“Memura büyük kazanımlar sağladık”

1 Eylül 2015 18:13

Memur – Sen İl Temsilcisi  Eğitim Bir – Sen Isparta Şube Başkanı İhsan Arıcı, toplu sözleşme görüşmelerinin memurlar açısından verimli geçtiğini belirterek, konu ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Arıcı’nın açıklaması şöyle: “Bilindiği gibi; Memur Sendikaları ile hükümet arasındaki Toplu Sözleşme görüşmeleri geçtiğimiz gün sona ermiştir. Söz konusu görüşmelere Memur – Sen, en çok üyeye sahip bir sendika olarak görüşmeye yetkili sendika ve imza yetkisi ile girmiştir. Bu 3. Dönem Toplu Sözleşmelerden iki yıl için memurlarımıza çok önemli kazanımlar sağlanmıştır. Görüşmelerde toplam 213 ayrı konuda çalışanlar için kazanımlar elde edilmiştir.

3 milyon 200 bin kamu görevlisi, 1 milyon 900 bin kamu görevlisi emeklisini ilgilendiren 3. Dönem Toplu Sözleşme’de elde edilen kazanımlar hakkında bilgilendirecek olursak; Toplu sözleşmeyle 2016 yılı için kümülatif olarak yüzde 11.3 zam alınmıştır. Bu zam hedeflenen enflasyon rakamlarının 6 puan üstünde, gerçekleşen enflasyon rakamlarının ise 3 - 4 puan üzerinde gerçekleşmiştir. Genel toplu sözleşme 43, hizmet kolu toplu sözleşmelerinde kazanılan 170 olmak üzere toplam 213 kazanım elde edilmiştir. Üretilen kazanımla, emekli kamu görevlileri maaşlarına, yüzde 6 + 5 oransal zammın yanında ilave 100 TL seyyanen zam yapılmıştır. Yine Cuma izniyle ilgili kazanım hem toplu sözleşmenin kapsamının genişletilmesi hem de ibadet özgürlüğü açısından büyük bir değer taşımaktadır.

Emekli kamu görevlilerinin maaşlarına 100 TL ilave artışla en düşük kamu görevli emeklisi aylığına 1 Ocak 2016 itibariyle yüzde 19,1 zam aldıklarını dile getiren İhsan Arıcı; “Kamu görevlilerinin fiilen çalıştıkları dönemdeki maaşları ile emekli maaşları arasındaki makasın daralması amacıyla 2. Dönem toplu sözleşmesinde 2014 yılında taban aylığına brüt 175 TL, fiilen çalışmakta olan kamu görevlileri için 123 TL net, emekli kamu görevlileri içinse 140 TL net taban aylık zammı almıştık. Bu dönem toplu sözleşmelerinde de, hem emekli maaşına doğrudan yansıyan hem emekli ikramiyesinde münhasır artış yapılmasına imkan sağlayan hem de bütün emekli kamu görevlilerine (oransal zam hariç olmak üzere) eşit miktarda zam yapılması fırsatı oluşturan bir formül üzerinde çalıştık. Bu çalışmamız sonucunda, kamu görevlilerinin emekli maaşlarının belirlenmesinde kullanılan Özel Hizmet Tazminatı Yansıtma Oranları’nda artış yapılması teklifimizi sunduk. Yapılan pazarlıklar sonucunda, Özel Hizmet Tazminatı Yansıtma Oranları’nın 15 puan artırılmasını sağladık. Bu artış sonucunda, emekli kamu görevlilerinin maaşlarında 2016 ve 2017 yıllarında yapılacak oransal artışlar dışında (30 yıl hizmeti bulunanlar için) ilave 100 TL artış sağlamış olduk. Bunun anlamı 1 Ocak 2016 itibariyle kamu görevlisi emeklileri açısından en düşük emekli aylığına yüzde 19,1 zam yapılmasını sağladık. Buna göre Temmuz 2015 yılında en düşük kamu görevlisi emekli maaşı bin 415 TL iken Temmuz 2017 yılında bin 806 TL olacak.

Avukatlara ödenebilecek vekalet ücretini 1 Ocak 2016 itibariyle yıllık bazda 2 bin 100 TL arttırdık. 2. Dönem toplu sözleşmelerinde 10.000’den 13.000’e yükselttiğimiz vekalet ücreti payı ödemesine esas gösterge rakamını 15.000’e yükseltmek suretiyle avukatlara ödenebilecek vekalet ücreti üst sınırını aylık 176 TL yıllık 2100 TL arttırdık. Alınabilecek vekalet ücreti tutarındaki bu artışın oransal karşılığı yüzde 15,3 olarak gerçekleşmiştir. Çalışanından emeklisine iş kolu ayrımı yapmaksızın herkesin hakkını korumak için mücadele ettik ve iyi bir kazanımla döndük. Yapılan pazarlıklar sonucunda, Özel Hizmet Tazminatı Yansıtma Oranları’nın 15 puan artmasını sağladık. Bu artış sonucunda emekli kamu görevlilerinin maaşlarının belirlenmesinde kullanılan Özel Hizmet Tazminatı Yansıtma Oranları’nda artış yapılması teklifimizi sunduk. 01 Ocak 2016 tarihi itibariyle kamu görevlisi emeklileri açısından en düşük emekli aylığına yüzde 19,1 zam yapılmasına sağladık.

Kamu görevlilerine Cuma namazı izni verilmesi için de çalışmaları başlattık. Elbette daha iyisi olabilirdi ama beklentileri karşılayan bir görüşme oldu. Kamu görevlilerinin ekonomisine yönelik tekliflerimiz yanında çoğunluğu Müslüman olan bir toplumun kamu görevlerinde Cuma namazı vakitlerinde oluşan huzursuzluğun, ya namaza ya da namaz sonrası işe yetişme kaygılarının ortadan kaldırılması için çalışma yapıldı ve Cuma günleri illere gören değişen bir ayarlama ile öğlen izni süresi 2 saate çıkarılması yönünde çalışma başlatıldı. Bu çalışma ile insanlarımız görevleri ile ibadetleri arasında sıkışıp kalmayacak”.

 

Bu haber 611 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...