“ İlk resmi tescilli ilim şehri Isparta olacak”

15 Kasım 2012 18:29

Üstat Bediüzzaman Said Nursi’nin 1953–1960 yılları arasında yaşadığı ev Vali Memduh Oğuz’un girişimleriyle ‘Kültür Evi’ olarak kullanılmak üzere Isparta turizmine kazandırıldı.

Barla Kasabası Camikebir Mahallesi Gaziler Sokağında bulunan 3 katlı ev, hisse sahipleri tarafından Isparta İl Özel İdaresine hibe edildi. Restore edilerek Isparta turizmine ‘Kültür Evi’ olarak kazandırılacak olan 200 yıllık ev’in Isparta turizmine büyük katkı sağlayacağı ifade edildi.

Hisse sahipleri Şerafettin Öztürk, Zeliha Günay Örücü ve Haluk Örücü, Eğirdir Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz, Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, İl Özel İdaresi Hukuk Müşaviri Abdullah Çelik, Barla Belediye Başkanı Mehmet Sert ve İl Genel Meclis Üyesi Kamil Göncü ile birlikte tarihi evde incelemelerde bulunan Vali Memduh Oğuz, Isparta turizmine önemli katkı sağlayacak olan gizli bir hazinenin ortaya çıkarıldığını ifade etti.

Ziyarette rehber İsmail Özyurt tarafından tarihi evin geçmişiyle ilgili bilgiler verildi. Öztürk; Üstat Bediüzzaman Said Nursi’nin 1953 yılında tarihi eve yerleştiğini ve 8 yıl boyunca çalışmalarını burada yürüttüğünü ifade etti. 

200 yıllık geçmişe sahip olan evlerinin turizme kazandırılmasından dolayı son derece memnun olduğunu ifade eden hisse sahiplerinden Şerafettin Öztürk, katkılarından dolayı Vali Oğuz’a teşekkürlerini iletti.

Öztürk konuşmasında; “Böyle bir girişimde bulunduğum için çok mutluyum. Gelecekte de az çok neler olabileceğini tahmin ediyorum, burayı ziyaret edenlerin duaları gerek dedeme, gerekse babama gidecektir ve bu vesileyle de Sayın Valime gidecektir.

Sayın Valimiz böyle bir teşebbüste bulunmasaydı ben şimdi İstanbul’daydım, belki de ara sıra buraya gelerek babamızın yeri diyerekten ziyaret edip geri gidecektim. Bu evin Sayın Valimiz tarafından tarihi bir ev olarak yaşatılacağına eminim, buna gönülden inanıyorum. Bu vesileyle Barla’ya hizmet ettiğim içinde mutlu olduğumu söylemek istiyorum.

Öncelikle Sayın Valime böyle güzel bir adımı attığı için, böyle güzel bir projeyi başlattığı için çok teşekkür ediyorum. Belki bir tesadüfle başladı ama ayağımız onun sayesinde buraya geldi ve onun sayesinde bu işlere giriştik, tekrar tekrar çok teşekkür ediyorum” dedi.

Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral ise, böyle güzel ve değerli bir hazineyi turizme kazandırdığı için Vali Oğuz’a şükranlarını sundu.

Başkan Özmeral; “Böyle kıymetli varlıklarımız her tarafta var, ama önemli olan bu kıymetli varlıkları gün yüzüne çıkarmak, insanların gezip görmesini sağlamak çok önemli. Şimdi bu içinde bulunduğumuz çok kıymetli tarihi ev Sayın Valimiz sayesinde bulunmuştur” dedi.

Tarihi bir anın tarihi bir mekanda yaşandığını ifade eden Vali Memduh Oğuz ise,  Bediüzzaman Sait Nursi’nin 1953–1960 yılları arasında ikamet ettiği evin kültür hayatımız açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Vali Oğuz konuşmasında; “Burada bulunanlar ileride önemli bir olayın tanıkları olarak hatırlanacaklardır. Barla Türk kültür hayatı bakımından çok önemli bir yerleşim yeridir. Bu kasaba Said Nursi Hazretlerinin mecburi ikamet yerlerinden biri olarak belirleniyor ve burada eserlerini telif ediyor. Vefa insanı olduğu içinde daha sonra bu coğrafyaya, bu bölgeye, bu vilayete, bu kasabaya çok önem veriyor. Said Nursi Hazretleri bu vefa duygusu doğrultusunda 1953 senesinden sonra da Barla’ya geliyor ve Şeref Beyin rahmetli babası da bu evi kendisine tahsis ediyor. Dolayısıyla bu evin bizim kültür hayatımızda çok önemli bir yeri var” dedi.

Türkiye’deki ilk resmi tescilli ilim şehrinin Isparta olacağını kaydeden Vali Oğuz; “Isparta tarihi itibariyle, kültürel yapısı itibariyle bulunduğu coğrafya itibariyle ilim şehrine layık bir yerdir. İnşallah bunun alt yapısı, mevzuatı gerçekleşir ve Türkiye’deki ilk tescilli ilim şehri Isparta olur. İşte bu evler Isparta’nın ilim şehri olduğuna dair birer işarettir, birer tarihi delildir. Burada telif edilmiş eserler Isparta’da ilmin yaygın olacağına, gelecekte Isparta’nın ilimle aydınlanacağına, ilimle nurlanacağına birer işarettir.

Bizde nur demek ilim demektir, cehalette karanlık demektir. Zaten İslam’ın hedefi de cehaleti ortadan kaldırmaktır, cehalet ortadan kalkarsa İslam’da hedefine ulaşmış olur.

Isparta’nın ilim sürecinde, ilim yolunda giderken bu ev önemli bir durak noktasıdır. Bu ev çok değerli arkadaşımız Şerafettin Öztürk ve akrabalarının mülkiyetindeydi. Bendeniz kendilerine bu evi o misyona uygun şekilde kültür evi olarak değerlendirelim teklifinde bulundum. Çok yüksek bir gönüllülükle, çok büyük bir arzuyla hay hay öyle yapalım dediler ve bugün İstanbul’dan gelerek evin tapusunu özel idareye karşılıksız olarak devrettiler. Öztürk ailesine bu güzel davranışlarından dolayı çok teşekkür ediyorum.

İnşallah burası tarafımızdan restore edilecek, en kısa zamanda tamir edilecek ve sonrada tüm Türkiye’deki ziyaretçilerin ziyaretine açık hale getirilecek” dedi.             

            

Bu haber 1157 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...