“Ortopedik ayakkabı düztabanlığı düzeltmez”

15 Eylül 2015 14:54

Genellikle 3 – 4 yaşlarına kadar anne babaların çocuklarına ortopedik ayakkabı almak istediklerini belirten SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji AD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barbaros Baykal, “Unutulmaması gereken nokta  Ortopedik ayakkabının düztabanlığı düzeltmeyeceğidir.  Bu dönemdeki çocuklar zaten ayakları ile ilgili bir şikâyet beyan etmezler, etseler bile ortopedik ayakkabı sadece şikâyeti düzeltir, mevcut ortopedik bozukluğu düzeltmez” dedi.

SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji AD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barbaros Baykal, doğumdan itibaren çocukluk çağında ayakkabı alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlatarak, okulların açılmasına sayılı günler kala, okul çağındaki çocuklar için doğru ayakkabı seçimleri konusunda velileri uyardı.

Eylül ayının gelmesi ve okulların açılacak olması ile çoğu anne babayı bir telaş alır, çocuklara yeni giysiler, okul araç ve gereçleri vb alınacaktır. Herkes bütçesine uygun olacak şekilde çocuğuna en iyi malzemeyi almak ister. Çocuk sürekli büyüdüğü için zaman içerisinde ayakkabıları da yenilemek gerekir.

Genellikle ayakkabı problemi ile çocuk ilk yürümeye başladığı dönemde karşılaşılır. Ne tür ayakkabı alınacaktır, özellikleri ne olmalıdır, daha çok kulaktan dolma bilgilerle veya konu-komşunun önerileri ile davranılır. Öncelikle yeni doğan döneminde bebeklerin ve emekleyen çocukların ayakkabıya ihtiyacı yoktur, onlar için ısı kaybını önleyecek kalın, kaymaz bir tabana sahip çorap yeterli olacaktır. İlla ayakkabı giydirilmek isteniyor ise kolay bükülebilir tabanlı, yumuşak ayakkabılar tercih edilmelidir. Bu dönemde beyin kas koordinasyonunun gelişebilmesi için çocuk ayağını hissetmelidir. Yürümeye başlayan çocuklar için ise özellikle Ortopedik Ayakkabıya gerek yoktur. Ortopedik ayakkabı, ilk adım ayakkabısı gibi terimler daha çok satıcılar için bir pazarlama stratejisidir. 

 9 ay-3 yaş arası çocuklar için önemli özelliklerden biri, ayaklar bu dönemde çok terlediği için nefes alabilir bir ayakkabı olmalıdır, bu özelliği olmayan sentetik materyallerden yapılan ayakkabılar uygun değildir. Yine bu dönemde ayakların çok hızlı büyüdüğünü (özellikle 12-30. Aylar arası) ve ayakkabıların da aynı hızda değiştirilmesi gerektiğini unutmamak gerekir. 9-18 aylar arası çocuklar için bot tipi ayakkabılar, ayağı daha iyi kavradığı için daha faydalı olacaktır. Ayakkabının deri olması ve tabanının ev içinde ve dışarıda zemine takılmayacak ya da kaymayacak şekilde genellikle düz olması önerilmektedir. Ayakkabının hafif olması da çocuğun yürürken daha az enerji sarfetmesini sağlar. Genellikle 3-4 yaşlarına kadar çocuğun ayağı tam gelişmez ve ayak tabanındaki yağ dokusu, çocuk yere bastığında ayağı düztaban gibi gösterir. Bu nedenle anne babalar ortopedik ayakkabı almak isterler. Unutulmaması gereken nokta ise Ortopedik ayakkabının düztabanlığı düzeltmeyeceğidir.  Bu dönemdeki çocuklar zaten ayakları ile ilgili bir şikâyet beyan etmezler, etseler bile ortopedik ayakkabı sadece şikâyeti düzeltir, mevcut ortopedik bozukluğu düzeltmez. Ayrı bir gerçek de ayak problemlerinin ayakkabı giyilen toplumlarda daha fazla görüldüğüdür. Bu nedenle ev içerisinde mümkün ise çocuğun ayakkabısız şekilde dolaşmasına izin verilmelidir.

Okul çağı dönemde ise giyilebilecek ayakkabı seçenekleri daha fazladır. Sandaletlerden spor ayakkabılarına kadar geniş bir spektrum mevcuttur. İyi ayakkabı mutlaka çok pahalı demek değildir. Ancak ucuz, kalitesiz, sağlıksız 2 ayakkabı alınacağına kaliteli bir ayakkabı almak daha mantıklıdır. Ayakkabı sentetik olmayan bir malzemeden imal edilmeli, kolay bükülebilir olmalı, iyi havalanmalı, çok sıkı ya da çok bol olmamalıdır.  Çok sıkı, dar ayakkabılar özellikle parmaklarda şekil bozukluklarına (uzun vadede kalıcı olabilir), nasırlara, yaralara, tırnak batmalarına yol açarken, çok bol ayakkabılar da çocuğun yürümesini zorlaştırır. İsveç’te yapılan bir araştırmaya göre çocuklara alınan ayakkabıların %90’ı dar bulunmuştur. Genellikle yabancı kitaplarda, kaynaklarda alınacak ayakkabının, ayaktan 1 cm kadar geniş olması, burnunun parmakları rahatça içine alacak şekilde geniş ve yeterli yükseklikte olması önerilir. Diğer önemli bir nokta da bağcıklı ayakkabı yerine Velcro bantlı (cırt cırtlı) ayakkabıların seçilmesinin daha uygun olacağıdır. Böylelikle ayakkabı kolayca giyilip çıkartılabilir, hatta çocuk kendisi de bu işi yapabilir.

 Sonuç olarak çocuklarımızın ayak yapısına uygun olarak yukarıdaki özellikleri göz önünde bulundurarak çok sıkı olmayan bir ayakkabı almak gerekir. Ortopedik ayakkabı ise çocuklar için değil, daha çok anne babayı tatmin etmek içindir.

 

 

Bu haber 608 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...