Taşeron İşçilerin Hukuk Mücadelesi

8 Eylül 2015 14:42

En son çıkan Torba Yasa'ya göre taşeron işçilerine sözleşme hakkı tanındığını söyleyen Tes-İş Şube Başkanı Osman Korkmaz, enerji ve su işkolunda taşeron işçilere sözleşme hakkı tanınan ilk sendikanın da Isparta olduğunu aktardı. Verdikleri hukuk mücadelesinin ardından Yüksek Hakem Kurulu'ndan olumlu yanıt çıktığını belirten Korkmaz, kararın uygulama aşamasına geldiğini söyledi.

Son çıkan Torba Yasa'da taşeron işçilerine yönelik sözleşme hakkı tanındı. Yasayı uygulamak isteyen Tes-İş Şube Başkanı Osman Korkmaz, bir firmanın yetkilileriyle görüştü. Gerekli bilgilendirmeleri yaptıktan sonra firmanın kararını bekleyen Tes-İş, bu görüşmelerden olumlu yanıt alamadı. Bunun üzerine taşeron işçilerle grev oylaması yapan Tes-İş, konuyu Yüksek Hakem Kurulu'na taşıdı. 7 Haziran'da çıkan sonuca göre Tes-İş haklı bulundu ve Yüksek Hakem Kurulu'nun kararı her iki tarafa da tebliğ edildi.

Yüksek Hakem Kurulu'ndan çıkan kararın uygulanması için yine firma yetkilileriyle görüştüklerini söyleyen Korkmaz, "Firmanın ortaklarından birine kararı uygulamaları gerektiğini ilettik. Ancak onun dediği kelime, 'Bunu uygulamam' oldu. YHK'nın kararı uygulanmadığı için biz de alacak davası açıyoruz. Avukatlarımızla gerekli görüşmeleri yaptık, Isparta İş Mahkemesi'nde dava açacağız. Arkadaşlarımızdan sadece yetki belgesi alıyoruz." ifadelerini kullandı.

Taşeron işçilere sendika hakkının verilmesi ile harekete geçen Tes-İş sendikası Isparta’da DSİ’de çalışan işçilerin bağlı olduğu firma ile anlaşmazlığa düştü. Süreci anlatan Tes-İş Şube Başkanı Osman Korkmaz “geçen sene eylül ayında çıkan torba kanununda kamu kuruluşlarında çalışan taşeronlar üzerinde çalışan arkadaşlara sözleşme hakkı verildi. Ocağın 23'ünde ve 17 martta genelgeyle bunlar belirlendi. Bizde bunun üzerine iş kolumuzdaki taşeron işçilerin üyeliğini yaparak idareyle paylaştık, firma sahibiyle paylaştık. 126 arkadaşımız sendikamıza üye oldu. Bu arada 23 Ocakta bizim yetki belgemiz çıktı. Yetki belgemizle, genelgenin çıkması aynı tarih. Bizler ardından Ankara'ya gittik ve firma yetkilileriyle oturduk. Firmanın ortaklarından birine durumu ilettik kendiside ortakları ile görüşeceğini söyledi” dedi.

Kendilerini üç gün Ankara’da oyalayan firma yetkililerinin sonuçta olumsuz cevap verdiğini belirten Korkmaz “Bizi üç gün orada beklettiler. İlk çıkan yönetmelikte 6 gün içinde yetki belgesini Kamu iş'e vermesi lazım. En son dediler ki avukatımla görüştüm, muhasebecimle görüştüm. Bu beni etkilemiyor. Biz de bakın sonradan bir zarar gördüğünüz zaman sendikayı suçluyorsunuz. Bunda sizin bir zararınız yok. Sadece noterden bir sefer sadece Kamu-İş’i yetkilendireceksiniz. İsterseniz firmanız adına sizler sözleşmeye oturabilirsiniz, yetkiyi size verecekler” diye anlattık.

