“Eğitimde eşitsizlikler boyutu aşmıştır”

1 Ekim 2015 18:40

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Isparta Şube Başkanı Ahmet Gençtürk, 2015-2016 Eğitim öğretim yılının sorunlar ile başladığını ifade etti.

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Isparta Şube Başkanı Ahmet Gençtürk “Geçtiğimiz günlerde açılan 2015-2016 eğitim öğretim yılında yaklaşık 900 bin öğretmen ve 18 milyon öğrencimiz birer değişim ve dönüşüm kurumu olan okulda eğitim imecesiyle aydınlığı arayacak, hayata ve geleceğe dair umutları yeşertecekler.  Eğitim raporları, sınav sonuçları ve yapılan bilimsel çalışmalar 2015-2016 öğretim yılı başlarken eğitim sistemimizin, çocukların umutlarını ve arayışlarına yanıt verebilmenin çok gerisinde kaldığını göstermektedir. Son 13 yılda siyasal iktidar tarafından ‘’dinselleştirilen, piyasalaştırılan ve parasallaştırılan’’ eğitim sistemi ‘’ niteliğini tümüyle kaybetmiştir.’’ Derin eşitsizliklerin, adaletsizliklerin kaynağı olmuştur. Dindar nesil yetiştiriyoruz diye, kindar nesil yetiştirilmeye başlanmıştır” ifadelerini kullandı.

Gençtürk “Mevcut iktidar eğitim kültür politikalarında akıl ve bilimin yol göstericiliğini terk etmiştir. 4 artı 4 eğitim sistemi ile bunu yaşamaktayız.’’ Eğitimde eşitsizlikler boyutu aşmıştır. Bugün 34 bin 356 okulda kütüphane yoktur. ‘’ eğitim cenneti ‘’ olarak bilinen okullarımıza öğrenciler gitmek istememektedirler. Okul onları sıkıyor onları geliştirmiyor içine kapatıyor. Keşfetmek yok, öğrenmek yok, anlamak yok. Sadece gerçek hayattan kopuk ezberlenen kuru bilgiler niteliğini kaybeden okulda öğrenciler bulunmak istemiyorlar. 

Eğitime ulusal bütçeden ayrılan kaynak yetersizdir. Bu % 2,5 ile % 4 aralığındadır. Halbuki bu en az % 6 olmalıdır. Her yıl yaklaşık 3 milyon öğrenci eğitime katılmaktadır. Derslik başına düşen öğrenci sayısını da dengede tutmak için her yıl 26 bin yeni dersliğe ihtiyaç olduğu rapor edilmektedir. O nedenle eğitime ayrılan kaynak kritik öneme sahip olmaktadır.

Son 13 yıl da Milli Eğitim Bakanlığı’nın cumhuriyet tarihin de uzmanlığa dayanmayan sadece imam hatip lisesi ve İlahiyat Fakültesi çıkışlılara öncelik tanıması yandaş denen bir sendikanın yönlendirdiği yoğun ve derin kadrolaşma yaşanmaktadır. Öğretmen atamalarında din dersi öğretmenlerine öncelik tanıyan bu kadrolaşma eğitimin niteliğinin düşmesine sebep olmaktadır.

TÜRKİYE NE YAPMALI?

Niteliğini kaybetmiş, çocuklarımızı kitaptan koparmış, dönüşmeyi sağlamayan farkındalık üretmeyen bu eğitim sisteminden biran önce vazgeçilmelidir.

4+4+4 şeklindeki eğitim sistemi yerine 1+8+4 zorunlu eğitim sistemine geçilmelidir. Öğretmen yetiştiren kurumlar sınav ve dershaneler sistemi ve okul müfredatları yeniden düzenlenmelidir.

Taşımalı eğitim nedeni ile kapatılan köy okulları yeniden düzenlenmeli halk eğitimi anlamında eğitsel-kültürel işlevini sürdürmelidir.

SONUÇ

2015-2016 eğitim öğretim yılına başlarken Türkiye nitelikli öğretmen yetiştirmelidir.

Öğrencilere nitelikli eğitim verilmelidir.

Eğitim sistemindeki eşitsizlik ve adaletsizlikler giderilmelidir.

Yoksul halk çocukları meslek liselerine giderken fasıl aile çocukları fen liseleri ve Anadolu liselerine gitmektedir. Bu ortadan kaldırılmalıdır.

 Ülkenin her yerinde devlet okulları tercih edilmelidir. Özel okulların önü kapatılmalıdır. Ortaokul sonrası yoksul halk çocukları ve kız öğrenciler örgün eğitimin dışında bırakılmamalıdır. Okullarda 1. Sınıflara kadar inen zorunlu din dersleri ile çocuklarımızın özgürce gelişimini engelleyen yönetmelikler tekrar düzeltilmelidir.

BU TABLOYA İTİRAZIMIZ VAR

Tüm bu sorunları çözmek aşmak için aklın ve bilimin ışığında ‘’ eğitim reformu’’ talebimiz var.

YKKED olarak tüm bu sorunlar karşısında aydınlık geleceği adına eğitim reformu talebimizin peşini bırakmayacağız. Tüm öğrencilerimize ve öğretmenlerimize yeni öğretim yılında başarılar diliyoruz” şeklinde konuştu.

Bu haber 614 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...