Eğirdir Gölünde HAYALET AĞ sorunu

5 Ekim 2015 18:53

Eğirdir ve Beyşehir göllerinde uzun yıllardır su ürünleri avcılığı yapılıyor. Serbest dönemlerde balıkçılar göle açılarak av yaparken, av yasağının olduğu dönemlerde ise yetkililer sıkı önlem alarak balıkçıların kaçak avlanmasına izin vermiyor. Fakat hayalet ağlar olarak tabir edilen terk edilmiş av araçları yasak dinlemeden her mevsim gölede ki balık ve kerevitleri ağına düşürmeye devam ediyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca geçen yıl uygulamaya konulan "Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi" projesi kapsamında İstanbul, Hatay, Adana, Mersin, Balıkesir ve Sinop'ta Hayalet ağlar denizden çıkartıldı. Denizlerde yapılan hayalet ağları temizleme çalışması iç sular açısından da büyük önem taşıyor. Zira denizlerdeki dip dalgası ve su akıntıları ile hayalet ağların bir bölümü tehlike olmaktan çıkarken göllerde ki hayalet ağlar yıllar boyu av yapmaya devam ediyor.

Hayalet ağ tehlikesi özelikle Eğirdir gölünde ciddi bir sorun. Yıllardır pinter adı verilen sepetlerle kerevit avcılığı yapılan Eğirdir’de dipte kalan pinterlerin halen kerevitleri yakamaya devam etmesinin yanında hem Eğirdir hem de Beyşehir göllerinde avcıların kontrolünden çıkmış yüklü miktarda ağ bulunduğuna dikkat çekiliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından denizlerde başlatılan hayalet ağların temizlenmesi çalışmasının gelecek yıl iç sularda da uygulanacağı belirtiliyor.

DENİZLER HAYALET AĞLARDAN KURTULUYOR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi projesi kapsamında bu yıl iki ilde daha denizlerdeki hayalet ağlar deniz dibinden çıkarıldı. Geçen sene pilot uygulama olarak 4 ilde başlayan bir projeye bu sene Sinop ve Balıkesir’de dahil edildi. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Yapıları Daire Başkanı Ramazan Çelebi denizlerdeki sürdürülebilir balıkçılık için projenin büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Fakat su ürünleri iç sular açısından da büyü önem taşıyor. Bu nedenle proje kapsamına iç sularında dahil edilmesi gerektiği belirtiliyor.

GÖLLER BÖLGESİ DE BEKLİYOR

Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi projesinin çalışma alanına iç sularında dahil edilmesi Göller Bölgesinde de dört gözle bekleniyor. Yıllardır yoğun olarak su ürünleri avcılığı yapılan Eğirdir ve Beyşehir göllerinin yüklü miktarda terk edilmiş ev malzemesi yani ağlar bulunuyor. Özellikle Eğirdir’de kerevit avında kullanılan pinterlerin su altında kaçak ava devam ettiği ve yine balıkçılar tarafından unutulan veya ter edilen ağların denizlerdeki gibi dip dalgası ya da akıntı olmaması nedeniyle balıklar içi tuzak oluşturdukları ifade ediliyor. İki yıldan bu yana denizlerde yapılan temizlik çalışmalarının gelecek yıl iç sularda da başlatılması ve Eğirdir ile Beyşehir göllerinin de hayalet ağlardan kurtarılması bekleniyor. 

ÇALIŞMA GENİŞLETİLECEK

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Yapıları Daire Başkanı Ramazan Çelebi ise, Sinop’ta yapılan temizlik çalışması ile ilgili yaptığı açıklamada, "Başta İstanbul olmak üzere deniz alanları 'hayalet ağ' olarak bilinen terk edilmiş ağ ve av araçlarından birer birer temizleniyor. Buralarda terk edilmiş ağ ve av araçlarının temizlenmesine başlandı. Dalgıçlar, deniz dibindeki ağları bidonlar bağlayarak su yüzüne çıkarıyor ve daha sonra topluyor. Geçen yıl İstanbul, Hatay, Adana, Mersin'de bu projeyi uygulamıştık, bu yıl Balıkesir ve Sinop'u dahil ettik. Çalışmayı genişleterek sürdürmeyi Türkiye genelindeki denizleri ve iç suları hayalet ağlardan temizlemeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Bu haber 619 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...