“Cumhurbaşkanının Genel Başkanımıza hükümeti kurma görevini vermesi gerekiyor”

20 Ağustos 2015 19:23

* Kocaeli Milletvekili Haydar Akar: “Türkiye’nin artık CHP’ye ihtiyacı olduğunu görsünler. Bir kez bize emanette olsa oy versinler. Rahmetli Demirel’in memleketinden sesleniyorum; bir kez bize destek versinler. Eğer gerçekten taahhüt ettiklerimizi yapamaz ve Türkiye’de barış ortamını kuramazsak bir daha bizi tercih etmesinler”.

* Samsun Milletvekili Kemal Zeybek: “Koalisyon sürecini tıkayan tamamen AKP oldu. CHP duygularıyla değil Türkiye’nin gelişmesi için hareket etti.  Cumhurbaşkanının Genel Başkanımıza hükümeti kurma görevini vermesi gerekiyor”.

* Ankara Milletvekili Gülsüm Bilgehan Demir: “Çok belirgin olmayan kargaşa dönemi içindeyiz. Başbakan hükümet kurma görevini yapamadığı, zaten niyetinin olmadığı için Cumhurbaşkanına geri iade etti.  Biz şimdi Cumhurbaşkanının keyfini bekliyoruz. 1 haftalık bir süresi kaldı. Gelinen nokta Cumhurbaşkanının bir an seçime götürmesi”

Cumhuriyet Halk Partisi, yaklaşık bir ay süren ve olumsuz sonuçlanan AKP ile koalisyon kurma çalışmaları konusunda neler yaptıklarını ve AKP'nin bu konudaki tutumunun ne olduğunu tüm teşkilatlara anlatma kararı aldı. Bu doğrultuda, Genel Merkez tarafından Milletvekilleri grup grup illere gönderilerek teşkilatlar geniş kapsamlı olarak bilgilendiriliyor.

Bu kapsamda dün Isparta’ya Ankara Milletvekili Gülsüm Bilgehan Demir, Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Kocaeli Milletvekili Haydar Akar geldi. Dün saat 11:00’de parti binasında düzenlenen basın toplantısına, CHP Isparta Milletvekili İrfan Bakır da katıldı. Milletvekilleri, yaşananları ve bundan sonraki süreci değerlendirdi.

“TÜRKİYE’NİNSORUNLARI İÇİN HİÇBİR

FARKLI GÖRÜŞÜ KABUL ETMİYORUZ DEĞİL”

Toplantıda ilk konuşmayı yapan  Ankara Milletvekili Gülsüm Bilgehan Demir, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Biz her türlü uzlaşmaya, anlaşmaya varız. Ama temel ilkelerimiz var. Bunların başında Anayasanın değiştirilemez ilk 4 maddesi geliyor” dediğini ifade ederek, “Biz Cumhuriyeti kuran, demokrasiye geçen ve devrimleri yapan bir parti olarak bu konuda asla ödün vermeyiz. Ama bu demek değildir ki; Türkiye’nin sorunları için hiçbir farklı görüşü kabul etmiyoruz. Tabiî ki kabul ediyoruz. Bir ayı aşkın AKP-CHP görüşmelerinde sonunda açıklandı ki sadece bizi dinlemişler. Hatta programımızı beğenmişler ve biz sizi böyle bilmiyorduk demişler. Halbuki bizim yaptıklarımız ortada. Bizim yaptıklarımız o beğenmedikleri tek partili dönemde başladı” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’Yİ İÇİNE DÜŞTÜĞÜ BU DURUMDAN KURTARMAMIZ GEREKİYOR”

Süreç içerisinde uzlaşmaya en hazır ve Türkiye’yi düşünen partinin CHP olduğunu ifade eden Demir, Kılıçdaroğlu’nun ‘oy kaybetmeye bile hazırız’ dediğini bildirdi. Demir, şunları söyledi:  “Çok belirgin olmayan kargaşa dönemi içindeyiz. Başbakan hükümet kurma görevini yapamadığı, zaten niyetinin olmadığı için Cumhurbaşkanına geri iade etti.  Biz şimdi Cumhurbaşkanının keyfini bekliyoruz. 1 haftalık bir süresi kaldı. Gelinen nokta Cumhurbaşkanının bir an seçime götürmesi. Eğer seçimlerde tekrarlanırsa katılım çok önemli olacak. Son seçimde yüzde 84 oranında katılım vardı. Seçimlere yine katılmamız ve Türkiye’yi içine düştüğü bu durumdan kurtarmamız gerekiyor. Her gün en az 3 şehit haberi alıyoruz. Oysa AKP iktidara gelmeden bu ülkede şehit haberleri gelmiyordu.

“AKP İLE MHP İLE ASLINDA ÇOK HIZLI BİR KOALİSYON KURABİLİRDİ”

Kocaeli Milletvekili Haydar Akar da, AK Parti ile CHP’nin koalisyon kurmasının kendileri açısından bir risk ancak MHP açısından risk olmadığını belirtti. AK Parti ile MHP tabanlarının aynı olduğunu ifade eden Akar, “Zaten her ihtiyaç duyduklarında MHP onlara destek oluyordu. Aslında çok hızlı koalisyon kurabilirlerdi” dedi.

