“Bu yasa yerel yönetimler reformudur”

14 Kasım 2012 17:53

Ak Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Menderes TÜREL, önceki gün TBMM'nde kabul edilen yeni Yerel Yönetimler Yasası'nı değerlendirirken, “Bu yasa ile demokrasimiz güçlendi, yerel yönetimlerde hizmetler hızlanacak” dedi. Türel, yasanın bir yerel yönetimler reformu olduğuna da dikkat çekti.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD)ın, 17. Olağan toplantısı Hillside Su Otel’de gerçekleştirildi.

Toplantı Başkanlığını ANSİAD Kurucu Üyelerinden Hüseyin Acarlıoğlu'nun yaptığı konuşma bölümünde kürsüye gelen Ak Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel, bu görevin Antalya açısından da önemli olduğunu belirterek, “Bu görev bize Antalya'da destek olan, gönül verenlerin sayesindedir. Ancak görev yaparken siyaseti bir kenara bırakıp bu kente ve ülkemize eşit hizmet götürüyoruz. Makamlar gelip-geçicidir. Önemli olan gök kubbede hoş bir seda bırakmaktır. Bizim açımızdan milletimiz kazansın, Antalya kazansın yeter” dedi.

Belediye Başkanlığı dönemindeki çalışmalarını anlatan Menderes Türel, “Ben siyaseti hep hizmet için bir araç olarak gördüm. Siyaset zaman zaman bizleri duygusallığa itebilir. Ancak siyasette takım tutar gibi parti tutmak yanlış. Bu yerel yönetim anlayışında o kentin geleceğine ipotek koymak gibi bir şey” diye konuştu.

“RİSKLİ BİR YASA'YA İMZA ATTIK”

Göreve gelir gelmez yeni Yerel Yönetimler Yasası çalışmalarına başladığını söyleyen

Menderes Türel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Siyasi riski olan bir Yasa hazırladık. Kapatılacak belediyeler var, yeni kurulacak ilçeler,

mahalle statüsüne geçirilecek beldeler var. Bu riski başarı ile göğüsleyeceğiz bunu

herkes görecek. Bizi bu konuda eleştirenlere tek bir cevabımız oldu. ‘Bu yasa yerel

yönetimler reformudur’ dedik.    'Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nın gereğidir'

dedik. En önemlisi de onca belediye ile ekonomiye yüklenen yükü ortadan kaldırarak bu

yükü hizmete dönüştürmenin yasasını çıkardık. Şimdi 1584 belde belediyesi kapanacak. 81 ilin Özel İdaresi 34'e düşecek. 16.082 köy mahalle statüsüne geçecek, köy sayısı 18.201'e düşecek. Göreceksiniz bugün bizi eleştirenler de doğruluğumuzu uygulamada görecekler. Bakın örnek vereyim. 350 nüfuslu beldede belediyede 120 kişi çalışıyor. Bazı belediyelerde sadece belediye başkanı var. Belediyelerde mimar yok, proje yapacak kimse yok. Bazı belediyelerde maaşlar ödenemiyor. 'Ne yatırım yapıyorsunuz?' diye soruyorum, maaşları ödeyememekten yakınıyorlar. Yatırım yapan yok. Eskiden köye İl Özel İdareleri hizmet götürüyordu, şimdi, daha da güçlenecek olan ilçe ve büyükşehir belediyeleri götürecek. İkincisi Yerindelik İlkesi bu yasa ile hayata geçirilmiştir. Artık işleri rayına oturtmak için Ankara'da kimse kapı kapı dolaşmayacak, varsa sorununu burada, kentinde çözecek, gerekirse hesap soracak. Bu yönü ile bu Yasa ile Demokrasimiz güçlenecek, yerel yönetimlerde hizmetler hızlanacak”.

“YENİ BÜYÜKŞEHİRLERDE TEK KRİTER NÜFUS”

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Menderes Türel, yeni Yasa ile 13 ilin daha büyükşehir statüsüne kavuşturulduğunu, böylece mevcutlarla birlikte Büyükşehir sayısının 29'a çıktığını hatırlatarak, ''Yeni büyükşehirler belirlenirken sadece nüfus kriteri esas alınmıştır. Bölgesel bir kriter söz konusu değildir. Nüfusu 750 bini aşan 13 şehrimiz büyükşehir olmuştur. Bu yeni Büyükşehirlerde 25 yeni ilçe kurulmaktadır. Eskiler aynen kalmıştır. Büyükşehir olan illerimizde il sınırı Büyükşehir sınırı olmuştur. Şimdi geçmişte İstanbul ve Kocaeli'de uyguladığımız sistem 27 büyükşehirde de uygulanacaktır” dedi.

