“Aday sürücülük” kalite getirecek

17 Ağustos 2015 18:55

Isparta Sürücü Kursları Dernek Başkanı Mehmet Emin Çelik, Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğin 1 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe gireceğini anımsatarak, sürücülerin bu yönetmelikle daha dikkatli ve özverili olacaklarına inandıklarının altını çizdi.

Yıllardır söylenip bir türlü gerçekleştirilemeyen aday sürücülüğün resmiyet kazanmasının ardından, aday sürücülüğün ehliyet sistemine kalite getireceğini belirten Isparta Sürücü Kursları Dernek Başkanı Mehmet Emin Çelik “Son bir yıl içerisinde ehliyet sisteminde yapılan reform niteliğindeki ciddi değişiklikler neticesinde artık bir kalite yakalanmış ve sürücü kursları kendilerine çeki düzen vermeye başlamışlardır. Yapılan değişikliklerle araç kullanmayı bilmeyen sürücülerin ehliyet almaları zorlaştırılmıştır” ifadelerini kullandı.

2 YIL SÜREYLE ‘ADAY SÜRÜCÜ’

1 Ocak 2016 tarihinden itibaren ilk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, 2 yıl süreyle “aday sürücü” olacak. Sürücü kursuna başvuran, yazılı ve direksiyon sınavlarında başarılı olan kursiyer, 2 yıl süreyle stajyer sayılacak. Adayın bu sürede 75 ceza puan hakkı olacak. Aday sürücüler, diğer sürücüler gibi trafiğe çıkabilecek. Ama adaylıktan men edilmeleri pamuk ipliğine bağlı olacak. Çünkü 2 yıllık aday sürücülük süresi içinde bazı kuralları ihlal etmeleri halinde, her şeye yeniden başlamak zorunda kalacaklar.

Isparta Sürücü Kursları Dernek Başkanı Mehmet Emin Çelik “1 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe girecek olan 2 yıl aday sürücülük sisteminin gelmesiyle ehliyet sisteminin kalitesi daha da artacak. Bu yasa ile beraber ilk kez ehliyet alan sürücüler, iki yıl boyunca aday sürücü olarak kabul edilecek. Yönetmeliğin ayrıntılarında ise şunlar yer alıyor: İlk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren iki yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilir” dedi.

‘75 CEZA PUANINI DOLDURANIN EHLİYETİ GERİ ALINACAK’

Kart sahibinin 75 ceza puanını doldurduğu takdirde ehliyetinin alınacağını dile getiren Çelik “Aday sürücülük süresi içerisinde (2 yıl) üç kez kırmızı ışık ihlali, alkollü olarak araç kullanılması nedeniyle sürücü belgesinin geçici olarak geri alınması, hız limitlerinin üç kez ihlal edilmesi, sağa ve sola dönüşlerde, yaya ve okul geçitlerinde ve kurallara uygun olarak karşıya geçen yayalara yol verilmemesi nedeniyle üç kez trafik cezası alınması, emniyet kemeri takmama nedeniyle üç kez trafik cezası alınması, 75 ceza puanının doldurulması, araç cinsine bakılmaksızın 0,20 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullanıldığının tespit edilmesi durumlarında sürücü belgesi trafik görevlilerince iptal edilecek.

Belgesi iptal edilen aday sürücüler tekrar sürücü belgesi almak zorunda kalacak. Bu kişilerin sürücü kurslarına devam etmeleri ve yapılan sınavlarda başarılı olarak yeniden motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almaları gerekecek. Ayrıca ehliyeti iptal edilen ve yeniden sürücü belgesi almak zorunda olan kişilerin sürücü kurslarında eğitime başlayabilmeleri için, psiko-teknik ve psikiyatri uzmanı raporu almaları zorunlu hale getirilecek” dedi.

STAJYER SÜRÜCÜLÜK BİRÇOK AB ÜLKESİNDE UYGULANIYOR

Çelik “Sistem Almanya, Fransa, İtalya ve Danimarka gibi birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesinde uygulanıyor. AB ülkelerinde stajyer sürücülerin uymaları gereken katı kurallar bulunuyor. İki yıl boyunca 5 kez kırmızı ışıkta geçen, 5 kez hız limitini aşan, alkol ve uyuşturucu aldığı halde araç kullanan, asli kusurlu olarak ölümlü ve yaralamalı kazalara karışan, 100 ceza puanını dolduran stajyer sürücülerin belgeleri geri alınarak iptal ediliyor. Bu kişilerin stajyerlik belgesini alabilmesi için yeniden sürücü kurslarında eğitim görmeleri gerekiyor. Eğitimlerini başarı ile tamamlayanlar yapılan sınavları tekrar başarılı olmalı. Ayrıca, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı tarafından muayene edilerek rapor almaları da isteniyor” ifadelerini kullandı.

 

 

Bu haber 952 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...