsever Zehra Ulusoy, Merkez Bankası’nda yönetici olan bir yakınının tavsiyesiyle girdiği Merkez Bankası’nda ilk iş deneyimini edinmiştir. Merkez Bankası’nda çalıştığı dönemde yeni kurulan Emekli Sandığı’na Başkan yardımcısı olmuş ve uzun yıllar yönetim kadrosunda yer almıştır

Bir yandan aile servetini idare etmiş bir yandan da Kuşadası ve İstanbul’da çeşitli yatırımlar yapmıştır. Hayırseverliği bir yaşam felsefesi olarak kabul etmiştir.

Kendileri ile tanıştığım dönemde Süleyman Demirel Üniversitesinde Rektör idim. O nedenle Kendileri ile ilgili bir anımı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bilindiği gibi o tarihte (2002) Üniversitemiz daha on yılını doldurmamıştı. Herkesin Üniversitemize yardım etmesi için çağrılar yapıyorduk. O dönemde Üniversitemizin gelişmesi için gerçekten büyük bir heyecan vardı. Bir gün Rahmetli Muammer Tekeli ağabey Rektör Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Yaşar Aksoylar’ a kuzeni Zehra Ulusoy’la tanıştırmak istediğini, Sayın Ulusoy’un adının verilmesi kaydı ile Kuşadası’ndaki 5 katlı oteli Üniversitemize hibe edebileceğini söyledi. Aynı tarihte Darüşşafaka Derneği Başkanı Sayın Çetin Berkmen de Zehra Ulusoy’u Yakacık Rezidansı’nda kalması ve gelirlerini ve mülklerinin tümünü Darüşşafaka’ya hibe etmesi için iknaya çalışıyordu. Zehra Ulusoy Ispartalı olduğu ve Rahmetli Muammer Tekeli’ yi kıramadığı için Kuşadası’ ndaki oteli Üniversitemize verdi. İşlemler tamamlandı, otel satılacak ve parası Kanser Merkezi’ne aktarılacaktı. Büyük merakla Kuşadası için oluşturduğumuz komisyonla birlikte otele gittik, piyasa değeri bugünkü para ile 240-250.000 TL idi. Düşündük burayı satarsak paramız olur ama öğrencilerin, öğretim üyeleri ve elemanlarının tatil yapacakları yerimiz yok binayı satmayalım durumu Maliye Bakanlığına aktaralım adı geçen meblağ ek ödenek olarak verilirse her iki istek de yerine getirilmiş olur, bir taşla iki kuş vurmuş oluruz dedik.

Zannediyorum durumu iyi izah ettiğimiz için Maliye Bakanlığı bize ek ödenek verdi. Biz de Kuşadası’ndaki oteli öğrenci ve öğretim üyeleri için devre tatil yeri haline getirdik. Zehra Ulusoy Hanımefendi çok memnun oldu ve otelin işleyişini de en az 5 yıl takip etti. Böylece hem kendisi memnun oldu hem de öğrenciler için büyük bir staj yeri imkânı doğmuş oldu. Kendisine minnet borcumuz vardır.

Rahmetli Zehra Ulusoy Hanımefendi Darüşşafaka’ya yardım eden Ülkemizin en büyük bağışçılarından biri olmuş ve sitenin en lüks süitinde kalmıştır. Bugünkü değerle Darüşşafaka’ya tam 2,5 milyar lira ve 20 gayrimenkul bağışlamıştır. Ayda 15.000 TL yi aşkın geliri ile de Darüşşafaka'da okuyan çocuklara yardım etmiş, Memleketi Isparta'da okul, Diyabet hastanesi yapımı için bağışta bulunmuştur.

Ne mutlu ki ardından güzel sözler söyleniyor ve ismi Isparta’ da yaşıyor.

 

Bu haber 849 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...