Binalarda Otopark yapım şartları değiştirildi

15 Eylül 2015 15:03

Belediye Meclisi İmar Komisyonu, 600 m2 altında bulunan parsellerde otopark yapılamaması durumunda ücret alınacağı ve bu ücretlerin de yapılan genel otoparklarda kullanılacağını açıkladı.

Belediye Meclisi Eylül ayı son toplantısında komisyonu raporu ve imar planı tadilatları görüşüldü. Otopark yapım şartları ve ücretlerinin yeniden görüşülmesi maddesinde kürsüye gelen İmar Komisyonu Başkanı Süleyman Gülboy, komisyon raporunu açıkladı.

Komisyonca yapılan inceleme sonucunda standartlara uygun araçların rahat park yapabilmesi için arka bahçede veya yan bahçeye en az 3 m. ilave edilerek yapılmasının esas olduğunu belirten Gülboy, ‘’Bunun sağlanabilmesi için en küçük parsel büyüklüğünün 600 m2 olması gerektiği görülerek, 600 m2 altında bulunan parsellerde otopark yapılamaması durumunda alınacak otopark ücretinin 2 kat olarak uygulanması ayrıca otopark yapılmayacak parsellerin imar çapı verilmesi sırasında belirlenmesi uygun bulunmuştur. Buradan alınacak olan bedellerin yönetmelik gereği yapılacak veya yapılan genel otoparklarda kullanılması uygun bulunmuştur’’ dedi.

Bunun üzerine oylamadan önce söz alan AK Parti Meclis Üyesi Kadir Özkan, 600 m2’nin neye göre belirlendiğini sordu. Özkan, ‘’600 m2 sınırlamasını neye göre tespit ettik? Bazı emsalli yerler ya da bitişik, blok nizamlarda zaten kullanılmıyor. Oralarda otopark parası alınmak zorunlu. Kentsel Dönüşümde de bunlar gerçekleşmiyor. Örneğin 6,50, 9,50 olan yerlerde yan parsellerden 3’er metre çekildiği zaman, bazı yerlerde arka bahçe kurtardığı için otopark yapılabiliyor. Bu 300 m2 arsa için de geçerli 400 m2 için de geçerli. 600 m2 dediğimiz zaman bazı küçük parsellerde sıkıntı çıkartırız. Buradaki uygulanacak fiyat ne olacak? Hep küçük parsellerimiz var. Orada 600 dersek sıkıntı yaşarız. Otopark çözülemeyen yerlerde diye bir ibare koyarsak metrekare yerine daha açıklayıcı olur’’ diye konuştu.

Ardından tekrar söz alan Gülboy, ‘’600 m2’den küçük yerlerde tesis edilecek ya da edilmeyecektir diye kesin bir hüküm yok. Esastır diyoruz. Bir takım parsellerde yapılabilenlerde yapılacak. Yapılamıyorsa imar çaplarında belirtilecek. Sığıyorsa yapacak. Ama sığmıyorsa zorla otopark yap diyemeyeceğimiz için 2 kat ücretini ödeyecek. Bu yönetmelik hükmü. Bizim ilave ettiğimiz hiçbir şey yok. Bu konuda detaylı çalıştık. Amacımız şu; Göstermelik otopark yapıp sonradan sıkıntıya düşmesin arkadaşlar. Boşu boşuna yer altını kazmayalım, su basmasın, topografyayı bozmayalım’’ şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından oylamaya geçildi. Komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.

 

Bu haber 670 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...