Engelliler ÇOGEP ile engelleri aşacak

14 Ağustos 2015 18:24

Isparta Emniyet Müdürlüğü tarafından Güvenli Engelsiz Yaşam başlığı ile hazırlanan ÇOGEP projesi devam ediyor. Proje kapsamında bugüne kadar 18 engelli sağlık taramasından geçirilirken, engellilere tekerlekli sandalye kullanımı konusunda geliştirici eğitimler verildi. Proje sonunda ise 10 engelliye Eğiticilerin eğitimi kursu verilerek Isparta’da 12 bin 262 engelliye ulaşılması hedefleniyor.

Isparta Emniyet Müdürlüğünün ÇOGEP kapsamında hazırladığı Güvenli Engelsiz Yaşam projesinin çalışmalarına devam ediliyor. Proje çalışmaları çerçevesinde dün Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde bir program düzenlendi. Programda engelliler için hazırlanan proje materyalleri ile tişört ve eşofmanlar dağıtılarak Fizik tedavi uzmanı tarafından kas geliştirici egzersizlerle ilgili kurs düzenlendi.

TDP BAŞARILI PROJELERE İMZA ATIYOR

Programın açılışında konuşan Isparta Valisi Vahdettin Özkan “İnsan tabiatı itibari ile sosyal yönü olan bir varlık. Bu nedenle önce ailesi ile sonra arkadaşları ile ve ulaşabildiği diğer insanlarla teşviki mesai içerisinde oluyor. Bu noktada çevresindeki insanlara nasıl yardımcı olabiliriz temayülü içinde. Bu noktada bireysel sorumluluklarımız olduğu gibi kamusal sorumluluklarımızda vardır. Emniyet Müdürlüğümüze düşen esas görev asayiş tedbirleri olsa da Toplum Destekli Polislik kapsamında bazı sosyal sorumluluklarda üstleniyor. Suçlularla mücadele kaliteli bir yaşamı yakalama noktasıyla da yakından ilgili. Toplum daha iyi bir yaşam standardını yakaladıkça suç işleme oranları da azalıyor. Toplum Destekli Polislik son dönemlerde uygulama ve sonuç odaklı çok önemli projelere imza atmaktadır.

Engelli kardeşlerimizle yakından ilgileniyorlar. Bu tür projeler engelli kardeşlerimizin ihtiyaçlarının giderilmesi açısından çok önemli. Esasen engellilerin aileleri içinde yaptıkları o yardımlaşmanın farkına varılması ve tadılması manevi bir haz kaynağı oluyor. Bu insana büyük bir manevi haz veriyor. Bu proje bir numune. İmkanı potansiyeli olan tüm insanların bu tür hizmetlere destek olmasını istiyoruz. bu vesile ile TDP başta olmak üzere bu tür projeler geliştiren kurum ve kişilere teşekkür ediyoruz” dedi.      

GÜVENLİ ENGELSİZ YAŞAM (ÇOGEP Projesi)

Isparta Emniyet Müdürlüğünden konu ile ilgili yapılan bilgilendirmede ise “Ortopedik engellilerin büyük çoğunluğu hayatlarını sosyal yaşam içerisinde yer almadan kapalı alanlarda sürdürmektedir. Son yıllarda ülke politikalarında artan ilgi sonucunda engelli Çocuk ve gençlerin iş, eğitim ve sosyal yaşama katılımları artmış olmasına rağmen istenilen düzeye ulaşmadığı bir gerçektir. Emniyet Müdürlüğümüz bünyesindeki mahalle polisleri ve okul polislerinin yaptığı çalışmalar sonucunda, tekerlekli sandalye kullanarak sosyal yaşama çok kolay adapte olabilecek Isparta il merkezindeki engelli Çocuk ve genç bireylerin güvenlik açısından ev ortamı dışına çıkmadan yaşamaya yönlendirildikleri veya tercihlerini zorunlu olarak bu yönde kullandıkları, tespit edilmiştir. Bunun nedenleri araştırıldığında geçmişten süregelen engelliyi toplumdan saklama anlayışının yanında engellilerin şehir trafiğine çıkmaları ve kendi kişisel güvenliklerini sağlayamama korkularını barındırdıkları anlaşılmıştır” denildi.

