Esma sultan Hamamı restore ediliyor

17 Kasım 2012 13:38

Eğirdir çarşı merkezinde yok olmaya yüz tutmuş Selçuklu eseri Dündar Bey Esma sultan Hamamı’nın restorasyon çalışmalarına başlanıldı.

Eğirdir Belediyesi’nin mülkiyetinde bulunan ve yaşayan Esma Sultan Hamamı’nı büyük bir hazine olarak nitelendiren Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, Isparta Valisi Memduh Oğuz’a ve İlçe Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz’a yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Vali Memduh Oğuz, Esma Sultan Hamamı’nın gün yüzüne çıkarılması ve etrafının boşaltılmasından dolayı memnuniyetini belirtirken Başkan Özmeral’i yapılan çalışmalardan dolayı tebrik etti. Vali Oğuz, “Hayırlı bir hizmeti yerine getiriyorsun. Seni tebrik ediyorum” diyerek Başkan Özmeral’e başarılar dileri ve destek çıktı.

Esma Sultan Hamamı’na bitişik olarak önceki dönemlerde yapılmış olan 4 adet Belediye’ye ait dükkânlar Hamam projesinin uygulanabilmesi için yıkıldı. Çalışmaları gece gündüz demeden yakından takibeden Başkan Özmeral, Vali Memduh Oğuz’a ve İlçe Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz’a gösterdikleri yakın alâka ve verdikleri desteklerden dolayı teşekkür etti.

Başkan Özmeral, Esma Sultan Hamamı’nın önceden yaşayan tarihi bir hamam olduğunu ancak, önceki dönemlerde yine Belediye marifetiyle kıymetli varlık olan hamamın yanlış işlemlerle büyük işkence gördüğünü belirtti.

Başkan Özmeral yaptığı açıklamada, “Halkımızın da yakından gördüğü gibi Esma Sultan Hamamı’nın restorasyon çalışmaları başladığından beri hamamın dışından ve içinden yanlış imalatların, ilâve beton, fayans, demir aksamları, sonradan yapılan duvarlar bir bir itina ile yıkılıp temizlikleri yapılıyor.  Onlarca kamyon dolusu kazınan ve sökülen maddeler hamamın içinden ve dışından uzaklaştırılıyor. Hamamın dış kubbelerine ve çatısına en az 20-25 cmkalınlığında betonlar dökülmüş. Kabık kabık kaldırılarak ana hatlarına ulaşılmaya çalışıldı. Ecdadımızdan bize yadigâr kalan kıymetli varlığımız Esma Sultan Hamamı’nın restorasyon işi Belediyemiz imkanları ile ihale edilmiş olup, tamamlandığında çevresi ile birlikte ilçemizin güzel bir süsü olarak yerini alacaktır. Eğirdir’de Hazinelerimiz bir bir ortaya çıkarılacaktır. Saygıdeğer halkımızın destekleri bize ayrı bir güç vermektedir.” dedi.

Çalışmaları yerinde gören çarşı esnafı ve hamamın yakınından gelen geçen vatandaşlar yapılan hizmetlerden dolayı sevindiklerini belirterek Başkan Özmeral’e teşekkür ettiler. 

 

Bu haber 944 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...