Sütçüler’de Kekik Toplama sezonu başladı

15 Eylül 2015 17:50

Kekiğin doğal yayılış gösterdiği ve en fazla doğal üretiminin yapıldığı Isparta’nın Sütçüler İlçesi Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içinde bulunan Beydilli, Sarımehmetler, Gümü, Çandır, Bekirağalar, Kasımlar ve Kesme köylerinde kekik toplama sezonu başladı.

Isparta Orman Bölge Müdürü İsmail Tüfekçi, son yıllarda odun dışı bitkisel ürünlere verilen önemin arttığını, bitkisel ürün çeşitliliğine sahip olan yörelerdeki potansiyel durumdan en uygun şekilde yararlanmak için çalışmalar yapıldığını söyledi. Çalışmalarla ormanlık alanlardaki tıbbi ve aromatik bitkiler, boya bitkileri, süs bitkileri, yem bitkileri, tohum, meyve, yaprak, kabuk, kök, reçine ve mantar gibi odun dışı orman ürünlerinin envanter ve yönetim planlarının hazırlandığını, bu planlarla envanteri yapılan türlerin kabul edilebilir en yüksek seviyelerde hasat miktarına ulaşılması hedeflendiğini” belirtti.

Odun dışı orman ürünlerinin başında gelen ve dünya kekik pazarında 'Sütçüler kekiği' ve 'Tota kekiği' olarak ün salan yayla kekiği, Sütçüler yöremizde yabani haliyle toplanarak %90’ı ihraç edilen endemik bir tür olarak karşımıza çıkıyor. Doğal dengesinin korunması durumunda devamlı gelir getiren ürünün sürekliliğini sağlamak ve daimi ürün alabilmek amacıyla, toplama işini yapanlara şartname imzalattırılıp, kekiğin sürdürülebilirliği açısından en az zarar göreceği çiçeklenme sonu döneminde toplanmasına izin veriliyor. Ayrıca kesim dönemleri oluşturularak ara yılında toplanmayan bitkilerin tohum dökerek çoğalmalarının teşvik edilmesi amaçlanıyor. Kekiğin 2014 yılında üretimi yaklaşık 400 ton civarında olmuştu. 2015 yılında ise 500 ton civarında gerçekleşmesi bekleniyor.

Kooperatifler ve yerel tüccarlar tarafından toplanan yüksek aromalı ve keskin tatlı, ünlü yayla kekiğinin; kuru ya da yaş olarak bölgedeki kekik işleme tesislerinde değerlendirildiğini, toplanmasından kekik yağı olarak ihracına kadar geçen süreçte yöre halkına yaklaşık 2 milyon TL ek gelir sağlandığını kaydeden, Tüfekçi şöyle devam etti, "Ayrıca, toplama sezonunun başlaması ile hasadın daha sağlıklı ve sorunsuz yapılabilmesi adına, hasattan önce, sınır konularında yaşanılabilecek ihtilaflar ve toplama tekniği konularında Isparta Orman Bölge Müdürlüğü ODÜH Şube Müdürlüğü ve Sütçüler İşletme Müdürlüğü tarafından toplayıcı durumunda bulunan orman köylüleri ve kooperatif başkanlarının katılımıyla bir bilgilendirme toplantısı yapıldığını’’ belirtti.

Kekik çok iyi bilinen bir halk ilacı olarak, hem tıp alanında hem de yemeklerde baharat olarak tüketiliyor. Değerlendirilen kısımları yaprakları ve uçucu yağı olup, sindirim sistemi ve üst solunum yolu rahatsızlıklarında, hazımsızlık, iştahsızlık ve öksürüğe karşı kullanılıyor. Ayrıca antiseptik, yatıştırıcı, gaz söktürücü, balgam söktürücü, kramp çözücü özellikleri bulunuyor. Gıdalarda bozulmaya ve gıda zehirlenmelerine yol açan bakteriler üzerindeki antibakteriyel etkileri nedeniyle son yıllarda fazlaca aranan bir baharat bitkisi olarak karşımıza çıkıyor.

Tüfekçi, ülkemizin dünya kekik ticaretinin yaklaşık %70'ini elinde bulundurduğunu, %3 oranında uçucu yağa sahip kekiğin yöredeki tesislerde kekik yağı ve kekik suyu olarak işlendiğini, baharat, ilaç, kozmetik, parfüm ve sabun endüstrisinde kullanıldığını, ABD başta olmak üzere,  Almanya,  Hindistan,  İtalya, İngiltere,  İsveç,  Rusya,  Hollanda,  Avustralya, Macaristan, Kanada, Polonya ve Japonya gibi birçok ülkeye gönderildiğini belirtti.

Bu haber 985 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...