KOAH olabilirsiniz!

16 Kasım 2012 17:42

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Meral Kişioğlu, KOAH'ın en önemli ve sık görülen nedeni aktif olarak sigara içicisi olmak ya da pasif olarak dumana maruz kalmak olduğunu belirterek, “Eğer nefes darlığı, öksürük, balgam şikayetleriniz varsa KOAH olabilirsiniz” dedi.

KOAH’ın tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu belirten Dr. Meral Kişioğlu açıklamasında şunlara yer verdi: “Nefes darlığınız varsa, öksürük ve balgam yakınmalarınız sık sık tekrarlıyorsa, SİGARA içtiyseniz veya halen içiyorsanız, KOAH OLABİLİRSİNİZ!

Kronik (Süreğen - Müzmin)

Obstrüktif (Tıkayıcı - Daraltıcı): Hava yollarında tıkanıklık

Akciğer

Hastalığı, akciğerlerin kronik ilerleyici bir hastalığıdır.

KOAH'ın en önemli ve sık görülen nedeni aktif olarak sigara içicisi olmak ya da pasif olarak dumana maruz kalmaktır.

Hastalığın en önemli belirtileri sinsi başlayan ve giderek şiddetini artıran nefes darlığı ve /veya kronik öksürük ve balgam çıkarmadır. Bu yakınmalar, hastalık şiddetinin arttığı ve "alevlenme ya da atak" olarak adlandırılan dönemlerde daha da belirginleşir ve hastaneye yatış gerektirebilir.

KOAH dünyada 50 milyon kişiyi etkileyen ve her 3 milyon kişinin ölümüne neden olan bir hastalıktır. Tüm dünyada 4.ölüm nedeni olan KOAH kronik hastalıklar arasında 3.sırada yer almaktadır.

KOAH hava yollarında tıkanmaya neden olan ve NEFES DARLIĞINA yol açan kronik bir hastalıktır.

En başta SİGARA olmak üzere zararlı gaz, duman ve tozlara maruz kalmaya bağlı olarak gelişir.

Eğer nefes darlığı, öksürük, balgam şikayetleriniz varsa KOAH olabilirsiniz. Göğüs Hastalıkları uzmanına başvurunuz.

KOAH'ta tanı koyabilmek için bireyin tıbbi özgeçmişinin sorgulanması, iyi bir fiziksel muayene ve basit bir soluk testi ile konulur. KOAH olan hastaların %25-50'sinin hastalıklarını bilmedikleri çalışmalarla gösterilmiştir. KOAH' lıların 10'da 1 hastalığının farkındadır.

KOAH tanı konulmadığında hayatı tehdit eden, ciddi bir hastalıktır. KOAH'ınız var mı? Bunu öğrenmek için yapmanız gereken Göğüs Hastalıkları Uzmanına gitmek, ÇOK GEÇ DEĞİL.

Sigara konusunda tıbbi destek alınması

Grip ve zatürree aşılarının yapılması

Nefes açıcı ilaçların düzenli ve kontrollü kullanılması.

KOAH tedavi edilebilen bir hastalıktır. Gerekli bilgiyi hekiminizden almak için: ÇOK GEÇ DEĞİL”.

Bu haber 1085 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...