Isparta Ihlamur Ağacı zengini

5 Eylül 2015 13:47

Kış mevsiminin vazgeçilmez içeceği ıhlamurun fiyatı astronomik derecede arttı. Çanakkale’nin Biga, Çan, Yenice ilçelerinde yetişen ıhlamurun kilosu 150 TL’ye yaklaştı.Toplamasının zorluğu, ihracatın artması ve ıhlamur azalması sebebiyle fiyatların anormal derecede arttığını söyleyen satıcılar şaşkına döndü. Çanakkale’de baharatçılık yapan Hasan Aksoy, geçen yıl 60 TL’den satılan yaprak ıhlamurun 100 TL’ye, çiçek ıhlamurun ise 120-160 TL’ye satıldığını söyledi. Fiyatların fahiş artışını ıhlamur toplamanın zorluğuna bağlayan Aksoy, “Ihlamurun ağaçtaki ömrü kısa. Toplaması çok zor. Tahminime göre yurt dışına satışı da arttı. Artık eskisi gibi bol da bulunmadığından fiyatları astronomik derecede yüksek. Şu an 100 TL ile 120-160 TL arasında satmaya başladık” dedi.Oysa Isparta'da hemen hemen her yerde karşınıza bir ıhlamur ağacı çıkıyor.

Belediye başkanlığı sürecinde 60 bin adedin üzerinde ıhlamur ağacı dikildiğini ve şu anda ilk diktikleri ağaçların 10-15 yaş arasında olduğunu aktaran Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, ıhlamur ağaçlarının çiçek verdiğini ve toplanılması gerektiğini hatırlatarak vatandaşlara çağrıda bulunmuştu.

Günaydın, “Buradan Ispartalı hemşehrilerimize çağrıda bulunuyorum. Halkımız bu haftayı ıhlamur toplama haftası yapsın. Ihlamurların dallarının kırılmadan vatandaşlarımız tarafından toplanmasını istiyorum. Ihlamurların sehpalar kurularak en üst dallarına kadar toplanmasını diliyorum. Çok değerli bir bitki. Ihlamurlar tüm Isparta halkının malıdır” açıklamalarını yapmıştı.

Ispartalı bir çok vatandaş Haziran ayında Başkan Günaydın'ın çağrısına kulak vererek ıhlamur toplamıştı.

Bu haber 743 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...