10 AY SÜRECEK

Emniyet Müdürlüğünün açıklamasında şunlara yer verildi. “Engelliliğe neden olan koşullar ortadan kaldırılamıyorsa, engellerin ortadan kaldırılması, toplumsal bilincin arttırılması ve engelli Çocuk ve gençlerin sosyal, ekonomik ve eğitsel arenaya tümüyle dâhil olduğu bir toplum oluşturmak için gerekli fırsatların sağlanması son derece önemlidir. Bu fırsatları oluşturma çabasında olan İl Emniyet Müdürlüğümüz 10 ay sürecek olan Güvenli Engelsiz Yaşam başlıklı bir ÇOGEP proje hazırlamış 15.02.2015 EGM Proje Kurulu tarafından kabul edilmiştir.

Süleyman Demirel Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Isparta Gençlik ve Spor il Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri ve Genel Sekreterliği, Isparta Belediyesi, Ortopedik Engelliler Derneği ve Yürüme Engelliler Yaşam Derneğinin ortaklığı ile gerçekleştirilecek olan projemiz 14-25 yaş aralığında Isparta'da ikamet eden tekerlekli sandalye sahibi veya tekerlekli sandalye kullanabilecek durumda olan engelli çocuk ve gençlere yöneliktir. Bu kapsamda engellilerin sosyal yaşama katılımlarını sağlamak ve arttırmak amacıyla onları motive edici, profesyonel tekerlekli sandalye kullanıcısı olmalarını sağlayıcı, bir dizi faaliyet planlanmıştır. Bu faaliyetlerde güdülen amaçlar engelli gençlerin sosyal uyumlarını sağlamak amacı etrafında tasarlanmıştır.

ENGELLİLER KASLARINI GELİŞTİRİYOR

26.06.2015 tarihinde katılımcıların İl sağlık müdürlüğü koordinesinde sağlık taraması yaptırılarak faaliyete geçmiştir.10-11.08.2015 tarihinde katılımcılara Psikolog Feride Başkaya tarafından farkındalık eğitimi verilmiş, 12.08.2015 tarihlerinde de Özel Şifa Hastanesinden gelecek olan Fizyoterapist tarafından da kas güçlendirme konusunda eğitim verilecek olup Proje çerçevesinde hazırlanan eşofman takımı, spor ayakkabısı tişört ve malzemelerin dağıtımı yapılacaktır. Program bitiminde tüm katılımcı kardeşlerimizle sinema gösterimine gidilecektir. Projemiz aralık ayına kadar TDP personelimiz eşliğinde önceden belirlenen programlar doğrultusunda yoğun bir tempoda devam edecektir.”

PROJE FAALİYETLERİ

Engelli genç bireylerin sağlık kontrolünden geçirilmesi

Engelli gençler ve aileleri ile motivasyon toplantılarının düzenlenmesi

Üniversitede görevli akademisyen sosyologlarla yapılacak "Farkındalık Eğitimi"

Kas güçlendirme çalışmaları

Kültürel faaliyetleri sinema, cumhurbaşkanlığı sarayı ziyaret, Antalya ve Eğirdir gezileri, engelli dans gösterimi)

"Tekerlekli Sandalye Beceri Eğitimi"

Engellilere yönelik "Kişisel Güvenlik Eğitimi"

"Afet Zararlarını Azaltma Eğitimi"

"Yol ve Trafik Güvenliği Eğitimi"

TSBE Eğiticiliği Eğitimi (TSBE = Tekerlekli Sandalye Beceri Eğitimi)

Görünürlük çalışmaları

Yaygınlaştırma çalışmaları

Bu haber 817 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...