Yeni sistemle, özel idareler, beldeler ve köylerin kaldırılacağını tekrarlayan Türel, köylerin mahalleye, nüfusu 2 binden aşağıya düşen beldelerin köye dönüştürüleceğini de belirterek, yeni sistemin bazı getirdiklerini de şöyle anlattı:

“Mahalleye dönüşen köylerde vergi ve harçlar 5 yıl süre ile alınmayacak. Su bedelini de en ucuz tarifenin dörtte biri olarak ödeyecekler. 10 yıl süre ile Büyükşehir ve ilçe belediyeleri gelirlerinin yüzde 10'unu köyden mahalleye dönüşen yerlere harcanacak. Köy ve mahallelerde inşaatlarla ilgili ruhsat sorunları tamamen bitiyor. TUİK'in adrese dayalı sisteminde yer alan ve köyden mahalleye dönüşen bütün binalar ruhsatlı hale geliyor, planlamaya da esas teşkil ediyor. Yasa ile 29 büyükşehirde merkezi idarenin yatırımlarını izlemek, kontrol ve denetimini sağlamak üzere Valilerimize bağlı 'Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı' kuruluyor. Büyükşehir Belediyelerin yetkileri artıyor. Özellikle kentin dinamikleri meslek örgütleri ile ortak projeler yapabilir hale geliyor. Büyükşehir Belediyeleri yatırım yapabilme konusunda önemli bir kaynağa kavuşuyor. Özel idare kaynakları dışında, bugüne kadar toplanan vergiden aldıkları pay, bu kez il bazında olmak üzere yüzde 5'den yüzde 6'ya çıkarılıyor. Büyükşehir Belediyelerimizin vergi gelirleri il bazı düşünüldüğünde artmıştır. Bu konuda bir örnek vermek istersek en yüksek vergi artışı Antalya'da gerçekleşmiş ve Antalya'nın geliri yüzde 84.55 oranında artmıştır. Antalya'nın 493 milyon olan yıllık geliri 910 milyona yükselmiştir. Başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere ekonomik kriz nedeniyle istihdamı azaltma ve tasarruf tedbirleri alırlarken, Türkiye'nin kaymaklarını yerel yönetimlere aktarması da gerçekten gurur verici”.

MUHALEFETE ELEŞTİRİ

Menderes Türel konuşmasının bu bölümünde muhalefet partilerine yüklenerek, bölgesel kalkınmayı sağlamak amacıyla bir dönemde kurdukları Kalkınma Ajansları'nın muhalefet tarafından bombardımana tutulduğunu hatırlatarak, “Türkiye feodalizme gidiyor dediler. 'Türkiye'yi 26 eyalete bölüyorsunuz' dediler. Aynı milletvekilleri daha sonra 'bizim bölgeye neden Kalkınma Ajansı kurmuyorsunuz?' diye eleştirmeye başladılar. Biz bu filmi daha önce de gördük. Şimdi de biri Feodalleştiriyorsunuz, diğeri merkezileştiriyorsunuz diye eleştiriyor. Allah bu muhalefeti başımızdan eksik etmesin” diye konuştu.

Toplantıya katılan ANSİAD üyelerinin sorularını da yanıtlayan Menderes Türel, AK Partili Belediyelere dokunulmadığı yolundaki bir iddia üzerine, “Ak Partili belediyeler içinde de yanlış yapan varsa sonuna kadar üzerine gidiyoruz. Gereğini yapıyoruz. Bakın size rakam vereyim. 2009 26 Mart seçimlerinden bu yana haklarında soruşturma açılan belediyeler içinde AKP'li belediyeler ilk sırada. Bu dönemde toplam 3391 soruşturmada, AKP'li belediyeler 1535 ile ilk sırada, CHP 1026, MHP 415, BDP 158, diğerleri de 253 belediyeden oluşuyor'' dedi.

Menderes Türel, Belediyelerin borçlarının nasıl tasfiye edileceği sorusuna da, “Yasada bu da düşünüldü. Hiçbir belediye gerçekleşen bütçesinin 1,5 katından fazla hiçbir zaman borçlanamayacak' dedi.

Toplantı sonunda ANSİAD Başkanı H. Ergin Civan, Menderes Türel'e günün anısına bir plaket verdi.

 

Bu haber 872 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...