“II.Ulusal Botanik Bitki Bilimi Kongresi”

1 Eylül 2015 18:11

Süleyman Demirel Üniversitesi Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Özçelik ve Kongre Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Karataş önderliğinde düzenlenen “II.Ulusal Botanik Bitki Bilimi Kongresi” 25-28 Ağustos tarihlerinde, Afyonkarahisar’da gerçekleşti.

SDÜ Merhum Rektör Prof. Dr. Hasan Gürbüz’ün ve mevcut Rektör Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı’nın Onursal Başkan seçildiği kongreye, SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Ayyıldız, Prof. Dr. Ekrem Sezik, Doç. Dr. Alptekin Karagöz, Doç. Dr. Süleyman Gülcü, Faruk Durukan, ülkemizin 35 farklı ilinden Botanikçi, Ormancı, Peyzaj Mimarı, Ziraatçı ve Eczacı olmak üzere farklı disiplinlerden 100’ün üzerinde araştırıcı katıldı.

Düzenlenen kongrede, 47 üniversite 7 kamu kurumu ve 2 özel sektörden olmak üzere 11 oturumda, 5 bildiri, 55 sözlü, 86 poster bildiri yer aldı. Programda; flora, vejetasyon, ballı bitkiler, orman zararlıları ve mücadelesi, yabancı otlar, uçucu yağlar ve eldesi, halk hekimliğinin genel değerlendirilmesi ve halk ilaçları, palinoloji, morfoloji, anatomi, ekoloji, biyokaçakçılık, ekonomik amaçlı bitkiler, tarımsal amaçlı projelere hibe destekleri, atık değerlendirme, revizyon, taksonomi, tıbbi bitki tarımı vb. konularda bildiriler sunuldu.

Bildirilerde, ekonomik bitkiler üzerine yoğunlaşan biyoçeşitliliği korumakla birlikte bitkilerin kültür çalışmalarının arttırılarak ülkemizin bitki zenginliğinin ekonomiye doğru yollarla kazandırılması vurgulanarak özellikle ham madde satışları yerine ürün satışlarının arttırılmasına yönelik üretimcilere çağrıda bulunuldu. Ayrıca bitkilerin ürün olarak piyasaya sürülmesinde ve dünya pazarında Türkiye’nin payının artışında Üniversite-Sanayi işbirliğinin altı çizildi.

Başarı ile tamamlanan kongrenin üçüncüsünün Balıkesir’de gerçekleştirilmesine karar verilerek kongre kapanışında multidisipliner çalışmalara ağırlık verilmesi ve çalışmaların mümkün olduğu kadar projelendirilmesi gerektiğine değinildi. Bunun yanında biyoçeşitliliği tehdit eden biyokaçakçılık, mermer ve taş ocakları gibi önemli konular gündeme getirilerek yasal mevzuattaki eksikliklerin giderilmesi, uygulama hatalarının düzeltilmesi, kontrol noktalarında biyolog kökenli uzmanların çalıştırılması gerektiği ile ilgili olarak çalışmalar yapılması üzerinde duruldu.

Bu haber 689 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...