Ser-Tur örnek teşkil ediyor

2 Eylül 2015 18:27

Şoförler Odası Başkanı Ahmet Tural, Tural, okul servis taşımacılığında Isparta'da yetkili Ser-Tur'un örnek teşkil ettiğini belirterek  tüm gerekli belgelere sahip ve denetimlerden geçmiş Ser-Tur'un  89 araçla  öğrenci taşımaya hazır olduğunu ifade etti.

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanvekili ve Isparta Şoförler Odası Başkanı Ahmet Tural, Ülke genelinde 54 bin 886 servis aracıyla öğrencilerin güvenliği için her türlü tedbiri alarak hizmet vermeye çalıştıklarını belirtti. Tural, bu konuda titiz davrandıklarını ifade ededer, "Bu nedenle okul servisleri kendine ait hizmet yönetmeliğine sahiptir. Okul servis aracı yaş sınırı 12`dir. 12 yaşından büyük araçlar servis aracı olarak kullanılamaz. Bakımları 6 ayda bir yapılır. Her yıl TÜV-TÜRK’ün kontrolünden geçmek zorundadırlar. Araçların muayenesi yapılmadan servise çıkmaları mümkün değildir” dedi.

Tural, okul servis taşımacılığında Isparta'da yetkili Ser-Tur'un örnek teşkil ettiğini,  Tüm gerekli belgelere sahip ve denetimlerden geçmiş Ser-Tur'un  89 araçla  öğrenci taşımaya hazır olduğunu iletti.       

‘OKUL TAŞITI’ YAZISI BULUNMASI ZORUNLU!

Okul servis araçlarının arkasında "OKUL TAŞITI" yazısı bulunmasının zorunlu olduğuna dikkat çeken Tural “Servis aracının arkasında, öğrencilerin iniş ve binişleri sırasında yakılmak üzere en az 30 cm çapında kırmızı ışık veren bir lamba ve bu lambanın yakılması halinde üzerinde siyah renkte büyük harflerle "DUR" yazısı okunacak şekilde olmalıdır. Öğrencilerin kolayca yetişebileceği camlar ve pencereler sabit olmalıdır. Okul servis araçlarında yönetmeliğe uygun sayıda ve nitelikte araç, gereç ve malzemeler her an kullanılabilir durumda olmalıdır. Kapılar şoför tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde otomatik (Havalı, Hidrolikli v.b.) olabileceği gibi; araç şoförleri tarafından elle kumanda edilebilecek şekilde (Mekanik) de olabilir. Otomatik olduğu takdirde, kapıların açık veya kapalı olduğu şoföre optik ve/veya akustik sinyallerle ikaz edecek şekilde olmalıdır. Taşıtlar temiz, bakımlı ve güvenli durumda bulundurulmalıdır. Taşıtların cinsine göre Karayolları Trafik Yönetmeliğinin öngördüğü periyodik muayeneleri de yaptırılmış olmalıdır. Gerektiği hallerde ilgili meslek odası, okul veya işyeri ve öğrenci velileriyle haberleşebilmek için telsiz veya mobil telefon bulunmalıdır. Taşıtlarda görüntü ve müzik sistemleri taşıma hizmeti sırasında kullanılmamalıdır. En önemlisi taşıtlarda her öğrenci için bir emniyet kemeri bulunmalıdır” bilgisini verdi.

SERVİS ARAÇLARINI SEÇERKEN DİKKAT!

Kriterlere uygun olmayan araçların trafik kontrollerinde yakalanması durumunda trafikten men edildiklerini kaydeden Tural, " Mevcut önlemlerin uygulanması ve denetlenmesi durumunda evlatlarımızın güvenliği sağlanacaktır. Anne-babalarımız da çocuklarımızın okullarına emniyetli bir şekilde ulaşması için servis araçlarını seçerken dikkat etmeliler. Odaya kayıtlı olan servisleri kullanmalıdırlar. Kayıt dışı çalışan servislerin tercih edilmesi hayati tehlikelere yol açabilecektir. Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğinin 8 inci maddesinde değişiklik yapılarak yeni düzenlemeye gidilmişti. Bu düzenleme 1 Eylül 2015 itibariyle uygulamaya konulacak. Böylece servislerde çalışacak şoförler 26 yaşından küçük olamayacak. Daha önce aranan 3 yıl süreyle E sınıfı sürücü belgesine sahip olma şartı 5 yıla çıkarıldı. B sınıfı sürücü belgesine sahip olma şartı ise 5 yıldan 7 yıla çıkarıldı. Ayrıca yönetmelikte şoförlerin, son beş (5) yıl içerisinde; bilinçli taksirli olarak ölümlü trafik kazalarına karışmamış olmak, alkollü olarak araç kullanma ve hız kurallarını ihlal nedeniyle, sürücü belgeleri birden fazla geri alınmamış olmak, "Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı Sürücü Mesleki Yeterlilik Belgesi" ne sahip olmak zorunlulukları vardır” dedi.

“SERVİS ŞOFÖRLERİNİN HİZMET SİCİLLERİ TEMİZ OLMALI”

“Servis şoförlerinin hizmet sicillerin temiz olması gerektiğine dikkat çeken Tural, " Araç, gereç ve ekipman bilgisi gibi el-göz-ayak koordinasyonu becerisi, harita okuma, yol ve adres bilgisi, ilk yardım bilgisi, işçi sağlığı ve iş sağlığı ve güvenliği bilgisi gibi teknik bilgi ve becerisinin yanında meslek etiğine, insan ilişkilerine, iş disiplinine, kişisel bakım ve hijyene dikkat eden trafik kurallarına uyan, güvenliği gözeten bilhassa çocuklarla uygun iletişim kurabilmeleri çok önemlidir. Bu özelliklere sahip olup, geliştirebilmeleri içinde belirli zamanlarda eğitimler verilmektedir. Standart dışı ve yönetmeliklere uygun olmayan servis araçlarının çocuklarımızın can güvenliği için büyük bir tehdit olarak görürüz. Odalarımıza kayıtlı standart dışı araç mümkün olmamakla beraber Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan yol üstü denetimler daha sık yapılarak kontrolleri artırılmalıdır. Velilerimiz de gördükleri yanlış ve eksiklikleri odalara bildirmelidirler"  şeklinde konuştu.

Okul servis araçlarında görev yapan hosteslerin sorumlu ve yetkili oldukları işin niteliklerine sahip kişilerden seçilmesi gerektiğini de dikta çeken Tural “Servis rehber elemanı 22 yaşını doldurmuş, en az lise mezunu olma şartı vardır. Çocuklarımızın araçlara inmesi-binmesi sırasında gerekli önlemleri alır ve kontrol eder. Çocukların emniyet kemerlerinin takılı olmasını kontrol eder. Sorumluluk sahibi şoförlerimizin ikinci gözü konumunda olan servis hosteslerinin seçiminde titizlik gösterilmesi son derece önemlidir. Çalıştıkları zaman içinde tecrübe kazanmalarını da önemsiyoruz. Velilerimiz de dönem başında serviste bulunan rehber personelin dönem sonuna kadar bulundurulmasının takipçisi olmalıdır”  açıklamasında bulundu.

 

Bu haber 823 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...