TARIMDA YENİ BİR GELİR KAPISI..

28 Ağustos 2015 18:48

Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesince Gönen İlçesi Senirce Köyünde 2014 yılında Aspir üretimi ile ilgili yapılan demonstrasyon projesi ile tanıtımı yapılan Aspir, 2015 yılında bölge çiftçileri tarafından benimsenerek yaygınlaşmaya başladı.

Gönen ilçesi çiftçilerinden Erdal ÇUHADAR 58 dekar, Şükrü ÖZTÜRK 70 dekar, Ramazan AKYOL 30 dekar, Mehmet TEKELİ 40 dekar alanda Aspir üretimi gerçekleştirmişlerdir. Aspir üreticilerinden Erdal ÇUHADAR yaptığı açıklamada “Aspir üretiminin ve bakımının çok kolay olduğunu, eğer uygun pazarlar bulunursa kısa sürede üretiminin artacağını tahmin ettiğini, bu şekilde de bölgemize yeni bir ürün gireceğini ve yeni bir gelir kaynağı olacağını” söyledi.

Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen " Mevcut yağlı tohumlu bitkilerin verim ve ekim alanlarını artırmayla ilgili çalışmalar devam etmekle beraber yeni yağ arayışı da ülkemizdeki sorunlardan biridir. Bu yüzden ülkemizdeki yağ bitkilerinin üretim alanlarının ve verimlerinin arttırılması büyük önem arz etmektedir. Bu noktada özellikle kuraklığa mukavemeti nedeniyle bir yağ bitkisi olan Aspir ön plana çıkmıştır.  Günümüzde raflarda göremesek de birçok gıda ürününün içerisinde tüketilen Aspir yağı oldukça kalitelidir. Gıda olarak kullanılmasının dışında, biyodizel hammaddesi olması dolayısıyla son yıllarda büyük önem kazanmıştır. Bu açıdan da Aspir bitkisinin giderek değeri artmaktadır. Aspir yetiştiriciliğinde en önemli avantaj buğday-arpa tarımında toprak hazırlığından, ürünün depoya alınmasına kadar geçen sürece kullanılan bütün alet ekipmanların bu bitkinin tarımında da kullanılabilmesidir. Aspir yetiştiren çiftçilerimiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenmektedir. 2015 yılında yapılan destekleme kilogram başına 45 kuruştur. Aspir üretiminin karlılığı da dikkate alınarak, uygulamasının, tarımının basit olması, çok fazla mekanizasyon ve besin maddesi istememesi bakımından birçok çiftçimiz tarafından üretimi yapılabilecek bir bitkidir "  dedi.

 

Bu haber 744 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...