Kalp sağlığını ihmal etmeyin!

27 Eylül 2015 18:31

Devlet Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Murat Yıldırım, Kalp ve damar sağlığı ile ilgili önemli ipuçları verdi.

Kalp ve damar sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Murat Yıldırım, özellikle ileri yaşlarda olan hastaların kalp sağlığını ihmal etmemeleri gerektiğini belirtti.

KALP KRİZİ ANINDA DERİN NEFES ALIN VE ÖKSÜRÜN

Kalp krizinde ilk 10 dakikanın çok önemli olduğunu belirten Op. Dr. Murat Yıldırım, “Kalp krizi geçiren kişiler ağrı saplandığı zaman derin bir nefes alıp öksürmeleri gerek. Bu esnada kalbi besleyen damara bir kan akışı olmakta. Hem derin nefes aldığı için oksijeni alır hem de öksürdüğü için bir anda kalbe giden tazyik bir anda artar ve kalbin beslenmesi sağlanır” diye konuştu. Kalp ağrısının yarım saat gibi bir süre devam ettiğini ve kişiye dayanılmaz ağrılar yaşattığını söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanları Op. Dr. Harun Düver vatandaşlara şüphelerinin devam etmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri tavsiyesinde bulundu. Op. Dr. Harun Düver, “Eğer ciddi bir damar tıkanıklığı ise kalp krizi ve devamında ölüm getirir. Bazıları geçicidir. Ama biz yine de bir sağlık kuruluşuna gitmelerini öneririz” dedi.

KALP KRİZİ RİSKİ NASIL AZALTILIR?

Kalp krizi riskinin azaltılabileceğinin altını çizen Op. Dr. Murat Yıldırım, özellikle sigara kullanan kişilerin sigarayı bırakmaları gerektiğine işaret etti. Op. Dr. Yıldırım, “Hepimizin kalp hastası olabileceğimizi unutmamalıyız. Diyabet, şeker hastaları, obezite, sigara bu risk faktörlerini dikkate almalıyız. Bunlar bizim elimizde. Sigara içen bir hasta ise mutlaka sigarayı bırakması lazım. Diyabetik bir hasta ise mutlaka onunla ilgili bir tedavi uygulanması lazım. Obezite varsa mutlaka sedanter bir yaşantıdan yürümemiz gerek hareket etmemiz gerek. Bu şekilde kalp ve damar sağlığını korumuş oluruz” diye konuştu.

Bu haber 585 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...