Yıkım için düğmeye basıldı

16 Kasım 2012 17:46

CHP Antalya Milletvekili Arif Bulut, TBMM’ne verdiği soru önergesinde Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ndan bu soruyu yazılı ve sözlü olarak yanıtlamasını istedi.

Isparta’nın Sütçüler, Antalya’nın Manavgat ilçelerinde inşa edilecek olan Kasımlar Barajı ve HES projesi bir kez daha TBMM’nin gündemine taşındı. CHP Antalya Milletvekili Arif Bulut, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun hem yazılı hem de sözlü olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, barajın inşası sırasında ayda yaklaşık 5 yüz kilo dinamit kullanılacağını belirterek biyolojik çeşitlilik zengini olarak bilinen bölgenin bundan nasıl etkileneceğini sordu.

Isparta’nın Sütçüler ilçesi sınırlarındaki Yukarı Köprüçay Havzası’nda, Köprüçay ırmağı üzerinde yapımı planlanan Kasımlar Barajı ve Hidroelektrik Santrali'ne ilişkin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) Olumlu Kararı verildiğin 26 Temmuz 2012 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kamuoyuna duyurulduğunu anımsatan CHP Antalya Milletvekili Arif Bulut, projeyle ilgili endişeleri TBMM’ne taşıdı.

‘BİYOLOJİK HAZİNE TEHDİT ALTINDA’

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun hem yazılı hem de sözlü olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı ve sözlü soru önergesi veren Bulut, önergesinde Kasımlar Barajı ve HES Projesi'nin inşa edileceği bölgenin, Türkiye'nin de imza koyduğu uluslararası sözleşmelerle de korunması gereken bitki ve canlı türlerini barındırdığını kaydetti. Bölgenin kızıl akbaba, kaya kartalı, kızıl tilki, Toros kertenkelesi, yılan kartalı, yoz atmaca, nalburunlu yarasa ve Apollon kelebeği gibi nesli tehdit altında olduğu belirtilen türlere ev sahipliği yaptığının altını çizen Bulut önergesinde; “öte yandan geçtiğimiz yıllarda bölgede yapılan çalışmalar kapsamında belirlenen üç ayrı Önemli Doğa Alanı (ÖDA) ve dört Önemli Bitki Alanının (ÖBA) kesiştiği noktada inşa edilmesi planlanan Kasımlar Barajı ve HES Projesi'nin bu önemli biyolojik zenginliği tehdit edeceği uzmanlar tarafından da gündeme getirilmiştir” ifadelerine yer verdi.

BAKAN EROĞLU’NA ‘KORUMA İÇİN NE YAPILDI?’ SORUSU

Bakan Eroğlu’ndan, projenin inşaat çalışmalarına başlandığında, ayda yaklaşık 5 yüz kilo dinamitin kullanılmasının öngörüldüğü faaliyetler sırasında bölgenin biyolojik zenginliğinin nasıl etkileneceği sorusuna yanıt isteyen Bulut, “bölgede varlığını sürdüren ancak kritik olarak yok olma tehdidiyle karşı karşıya bulunan türlerin korunmasın için herhangi bir somut çalışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa bu çalışmanın içeriği nedir?” diye sordu.

‘EKOSİSTEMİN BOZULMASINDA NE GİBİ KAMU YARARI VARDIR?’

Önergesinde, yapılan analizlerde Köprüçay ırmağının suyunun '1. kalitede' olduğu ve içilebilir su kaynakları arasında gösterildiği bilgisine yer veren Bulut, Türkiye'nin 'su stresi' çeken ülkelerden biri olduğunu ve yakın zaman sonra ise 'su kısıtı' yaşayacak ülkelerin arasında gösterilmesi gerçeğinin ortada olduğunu belirterek, “yalnızca elektrik üretme amacı taşıyan ve rantabl ömrünün 35 yıl olacağı ön görülen bir proje için böylesi bir su kaynağının ve ekosistemin bozulmasında ne gibi kamu yararı vardır?” sorusuna yanıt aradı.

‘KÖPRÜÇAY’DA KAÇ TANE HES PROJESİ VAR?’

Isparta ili sınırlarında Dedegöl Dağları'ndan doğan, Antalya ili sınırlarında Akdeniz'e dökülen Köprüçay ırmağında projelendirilen Kasımlar Barajı ve HES projesinin membaı ve mansabında başka HES projelerinin olduğunun bilindiğini kaydeden Bulut, Bakan Eroğlu’ndan “bu projelerin sayısı ve niteliği nedir? Söz konusu projelerin tamamlanması durumunda havzanın bütünü nasıl etkilenecektir?” sorularına yanıt vermesini istedi.

‘USULSÜZ VE HİLEYLE ALINAN ÇED RAPORLARININ TAKİPÇİSİYİZ’

Antalya’nın doğasının bozulmasına kesinlikle izin vermeyeceklerini ifade eden Bulut,  önergeyle ilgili yaptığı kısa açıklamada, tamamen usulsüzce ve türlü hilelerle alındığını öne sürdüğü ‘ÇED Olumlu’ raporlarının sonuna kadar takipçisi olduğunu söyledi.

YIKIM İÇİN DÜĞMEYE BASILDI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED Olumlu kararı verilen Kasımlar Barajı ve HES Projesi’ne ilişkin çalışmalar ise hızlandı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından ancak ülke savunmasına ilişkin durumlarda söz konusu olan ‘acele kamulaştırma’ kapsamına alınan projeyle ilgili kamulaştırma çalışmaları sürerken, bölgedeki köyleri birbirine bağlayan Ayvalıpınar-Kesme yolunun baraj gölünün altında kalacak olması nedeniyle öncelikle yeni bir yolun yapımına başlandı. Büyük bölümü orman arazisi olan yaklaşık 1 milyon 200 bin kilometrekarelik bir alanı kapsayan projenin tamamlanmasıyla birlikte Darıbükü köyünün büyük bölümüyle, Kasımlar beldesine ait Yalı Mahallesinin bir kısmı su altında kalacak.

 

Bu haber 1009 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...