Normal şartlarda grev hakkının doğduğunu söyleyen Tes-İş Şube Başkanı Korkmaz “Bizler Kamu-İş’le masaya oturduğumuzda taşeron işçilerin bugüne kadar alamadıkları maaş zamları, yüzdelik hesap, ikramiyelerini isteyeceğiz. Buradan çıkacak sonuca göre işçilerin haklarını Kamu iş verecek. Yani Devlet ödeyecek. Firmaya hiç bir zararı olmayacak. Bunları anlattık fakat ikna edemedik. Kamu İş’e yetki vermedikleri için bu sefer firmanın kendisini masaya çağırdık. Fakat firma yetkilileri Kamu-İş’e yetki vermedikleri gibi kendileri de masaya oturmadılar. Ankara’ya çağırdık gelmedi, Isparta’ya çağırdık gelmedi. İş-Kur nezaretinde yapıyoruz bu işi. İş-Kur'da dediler ki, artık arabulucuya gitmesi lazım bu işin. Arabulucuya gittik Konya'ya da, firma yetkilileri yine gelmedi. Bu işin son noktası olarak biliyorsunuz artık DSİ'deki çalışmalarımızda grev hakkımız var. Yüksek Hakem Kurulu'na gidebilmemiz için grev oylaması yapmamız lazım. Arkadaşlarımız grev oylaması yaptık. Greve hayır çıktı sonuçta, bizim amacımız grev değil, bizim amacımız hakkımız neyse onu alalım” şeklinde konuştu.

Konunun Yüksek Hakem Kuruluna gittiğini belirten Korkmaz “17 Haziran'da Yüksek Hakem Kurulundan karar çıktı. YHK işçi arkadaşlarımıza 14.01.2015 tarihinden itibaren 1 yıllık hak kararını verdi. Dedi ki ilk 6 ay yüzde 6, ikinci 6 ay yüzde 5 zam, sonrasında ikramiye ve hiç olmayan seyyar görev tazminatı. Yani bu arkadaşlar devamlı araziye çıkıyorlar. Bu arazi görevinden de günlük 11 TL görev tazminatı alacaklar. YHK kararı hem oraya hem bize tebliğ etti. Bizde bunu bölge müdürlüğümüz asıl iş veren o olduğu için kendilerine beyan ettik. Bundan sonraki çalışmalarda artık Yüksek Hakem Kurulu'nun kararlarına göre uygulama yapmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Firmanın yetkililerinin YHK kararlarını uygulamamakta ısrarcı olduklarını belirten Tes-İş Şube Başkanı Osman Korkmaz “Genel Sekreterimiz Asım Gerçek'e karşı taraftaki firma sahibine ulaşarak ‘Yüksek Hakem Kurulundan böyle bir sonuç çıktı, bunu uygulayın’ diyor. Fakat firma yetkilileri bunu uygulamayacaklarını söyleyerek gerekirse yargıya gidin diye cevap veriyor. Adli tatil olduğu için yargıya gidemedik. Şimdi adli tatil bitti. Arkadaşların adına alacak davası açıldı. Geriye dönük ne kadar alacakları varsa bunları talep edeceğiz. Yaptığımız alacak davalarında görevli iş hakimimiz bilirkişiye gönderiyor. O da en fazla üç dört ay içerisinde sonuçlanır. Çocukların büyük beklentileri vardı. Arkadaşlar memnun ama ben değilim. Tabiki bu konuda YHK verdiği kararlar kesindir. Uygulamadığı için alacak davası açıyoruz. Avukatlarla görüştük Isparta iş Mahkemesi'ne dava açacağız. Arkadaşlardan sadece yetki belgesi alıyoruz. Davalara onların adına avukatımız giriyor” dedi.

Taşeron işçiler için imzalanacak sözleşmenin ilk örneğinin Isparta’da olacağını belirten Korkmaz açıklamasında şunlara yer verdi. “Taşeron işçilerin sözleşme yapılması konusunda Isparta ilk olacak. Biz Antalya şubemizle aynı anda müracaat ettik. Ama onların firması Kamu-İş’e yetki verdi. Kamu İş’le görüşmeler sürerken tıkanma sürecine geldiler. Şuanda yeni yüksek hakem kuruluna gittiler. Biz sözleşme kapsamını aldık. Yüksek hakem kurulundan karar çıktı. Enerji, su kolunda taşeron işçilerine sözleşme hakkı tanınan ilk sendika Isparta oldu. En son çıkan torba kanundan verilen haktan sonra ilk defa yaptığımız mücadelede yüksek hakem kurulundan karar çıkmış, şuanda da uygulama aşamasına gelmiştir. Ayrıca Isparta’da firmanın geri durması nedeniyle işçi arkadaşlarımızın haklarını devlet değil firma ödeyecek. 10-15 gün içerisinde mahkeme açılır.”

Bu haber 705 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...