“Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanın”

14 Kasım 2012 17:51

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Meral Kişioğlu,  Diyabet Hastalığı’na karşı sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılmasının önemine vurgu yaptı.

Dr. Meral Kişioğlu açıklamasında; “Şeker Hastalığı tıbbi adıyla Diabetes Mellitus ( Diyabet) kan glikoz ( şeker) düzeyinin normalden yüksek seyretmesi ile karakterize kronik bir hastalıktır. Glikoz vücuttaki doku ve organların enerji gereksinimini karşılamak için kullandığı ana maddedir. Ayrıca beyin dokusu  yalnızca glikozu kullanabilmektedir.

Şeker hastası iseniz, hastalığın alt tipi fark etmeksizin bu durum kanınızda normalden daha fazla glikoz bulunduğu anlamına gelir.

Şeker Hastalığını belirtileri;

Çok Susama

Sık İdrara çıkma

Sürekli yemek yeme isteği

Açıklanamayan kilo kaybı

İdrarda keton tespit edilmesi

Yorgunluk

Görüntüde bulanıklık

Yaraların geç iyileşmesi

Sık hasta olma, sık sık idrar yolu enfeksiyonu, deri enfeksiyonu gibi

Sağlıklı bir yaşam insana verilen en güzel hediyedir. Peygamber Efendimiz bir hadis_i Şerifte şöyle buyuruyor;

"Şüphesiz Allah, hastalığı, ilacı ile birlikte vermiştir. Her hastalığa karşı bir ilaç var etmiştir. Öyleyse tedavi olun! Ancak haram olan şeylerle tedavi olmayın !"   

Diyabet tedavisinde kan şekeri kontrolünü sağlamak için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması önemlidir. Diyabeti olmayan bireylerde olduğu gibi diyabetli bireylerinde yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmesi ve öğrendiklerini günlük yaşamda uygulaması sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturur.

Diyabeti olsun veya olmasın tüm insanların sağlıklı bir yaşam için yemeleri gereken yiyecekler aynıdır. Diyabetli olmanız diğer insanlardan farklı bir yiyeceği yemeniz veya yememeniz anlamına gelmez. Burada önemli olan vücudun ihtiyacı olan besinlerin çeşitli yiyeceklerden karşılanmasıdır. Ancak genellikle kişiler diyabetli olduklarını öğreninceye kadar, sağlıklı beslenmek amacı ile değil de karın doyurmak amacı ile canının istediğini veya kendisine sunulan yemeği yedikleri için beslenme alışkanlıklarını değiştirmekte güçlük çekerler. Bunun için aceleci ve çok fazla kuralcı olmamakta fayda vardır.

Öncelikle kan şekerinizin hızlı bir şekilde yükselmesine neden olan şeker ve şeker içeren yiyecekler ile kilo almanıza neden olacak yağ ve yağlı yiyecekleri azaltın.

Bir veya iki öğün yemek yerine günde en azından üç öğün yemeye çalışın. Öğünler arasında ve gece yatmadan önce küçük bir ara öğün almanız da gerekebilir” ifadelerine yer verdi.

 

Bu haber 699 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...