“Hacca gidene hediye götürmeyin”

19 Ağustos 2015 18:42

İl Müftüsü Galip Akın, hacca gidene hediye götürmekle giden vatandaşı zor duruma düşürüldüğünü söyledi, Müftü Akın, "Böyle olunca vatandaş kutsal topraklarda ibadetten çok, kendisine hediye getirenlere nasıl bir hediye götüreceğini düşünür hale geliyor dedi.

Hacca gidecek vatandaşa hediye götürmenin aslında bu kutsal görevi yapacak kişiye olumsuz yansıdığını ve hatta zarar verdiğini dile getiren İl Müftüsü Galip Akın; "Bizim toplumumuzda çok güzel adet, gelenek ve görenekler vardır. Bunlardan birisi de hediyeleşmektir. Askere gidene, askerden gelene, hacca gidene, hacıdan gelene ziyarete gidilir, hediyeler götürülür. Bu ve bunun gibi toplumumuzda bir çok örnekler vardır.

Ancak, ben burada şuna karşıyım. Hacca gidecek bir vatandaşa hediye götürülmesine karşıyım. Vatandaşlarımız hacca gidecek vatandaşı ziyaret ederek ona kutsal topraklarda daha iyi ibadet yapması için motive edilebilir. Hac ibadetinin kabulü için dua edilebilir. Fakat, sakın hediye götürmeyin. Çünkü, hediye götürdüğünüzde olay değişiyor. Kutsal topraklara gidecek kişi hacca gittiğinde orada kendini ibadete tam olarak veremiyor ve 'kutsal topraklara gelmeden önce bana kimler hediye getirdi, onlara dönüşte nasıl bir hediye atayım da karşılığını verebileyim' diye kara kara düşünmeye başlıyor.

Oysa, hac ibadetinde insan dinimizce kutsal topraklar olarak belirtilen o yüce mekanda yani Kabe'de oluyor. Kişi, orada kaldığı müddetçe o topraklarda olduğunun önemini kavrayarak hac ibadetini en iyi şekilde ve huşu içinde yapması gerekir. Kendisi orada, aklı alınacak veya memlekete götürülecek hediyelerde olmamalıdır.

İşte, bizler hacca gidecek komşumuza, akrabamıza veya arkadaşımıza hediye götürerek aslında ona faydadan çok zarar veriyoruz.

Onun, kutsal topraklarda sadece ibadeti düşünmesini engellemiş oluyoruz. Onun için, ben vatandaşlarımızda hacca gidecek vatandaşları ziyarete giderken hediye götürmemelerini tavsiye ediyorum" dedi.

 

 

Bu haber 617 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...