Ak Parti’de başvurular için son gün 3 Eylül

1 Eylül 2015 18:18

Ak Parti, 1 Kasım'da yapılacak erken seçim için Milletvekili başvurularını dün itibariyle başlattı. Ancak, başvurular bu seçimde çok kısa tutuldu ve 3 Eylül Perşembe günü sona erecek. Ak Parti MYK ve MKYK toplantısı geçtiğimiz gün yapıldı ve erken seçime yönelik önemli kararlar alındı. Bu doğrultuda, söz konusu toplantıda alınan ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Atalay tarafından açıklanan kararlar şöyle;

PARTİYE MİLLETVEKİLLİK BAŞVURULARI BAŞLADI

Ak Parti'de, YSK'nın açıkladığı seçim takvimi çerçevesinde Milletvekili aday adayı başvuruları 31 Ağustos Pazartesi günü başlayıp, 3 Eylül Perşembe günü saat 19.00'a kadar devam edecek. Müracaatlar İl Başkanlarında oluşturulacak 'Başvuru Masaları'na yapılabilecek.

3 DÖNEM MİLLETVEKİLLİĞİ YAPANLAR DA BAŞVURABİLECEK

Ak Parti'de '3 dönem kuralı için, 3 dönemliklerle ilgili adaylıkta bir düzenleme yapılıyor. Bu kısa sürede 3. döneme girenler yine adaylık için başvurabilecek. Kural tamamen kalkmıyor ama parti tüzüğünde böyle bir düzenleme yapılıyor.

AK PARTİDE ADAYLAR YİNE MERKEZ YOKLAMASIYLA BELİRLENECEK

Ak Parti, geçen seçimlerde olduğu gibi önümüzdeki erken seçimler için de, Milletvekili adaylarını 'Merkez Yoklaması' şeklinde belirleyecek.

TEMAYÜL YOKLAMASI YAPILMAYACAK MI?

Öte yandan, Ak Parti'de, 1 Kasım'da yapılacak milletvekili erken seçimleri için başvuran aday adayı için değerlendirme niteliğindeki temayül yoklamalarının yapılıp yapılmayacağı ise belli değil. Bilindiği gibi parti, gerek yerel gerek genel tüm seçimler öncesi temayül yoklaması yapıyor.Bu seçimlerde zamanın kısa olmasından dolayı temayül yoklamalarının yapılmayabileceği belirtiliyor.

ENGELLİ ADAYLARDAN PARA ALINMAYACAK

Erken Seçim için başvuracak aday adaylarından alınacak ücretlerde bir değişikliğe gitmeyen Ak Parti, geçen seçimde olduğu gibi 1 Kasım'da yapılacak seçimler için de 7 Haziran seçimindeki uygulamayı sürdürerek Erkek adaylardan 5 bin lira, Kadın adaylardan 2 bin 500 yüz lira alacak.Engelli adaylardan ise hiçbir ücret alınmayacak. Ancak, engelliler engelli olduklarının tespitini gösteren rapor getirecekler.

ADAY OLAMAYACAKLAR

26. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde Aday Gösterilmeyecekler Hakkında Ak Parti Genel Merkezi il başkanlıklarına şu talimatı yolladı.

Seçim İşleri Başkanı Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şentop imzasıyla AK Parti İL Başkanlıklarına gönderilen talimatta; “1 Kasım 2015 Pazar günü yapılacak olan 26. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde, il / ilçe başkanlarımız ve yönetim kurulu üyeleri ile Belediye Başkanlarımız, Belediye Meclis ve İl Genel Meclisi üyelerimizin aday gösterilmemeleri yönünde ilke kararımız bulunmaktadır. Bu görevlerdeki parti mensuplarımızdan istifa edip adaylık başvurusu yapanlar değerlendirme dışı tutulacaktır.

Genel Merkezimiz tarafından çok istisnaî olarak, istifasına lüzum görülenler özel olarak bilgilendirilecektir” denildi.

BAŞVURULAR İLLERE VE GENEL MERKEZE YAPILACAK

Ak Parti'den Milletvekili olmak isteyenler, aday adaylarının başvurularını genel merkeze yapabilecekleri gibi herhangi bir il başkanlığına da yapabilecekler. Partinin aday belirleme sürecine ilişkin de komisyonlar kurulacak değerlendirmeler yapılacak. Parti, Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkladığı seçim takvimi çerçevesinde son aday listelerini 18 Eylül akşamını YSK'ya teslim edecek.

7 Haziran seçimlerinin ardından oluşan meclis tablosundan bir koalisyon hükümeti çıkmayınca 1 Kasım' da erken seçim yapılması gündeme geldi. Hal böyle olunca Türkiye gündemi genel seçimlerden üç ay sonra yeniden secime kilitlendi. Partilerin ve YSK'nın seçim takvimi ile aday listelerinin nasıl oluşacağı da netleşmeye başladı.

7 Haziren seçimlerinde oylarını bir öncesi seçime göre en çok artıran parti olan MHP'de aday adaylığı sureci 1 Eylül tarihi itibariyle başlıyor. Erken seçimde, aday listesinde birinci sıra haricin isimlerde değişikliğe gidilebileceği belirtiliyor.

YSK tarafından erken seçim tarihinin 1 Kasım 2015 tarihinde yapılacağının açıklanmasının ardından MHP'de de hareketlilik başladı. MHP'den26. Dönem Milletvekili Aday Adaylıkları için başvurular 1 Eylül tarihi itibariyle Genel Merkeze yapılabilecek, MHP'de aday adaylık başvuru süreci 14 Eylül'de sona erecek.

ISPARTA’DA ADAY ADAYI OLMASI BEKLENEN İSİMLER

Ak Parti'de 1 Kasım seçimlerinde Milletvekilliği başvurusu yapacak isimlerin başında 7 Haziran seçimlerinde listelerde yer alan isimler geliyor. Recep Özel, Süreyya Sadi Bilgiç, İsmail Özdemir ve Ayşe Usta'nın aday adaylığına kesin gözü ile bakılırken 23 Dönem Milletvekili adayları listesinde 3. sırada yer alan Doç Dr. Suat Kolukırık'ın aday adaylığına başvurmayacağı ifade ediliyor. Bunun yanı sıra Haydar Kemal Kurt, Tahir Alan, Ahmet Kayabağ,Uğur Büyükçulcu, Said Dilek gibi isimlerinde milletvekili aday adaylığına başvurması bekleniyor.

Bu haber 743 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...