“Hak ettiğimiz Dereboğazı duble yolunun peşindeyiz”

15 Kasım 2012 18:28

MHP İl Başkanı Yalçın; Ak Parti Milletvekili Recep Özel’e seslenerek, “Isparta Halkı sizden, Dereboğazı -Antalya Bölünmüş Yolu , "er-geç" yapılacak sözünüz yerine, "Dereboğazı - Antalya Bölünmüş Yolu"  hemen başlayacak. Sözünü bekliyor” dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı İsa Yalçın, Ispartalılar olarak hiç kimsenin komşu ilimiz Burdurlularla kavga içinde olmadıklarını belirterek, “ Ancak biz Isparta halkı olarak hak ettiğimiz Dereboğazı duble yolunun peşindeyiz” dedi. 

Yalçın’ın açıklaması şöyle: “"DEREBOĞAZI-ISPARTA-ANTALYA" duble yolunun yapılmasında engellerden birinin yol güzergahının ENDEMİK bitki örtüsüyle kaplı olduğu, yani bulunduğu bölgenin ekolojik şartları yüzünden yalnızca belirli bölgede yetişen, dünyanın başka yerinde yetişme ihtimali olmayan, yöreye özgü bitki türü ile kaplı olduğu söylenmekte; ayrıca BİYOLOJİK çeşitlik, MALİYET YÜKSEKLİĞİ, gibi gerekçeler yolun yapılmaması veya ileri bir tarihe ertelenmesi için mazeret olarak gösterilmektedir.

 Bu konuda Ak Parti Milletvekili Sayın Recep Özel basına verdiği bir demecinde; “Dereboğazı yolu derken DOĞAL DENGESİ, BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ, ENDEMİK ORMAN ÖRTÜSÜNÜ ’de gözetmeliyiz. Doğal güzelliklerinde heba edilmemesi lazım" demektedir.

Oysa gerçek, Sayın Recep Özel’in dediği gibi değildir. Bu yöredeki "endemik orman örtüsü" olarak kastedilen "kasnak meşesi" ve "sığla "ağaçlarının oluşturduğu ormanlardır. Burada gözden kaçırılan husus:

1-"Sığla ormanları" duble yol güzergahında değil, Karacaören Baraj havzasındadır.

2-"Kasnak meşesi " ormanları da Yukarıgökdere Köyü sınırları içerisindedir. Dolayısıyla bu endemik türler, yapılacak olan Dereboğazı duble yolu için engel gösterilemez.

 Kanaatimizce "endemik bitki örtüsü" konusu Sayın Recep Özel’e yanlış aktarılmıştır. Yine Ak Parti Milletvekili Sayın Recep Özel demecinde “Burdur’a yapılan her yatırımın arkasındayız… Hasmane duygularla hareket edemeyiz. Burdur da zenginleşecek biz de zenginleşeceğiz.” demektedir.

Bizler, yani Ispartalılar olarak hiç birimiz komşumuz Burdurlularla kavga içinde olalım gibi hasmane duygular içinde değiliz, olamayız.  Ancak biz Isparta halkı olarak hak ettiğimiz Dereboğazı duble yolunun peşindeyiz. 

Biz, Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Isparta seçim konuşmasında “Isparta, Antalya'ya en kısa yoldan bölünmüş yol olarak en kısa zamanda bağlanacaktır.” Sözünün

arkasında, Isparta Ak Parti Milletvekilleri Sayın Recep Özel’ in ve Sayın Süreyya Bilgiç’ in de durmasını, bu sözün takipçileri olmalarını bekliyoruz.

Yine Sayın Recep Özel, bu yolun maliyetinin çok yüksek olduğunu söylemektedir.   Bende MHP İl Başkanı olarak Sayın Özel’e şunları hatırlatmak isterim: 

Ak Parti iktidarı döneminde özellikle doğu ve güneydoğu bölgelerimizde (güvenlik gerekçesiyle yapılan yollar hariç) kuş uçmaz kervan geçmez bölgelere bölünmüş yollar yapılırken, maliyet hesapları dikkate alınmaz, Dereboğazı-Antalya duble yolunun yapımına gelince mi maliyet hesabı ile karşımıza çıkılır? Diye sormak istiyorum.

Ama şurası unutulmamalıdır ki söylediğiniz maliyet hesaplarının bilimsel dayanağı yoktur. Kaldı ki yapılan kıyaslama “ Ağlasun-Çeltikçi-Bucak” ile “Ağlasun yol kavşağı-Karaöz beldesi” arasındır.

Sayın Özel, siz “ Herkesten çok bu yolun yapılmasını biz istiyoruz ama bu yatırım büyük maliyet getirdiğinden Isparta da bu yatırımı "er -geç" gerçekleştirecektir.” diyorsunuz.

 Dereboğazı Antalya yolunun maliyet yüksekliği gerekçe gösterilerek yapılamaması teziniz de kanaatimizce yanlıştır. Çünkü yetkili kişilerin hesaplarına göre bu gün Ağlasun -Çeltikçi hattı açıldığında günde 3000 aracın gittiği var sayıldığında: "akaryakıt girdileri, lastik, balata aşınmaları” hesaplandığında yılda 80 milyon TL gibi bir maliyet çıkmaktadır.

Dereboğazı Antalya yolu duble yol olarak açıldığında bu maliyet kendini 3-5 yılda amorti edecektir. Dolayısıyla her bakımdan ekonomik olan yol "Dereboğazı-Antalya" duble yoludur. 

Size göre bu yol "er-geç "açılacaktır. Bana göre de" ya açılacak ya açılacaktır." Dönüşü olmayan bir yoldayız. Bu yol için Isparta halkının hislerine tercüman olarak söylüyorum: Bu yol "er-geç" değil, "bölünmüş yol" olarak hemen yapılacak sözünü Ispartalılar sizlerden bekliyor”. 

Bu haber 893 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...