“TALEP 3 AYLIK GEÇİCİ BİR SEÇİM HÜKÜMETİ TALEBİYDİ”

AK Parti ile koalisyon görüşmelerinde kendisinin yüzde 1 ihtimal verdiğini belirten Milletvekili Akar, sözleri şöyle sürdürdü: “Her şey iyi niyet meselesiydi. Biz iyi niyetli olarak seçim bildirgemizin 5 temel ana maddesiyle bunların karşısına geçtik. Birincisi dış politikaydı. İkincisi ekonomi, üçüncüsü Anayasa, dördüncüsü, sonuncusu da toplumsal barıştı. 5 maddeyi de 14 kritere bağladık. Biz görüşmelere giderken bunları anlattık. Başlangıçta bir koalisyon kurulma niyetiyle anlattığımızı düşündük. Ancak bunlarla şu maddelerde uyuşamıyoruz diye bir taleple de karşımıza gelmediler. Talep 3 aylık geçici bir seçim hükümeti talebiydi. CHP olaya böyle bakmıyor. 13 yıldır tahrip edilen Türkiye’nin tahrip edilmesi gerekiyor. Türkiye’nin uzun soluklu bir reform hükümetine ihtiyacı olduğunu düşünüyor. Ancak bize farklı teklifle gelince kendilerine bunun olmayacağını ifade ettik.

“DAVUTOĞLU GERÇEKTEN BİR LİDER OLABİLSEYDİRİSK ALIRDI”

Davutoğlu’nun bir lider, AKP’nin de siyasi parti olduğuna inanmıyorum. Gerçekten Davutoğlu bir lider, gerçek bir siyasi partinin genel başkanı olabilseydi risk alır, kararlarını kendi verirdi. Ne zaman Davutoğlu lider olur, AKP’de siyasallaşır orada kalabilirler ve yeterince oy alırlarsa sorunlar çözülür diye düşünüyorum.

“BUGÜN AKAN KANLARDA ERDOĞAN’IN PARMAĞININ OLDUĞUNU BİLİYORUZ”

Bugün Bilal’in babası ta başından beri engel olmak istedi. İlk verdiği demeçler de 45 günlük süreyi kullanmak ve süreci sonlandırmak gibi bir niyeti vardı. Bir zamanlar erken seçim vatan hainliğidir diyen Bilal’in babası, Türkiye’de bugün erken seçim olabilmesi için tüm gücünü kullanıyor. Ne zamana kadar erken seçim yapacağız? AKP tek başına iktidar olana kadar mı? Korkuları ne? Korkuları 17-25 Aralık arkadaş. Bilal’in babasına söylüyorum ki; istedikleriniz olmayacak. Türkiye ortak akla ve koalisyonlara inanacak.  Tayyip Erdoğan’ın her gün gelen şehitler üzerinde vebali olduğunu hepimiz biliyoruz. Türkiye’nin bugün akan kanlarda Erdoğan’ın parmağının olduğunu ve kendi istikbali için Türkiye’yi kan gölüne çevirdiğini hepimiz biliyoruz. Çeksin Türkiye’nin üzerindeki ellerini.

“BİR KEZ BİZE DESTEK VERİN”

Türkiye’nin artık CHP’ye ihtiyacı olduğunu görsünler. Bir kez bize emanette olsa oy versinler. Rahmetli Demirel’in memleketinden sesleniyorum; bir kez bize destek versinler. Eğer gerçekten taahhüt ettiklerimizi yapamaz ve Türkiye’de barış ortamını kuramazsak bir daha bizi tercih etmesinler.

“CHP’NİN KURACAĞI BİR AZINLIK SEÇİM HÜKÜMETİYLE SEÇİME GİDİLMELİ”

Genel Başkanımızı bugün hükümeti kurmakla görevlendirmesini bekliyoruz. MHP ve HDP’ye buradan sesleniyorum. CHP’nin kuracağı bir azınlık seçim hükümetiyle seçime gidilmeli. AKP’nin kuracağı ya da Erdoğan’ın atayacağı bir hükümetle seçime gidilmemeli. Eğer CHP Genel Başkanının Başbakanlığı ile seçime girersek tüm partilere eşit mesafede oluruz. Devletin imkanlarını kendi istikbalimiz için kullanmayız.”

“CUMHURBAŞKANININ GENEL BAŞKANIMIZA HÜKÜMETİ

 KURMA GÖREVİNİ VERMESİ GEREKİYOR”

Samsun Milletvekili Kemal Zeybek ise AK Parti’nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birlikte plan yaptığını belirtti. Zeybek, “Seçim kurma süresinin nasıl geçiştirilmesi gerektiğini gördük. CHP olarak olumsuzluklarla alakamız olmadı. Koalisyon sürecini tıkayan tamamen AKP oldu. CHP duygularıyla değil Türkiye’nin gelişmesi için hareket etti.  Cumhurbaşkanının Genel Başkanımıza hükümeti kurma görevini vermesi gerekiyor.

Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti. 

Bu haber 796 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...